Petak, 22.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Istraživanje o poreklu virusa korona treba da se sprovede širom sveta

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je 15. jula drugu fazu plana istraživanja o poreklu virusa korona. Međutim, ovaj plan rada se ne podudara sa rezolucijom donesenom na 73. Konferenciji SZO, niti sa zaključcima i preporukama Zajedničkog istraživačkog izveštaja Kine i SZO u vezi sa istraživanjem porekla virusa korona. Očigledno je ovo ozbiljno ispolitizovano. U vezi sa tim, međunarodna zajednica poziva da se relevantne strane striktno pridržavaju principa naučne objektivnosti, da prestanu da se bave političkim manipulacijama kada je u pitanju poreklo virusa korona, da prestanu da koriste pitanje porekla virusa korona radi prebacivanja krivice, da se obustavi namerno potkopavanje međunarodne saradnje u istraživanju porekla virusa korona, da se usvoji pravi i odgovoran naučni stav, da se ohrabri dalja saradnja sa međunarodnom zajednicom kako bi se pobedila epidemija, te da se da odgovarajući doprinos očuvanju zdravlja i blagostanja ljudi.

Poštovati zajednički istraživački izveštaj o poreklu pojave virusa korona

Početkom ove godine međunarodni tim stručnjaka SZO zvanično je došao u Kinu da sprovede globalno istraživanje o povezanosti Kine sa poreklom pojave virusa korona. Pridržavajući se principa otvorenosti, transparentnosti, nauke i saradnje, Kina u potpunosti podržava rad stručnog tima SZO i u potpunosti ispunjava njegove zahteve. Stručnjaci SZO otišli su u sve odele koje su želeli da posete, uključujući bolnicu Đinjintan, market morskih plodova na jugu Kine, Institut za virusologiju u Vuhanu i ostalih devet odela. Razgovarali su sa svima sa kojima su želeli da razgovaraju, uključujući medicinsko, laboratorijsko i naučnoistraživačko osoblje, marketinške menadžere i trgovce, stanovnike, rehabilitovane pacijente itd. U Vuhanu je stručni tim ujedinjenih kineskih i stranih stručnjaka sproveo globalno istraživanje u trajanju od 28 dana o povezanosti Kine i porekla pojave virusa korona.

SZO je 30. marta ove godine zvanično objavila Zajednički istraživački izveštaj Kine i SZO o istraživanju porekla pojave virusa korona u kojem se navodi da je jako mala verovatnoća da je virus iz laboratorije prešao na čoveka. Od objavljivanja izveštaja sve više i više naučnih dokaza ukazuje da je ovaj izveštaj verodostojan, autoritativan, te da podleže testu istorije i nauke.

Prirodno poreklo virusa korona – opšti konsenzus u akademskim krugovima

Virus korona je prirodnog porekla – ovo je već postao opšti konsenzus u akademskim krugovima. Nedavno su 24 međunarodno poznata stručnjaka objavila radove u medicinskom žurnalu Lancet kako bi potvrdili da trenutno nema naučnih dokaza koji bi podržali teoriju da je virus korona „pobegao” iz kineskih laboratorija.

Juen Džeming, epidemiolog i direktor Nacionalne laboratorije za biološku sigurnost u Vuhanu pri Kineskoj akademiji nauka, naglasio je da pre 30. decembra 2019. godine Institut za virusologiju u Vuhanu nije došao u kontakt sa virusom korona, niti je sačuvan i proučen. Institut za virusologiju u Vuhanu nije osmislio, proizveo, niti pustio virus korona. Do sada su osoblje i diplomirani studenti Instituta za virusologiju u Vuhanu imali „nula broj zaraženih” virusom korona.

Potrebno je sagledati širu sliku kako bi se uspešno otkrilo poreklo virusa korona

Dok naučnici iz mnogih zemalja nastavljaju istraživanja o poreklu pojave virusa korona, već postoji veliki broj istraživanja koja pokazuju da se virus korona u većem delu sveta pojavio mnogo ranije nego što je poznato. Niz novih otkrića pokazuje da postoji načini prenošenja virusa korona između čoveka i predmeta, među kojima je prenošenje hladnim lancem naročito vredno pažnje.

Kineski nacionalni savet za zdravstvo je 22. jula, na konferenciji za štampu, saopštio da Kina ne prihvata istraživanja o poreklu virusa korona koja nemaju naučnu osnovu. Druga faza istraživanja o poreklu pojave virusa korona ozbiljno je ispolitizovana. Istraživanje je prvobitno bilo korišćeno za otkrivanje porekla i načina prenošenja virusa kako bi se bolje sprečila sledeća pandemija zaraznih bolesti, ali je pod uticajem zatrovane američke politike otišlo u pogrešnom pravcu.

Proces pronalaženja porekla virusa korona je složen i raznolik i da bi se dobro odradio ne bi trebalo da se ograničava. Ovo je složen proces koji treba da se sprovede širom sveta, uzimajući u obzir praćenje izvora u više tačaka, u više pravaca i trodimenzionalno.

Promotivni tekst

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.