Utorak, 30.11.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Jevrejski pasulj

(Pixabay)

Potrebno je:

  • ½ kg pasulja tetovca
  • toliko praziluka
  • osrednja glavica belog luka
  • sveža zelena paprika
  • osrednja šargarepa
  • šolja zejtina
  • kašika aleve paprike
  • kašika sušenog začina od povrća
  • pola kesice bibera u zrnu
  • pola kesice mlevenog bibera
  • jedan ili dva lista lorbera

Pasulj se očisti, opere i potopi u hladnu vodu da prenoći. Voda se ujutru prospe, nalije se sveža i stavi na šporet da provri. Kuva se najduže desetak minuta.

U međuvremenu se očišćen i opran praziluk isecka popreko što tanje, beli luk što sitnije, a šargarepa na tanke kolutiće. Sve se saspe u pogodan lonac, zapraši alevom paprikom i mlevenim biberom, zaspe biberom u zrnu, prekrije proceđenim pasuljem, zalije zejtinom i nalije svežom vodom, da je bude bar dva prsta iznad mase, pa na šporet. Kad provri, krčka se bez mešanja u poklopljenom loncu na tihoj vatri dok tečnost ne uvri dopola: tada se dodaju sveža paprika, sušen začin od povrća i lorber, pa se nastavi s krčkanjem. Pasulj je gotov kad tečnost gotovo sasvim uvri. Malo podseća na prebranac, podjednako je ukusan i vreo i hladan, ali je sočniji.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

mila simic
Nikada nisam cula za jevrejski pasulj, ali znam da su nekada na selu kuvali samo takav pasulj. Bez mesa. To je bila hrana siromasnih !!! Takav pasulj se kuva i u drugim zemljama i ne naziva se jevrejski nego pasulj bez mesa.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.