Utorak, 19.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Ko želi mesto tužioca za organizovani kriminal

Advo­kat Ve­se­lin Stan­ko­vić iz Le­skov­ca u ka­ri­je­ri se naj­vi­še ba­vio par­ni­ca­ma i pri­vre­dom, a Dra­ga­na Obre­no­vić iz Uži­ca bri­sa­na je iz ko­mo­re zbog po­stup­ka za fal­si­fi­ko­va­nje
Ме­ста ре­зер­ви­са­на за ту­жи­о­ца у нај­ве­ћој суд­ни­ци Спе­ци­јал­ног су­да Фото П. Павловић)

Od ukup­no 113 kan­di­da­ta pri­ja­vlje­nih na kon­kurs Dr­žav­nog ve­ća tu­ži­la­ca (DVT) za čel­ne lju­de u 50 tu­ži­la­šta­va u Sr­bi­ji, pa­žnju jav­no­sti naj­vi­še pri­vla­če kan­di­da­ti ko­ji že­le me­sto tu­ži­o­ca za or­ga­ni­zo­va­ni kri­mi­nal. DVT je ob­ja­vio spi­sak pri­ja­vlje­nih na kon­kurs, ali to još ne zna­či da će oni bi­ti i kan­di­da­ti za iz­bor.

Ko­mi­si­ja DVT-a tek tre­ba da utvr­di ko od pri­ja­vlje­nih is­pu­nja­va uslo­ve za iz­bor, pa na osno­vu to­ga da sa­sta­vi li­stu po­tvr­đe­nih kan­di­da­ta. To zna­či, ka­ko nam je re­če­no u DVT-u, da pri­ja­vu na oglas mo­že da pod­ne­se sva­ko, ali kan­di­da­ti mo­gu bi­ti sa­mo oni ko­ji is­pu­nja­va­ju uslo­ve. Tek ka­da od­ba­ci pri­ja­ve onih ko­ji ne is­pu­nja­va­ju uslo­ve, ko­mi­si­ja DVT-a utvr­đu­je li­stu kan­di­da­ta i ran­gi­ra ih na osno­vu oce­na nji­ho­vog ra­da i ono­ga što su na­ve­li u pro­gra­mu ra­da za una­pre­đe­nje po­slo­va­nja jav­nog tu­ži­la­štva.

Po­red ak­tu­el­nog spe­ci­jal­nog tu­ži­o­ca Mla­de­na Ne­na­di­ća, na kon­kurs DVT-a za jed­no od naj­od­go­vor­ni­jih me­sta u pra­vo­su­đu – tu­ži­o­ca za or­ga­ni­zo­va­ni kri­mi­nal, pri­ja­vi­lo se još dvo­je kan­di­da­ta. Reč je o advo­ka­ti­ma – Dra­ga­ni Obre­no­vić i Ve­se­li­nu Stan­ko­vi­ću.

Iako se pre­tra­gom mo­že na­ći po­da­tak da je Dra­ga­na Obre­no­vić advo­kat u Uži­cu, nje­no ime ni­je u advo­kat­skom ime­ni­ku, ko­ji je do­stu­pan jav­no­sti na in­ter­ne­tu. Po­ku­ša­li smo da stu­pi­mo u kon­takt po­sred­stvom Advo­kat­ske ko­mo­re Ča­čak, ko­ja je nad­le­žna za Uži­ce, i do­bi­li smo od­go­vor da je Dra­ga­na Obre­no­vić 2018. bri­sa­na iz ime­ni­ka advo­ka­ta, uz za­bra­nu ra­da, a raz­log to­me je što je pro­tiv nje po­kre­nut po­stu­pak za kri­vič­na de­la u ve­zi sa fal­si­fi­ko­va­njem.

Tre­ći kan­di­dat za tu­ži­o­ca za or­ga­ni­zo­va­ni kri­mi­nal je advo­kat iz Le­skov­ca Ve­se­lin Stan­ko­vić. On je u raz­go­vo­ru za naš list re­kao da že­li svo­jim prav­nič­kim is­ku­stvom da do­pri­ne­se kva­li­te­tu ra­da pra­vo­su­đa. Po­zna­to mu je da ve­li­ki broj tu­ži­la­ca ne ra­di svoj po­sao ka­ko tre­ba, pa do­la­zi do za­sta­re­va­nja pred­me­ta, ali o ak­tu­el­nom spe­ci­jal­nom tu­ži­o­cu Mla­de­nu Ne­na­di­ću na­vo­di da je ve­o­ma stru­čan pro­fe­si­o­na­lac i da „na­vi­ja” za nje­ga uko­li­ko sam ne bu­de iza­bran.

– Po­red tu­ži­la­štva za or­ga­ni­zo­va­ni kri­mi­nal, kon­ku­ri­sao sam i za me­sta vi­šeg tu­ži­o­ca u Ni­šu i Le­skov­cu, kao i za osnov­na tu­ži­la­štva u Le­skov­cu, Le­ba­nu i Vla­di­či­nom Ha­nu. Sma­tram da mo­gu da do­pri­ne­sem ra­du tu­ži­la­štva svo­jim zna­njem i is­ku­stvom – ka­zao je Ve­se­lin Stan­ko­vić.

Ro­đen je 1959. go­di­ne i za­vr­šio je Prav­ni fa­kul­tet u Be­o­gra­du. Na po­čet­ku ka­ri­je­re ra­dio je u pri­vre­di i bio de­set go­di­na tr­ži­šni in­spek­tor, a za­tim pet go­di­na di­rek­tor dru­štve­nog pred­u­ze­ća „Tr­go­pro­met” u Le­skov­cu.

– U to vre­me bio sam ne­po­slu­šan vla­sti­ma pa sam od­go­va­rao za 10 kri­vič­nih de­la iz obla­sti pri­vred­nog kri­mi­na­la, ali sam za sve oslo­bo­đen. Pet go­di­na su tra­ja­li kri­vič­ni po­stup­ci pro­tiv me­ne, a ka­da se to za­vr­ši­lo po­čeo sam da se ba­vim advo­ka­tu­rom, u ko­joj sam vi­še od 15 go­di­na – re­kao je Stan­ko­vić.

Advo­ka­tu­ra je, ka­ko je na­gla­sio, ve­o­ma od­go­vo­ran i te­žak po­sao, a on se u ovoj pro­fe­si­ji naj­vi­še ba­vi par­ni­com i rad­nim od­no­si­ma.

No­vi jav­ni tu­ži­o­ci bi­će bi­ra­ni na man­dat od šest go­di­na, a na funk­ci­je tre­ba da stu­pe 1. ja­nu­a­ra 2022. go­di­ne.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Marko Nikolic
more bit' a i ne mora

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.