Petak, 22.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Džinovski pirinač uspešno zasađen u Čongćing Dazu

Kako saznajemo iz novinarskog izveštaja, iz ogranka Nacionalnog istraživačkog centra za tehnologiju i inženjering pirinča u Čongćingu, eksperiment zasađivanja površine 15 mu (2 hektara) džinovskog pirinča ove godine se pokazao uspešnim. Plantaža eksperimentalnog pirinča je locirana u Čanghong selu kod Šivan mestašca u Čongćingu, a očekivani prinos iznosi više od 800 kg po mu.

Na eksperimentalnom polju jesenji povetarac pomešan sa mirisom pirinča umiva lice u prijatnom okruženju, dok se zelene sadnice uspinju ka nebu. Posmatrajući izdaleka, džinovski pirinač podseća na sirak, sa dugim zrnima, krupnom i visokom stabljikom koja doseže i preko dva metra.Merač visine pirinča na eksperimentalnom polju u Čanghong selu

Čen Jangpu, zamenik direktora Čongćing ogranka Nacionalnog istraživačkog centra za tehnologiju hibridnog pirinča, izjavio je da je visina džinovskog pirinča dvostruko veća od konvencionalnog pirinča, te da visina velikog broja stabljika ove biljke prelazi 2,2 metra, što se smatra „džinom meću pirinčom”. Ova nova sorta je prvi put testirana ove godine u mestu Dazu i to veoma uspešno .

Čen Jangpu kaže da je biljka džinovskog pirinča veoma visoka, sa umerenom distribucijom, tamnih listova i visoke fotosintetske efikasnosti. U proseku efektivno frezanje dostiže i do 40, a maksimum zrna po metlici je 500. Pirinač je otporan na bolesti kao i na poplave i lužine soli. Odličan je u pružanju hranjivih materija za druge biljke, a takođe pruža hladovinu i sklonište vodenim životinjama i sisarima koji nastanjuju ovo područje

Džinovski pirinač na eksperimentalnom polju u Čanghong selu

Nacionalni istraživački centar za tehnologiju i razvoj hibridnog pirinča planira da sledeće godini proširi proizvodnju pirinča, te pokrene projekat pod nazivom „simbioza pirinča i ribe” kako bi pomogao poljoprivrednicima u povećanju proizvodnje i prihoda. Ogranak istraživačkog centra u Čongćingu je otvoren ove godine u julu, u gradu Šivan u Dazu okrugu. Centar okuplja tim multidisciplinarnih stručnjaka posvećenih istraživanjima svemirskog uzgoja, odabiru hibridne kombinacije pirinča, eksperimentima i demonstriranju nove sorte super hibridnog pirinča sa visokim prinosom. Centar takođe ima razvijen petogodišnji plan uzgoja osam visokokvalitetnih sorti koje su pogodne za Čongćing i okolna područja.

Promotivni tekst

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.