Nedelja, 17.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Mleko se često falsifikuje

Nemoguće je da je proizvođačka cena 56 dinara, a da ga na rafu vidite za 60 , kaže Sonja Bugarski, predsednica Savezs udruženja odgajivača goveda
Фото EPA/ A. Sultan)

Proizvođači u Srbiji i dalje mleko prodaju po ceni gotovo dva puta nižoj od proizvodne, a upozoravaju i da je ova namirnica jedna od onih koje se najčešće falsifikuju.

Vlasnik velike farme mlečnih krava Dragoljub Paja Milutinović izjavio je za TV K1 da je otkupna cena oko 30 dinara, a troškovi proizvodnje blizu 60 dinara. Prava otkupna cena trebalo bi da bude na nivou od 56 dinara. To ne možemo da dobijemo od kupaca, rekao je i dodao da otkupljivači tvrde da su im zalihe prevelike, ali, kako je naglasio, Srbija ne proizvodi više mleka nego što joj je potrebno.

Kako je rekao, mleko je jedan od najčešće falsifikovanih prehrambenih proizvoda, a tehnolozima uspeva da proizvedu mleko korišćenjem surogata, uvoznih mlečnih masti, surutke u prahu.

– Tako se dobija jeftino mleko, koje tržni centri traže ne bi li akcijama privukli kupce – istakao je Milutinović. On je objasnio kako je osnova tog mleka iz štala proizvođača u Srbiji, ali da se od njega u daljem tehnološkom procesu prave velike količine proizvoda.

– Kupac to ne može da prepozna, potrebne su ozbiljne analize. Tražili smo da na pakovanjima piše 100 odsto kravlje mleko, a prihvaćeno je da eventualno bude istaknuto 100 odsto mleko iz Srbije – naveo je ovaj vlasnik farme.

Posle upozorenja da je sektor proizvodnje mleka u Srbiji u teškom položaju zbog niskih otkupnih cena, država je najavila da će premije za litar mleka biti podignute sa sedam na 10 dinara.

– Svaka pomoć države nešto znači, ali dok s kupcima ne dogovorimo pravu cenu mleka, imaćemo ozbiljan problem – rekao je Milutinović.

Stručnjaci su i ranije upozoravali da se mleko, kao i med i maslinovo ulje, može falsifikovati na različite načine u korist industrija. Najčešći mehanizam jeste dodavanje vode, pa takav proizvod ne sadrži deklarisan procenat mlečne masti.

Takav primer nedavno smo imali u Srbiji, gde je u pakovanju proizvođača iz Bosne i Hercegovine pronađeno mleko razblaženo vodom s minimalnim procentom masnoća. Kompanija kojoj je tada zabranjen izvoz u Srbiju ovo je opravdala kvarom mašine u procesu punjenja.

Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda, kaže da je apsolutno tačno to o čemu farmeri govore. O ovome je, dodaje, razgovarala i s kolegama i iz Hrvatske i drugih država gde se takve stvari događaju.

– Ne postoji laboratorija koja bi mogla da otkrije sve te tehnološke procese – kako to rade i šta rade. To je nešto o čemu se govori iako to ne mogu da dokažem, niti je to moj posao. Ipak, nemoguće je da vas proizvodnja mleka košta 56 dinara, a da ga vi posle vidite u trgovinskom rafu za 60 dinara. Gde su troškovi transporta, radna snaga, pakovanje, porez, zarada trgovinskih lanaca... To nije mleko, neka kaže ko šta hoće – ističe Bugarski.

Ona kaže da jedan deo plagijata može da se detektuje na osnovu pravilnika koji se primenjuju u EU i da je nedavno o tome razgovarala i s ministrom poljoprivrede, tako da bi kontrolom u Nacionalnoj laboratoriji takve stvari mogle da se spreče.

Sanja Bugarski kaže da je ovo izuzetno kompleksan problem jer smo „dozvolili pre dvadesetak godina da neko privatizuje mlekare onako kako nije trebalo”.

– Farmeri očigledno svojom snagom nisu mogli u tome da učestvuju, ali nam tada to niko nije ni omogućio. Činjenica je da se preradom mleka ne bavi industrija, pravi prerađivači, nego fondovi, koji kupuju fabrike i preprodaju ih. Njih interesuje isključivo profit. Onog momenta kada je to dozvoljeno, napravili smo sebi veliki problem – kaže Sanja Bugarski.

Mali proizvođači nemaju nikakve šanse, a istina je, ističe, da mlekare ne zarađuju na mleku već na jogurtu, pavlaci, voćnom jogurtu i drugim skupljim mlečnim proizvodima.

– Mleko je osnovna životna namirnica koja mora biti u rafu, ali industrija na njemu ima minimalnu zaradu, neisplativo im je i neinteresantno. Pogledajte cene drugih mlečnih proizvoda, to je ključno pitanje. Iz mleka uzimaju mlečne masti i od toga prave mileram, puter i dr. i tu su ozbiljne zarade – smatra Sanja Bugarski.

Ona ističe kako je jedino sigurno da potrošači kupuju domaće proizvode jer to jeste kvalitetan proizvod, a ne nešto prepakovano.

 

 

Komentari7
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Леон Давидович
Не знам шта све могу радити у млекарама? Претпостављам да млеко које откупљују има више масти од оног које се продаје са 2,8%, а поготово од млека са малом количином масти. Само по том основу могу разблаживати млеко водом и имају уштеду. Исто тако узимањем масноће и других материја из млека добиће друге производе са добром ценом па и по том основу могу снзити цену оном што је остало од таквог млека. Тако да нису реална поређења цена млека свежег и прерађеног јер разлика квалитета је драстична.
Ni proizvodjači nisu nevinašca
Poznati imunolog iz Niša je predstavio javnosti čitav spektar negativnog uticaja na zdravlje unosom u telo moderne verzije mleka i mlečnih proizvoda. Za nevericu šta po njemu sve može izazvati mleko. Skeptični u početku ga pitasmo, pa otkud sada to kada smo svi, uključujući i njega odrasli na selu gde je kravlje mleko bila osnova ishrane? Nađite danas kravu na livadi kako pase travu - reče nam. Toga nema! Umesto ispaše danas na farmama se tove koncentratima, a toksine izbacuje kroz svoje mleko!
Milan
Ko je nekad u zivotu pio pravo kravlje mleko zna kakvo se djubre prodaje po trgovinama
Višnja
Добра количина квалитетног правог млека се извози у иностранство, а нама шта остане. И уосталом однос откупне цене млека и малопродајне је коректан. Него, много важније питање је шта је са месом!? Откупна цена живе ваге свињетине је око 150 динара максимално, а малопродајна је сад преко 500 динара, док је јунетина 50% скупља!! Где је ту тек логика и ко ту све краде и колико????
Bob Petrovich
У чланку се наводи да је најчешћи механизам додавање воде, па такав производ не садржи декларисан проценат млечне масти. не само то, примењује се двоструко крштење, прво се дода вода а онда се одузме масноћа да би се преварило мерење густине млека ареометром.
Dejan
Lako se doda masnoća. Naročito najjeftinija od palme... To je već posebna priča, ali isto vezana za kompletnu našu ishranu.
Земунац
Када сам ја био клинац у продавницама није било млека са мање од 3,2% млечне масти. Сада је стандард 2,8%, а оно од 3,2% је екстра масно(!?). Када видим да се продаје са 1,5%, 0,5%, па чак и 0% питам се шта би рекле наше бабе за то? Некада су кравље млеко разводњавали да би могли да га дају бебама, а сад не морају ни да се труде. Када видим да пише на паковању 0% мм сетим се оног цртаћа и сад би лик из цртаћа рекао: ''М-Л-Е-К-О чудан начин да се напише обојена вода!''.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.