Sreda, 18.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Samit nesvrstanih u Beogradu: Saradnja je jedini put za napredak čovečanstva

„Srbija kao pravni naslednik Jugoslavije, osnivač UN i NAM-a je ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih normi, rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.- Alijev:Nedopustivo nepoštovanje teritorijalnog integriteta
Самит несврстаних земаља у Београду (Танјуг - С.А.)

Usvajanjem dnevnog reda počeo Samit Pokreta nesvrstanih na Beogradskom sajmu. Međunarodna saradnja je jedini put ka prosperitetu čitavog čovečanstva, poručio je predsednik Aleksandar Vučić obraćajući se učesnicima Samita Pokreta nesvrstanih.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev učesnicima skupa obratio se video linkom, čime je zvanično počeo je dvodnevni Samit kojim se obeležava šest decenija Pokreta nesvrstanih zemalja.

Samit zajednički organuzuju Azerbejdžan i Srbija, a brojni svetski zvaničnici razgovaraju danas i sutra na Beogradskom sajmu, u gradu u kome je Pokret održao prvu konferenciju 1. septembra 1961. godine.

Rečima "dobrodošli kući", predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas svoje obraćanje na otvaranji Komemorativnog samita povodom 60 godišnjice od održavanja prvog Samita Pokreta nesvrstanih (NAM).

"Nadam da nećemo samo o prošlosti razgovarati, već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo. Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan" poručio je on.„Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u sebi nosi mir. Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj", istakao je on.

„Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u sebi nosi mir. Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj", istakao je Vučić.

On je naglasio da je međunarodna saradnja uz poštovanje fundamentalnih principa jedini put ka razvoju i prosperitetu čovečanstva i istakao da Agenda održivog razvoja UN 2030., prema njegovim rečima, ističe i promoviše tri principa - mir i bezbednost, razvoj i ljudska prava

„Srbija kao pravni naslednik Jugoslavije, osnivač UN i NAM-a je ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih normi. Velika mi je lična privilegija i čast za Srbiju što smo se okupili u Beogradu, gde ćete se osećati kao kod kuće. Uveren sam da će Beograd kao viševekovni simbol, raskrsnica civilizacija, tačka kontakta istoka i zapada za različite civilizacije i religije, može da vas podstakne na dijalog i izgradnju novih mostova saradnje“, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

Rekao je da mu je posebno drago što ima priliku da vidi prijatelje iz udaljenih zemalja, kojima teška situacija Kovid19 nije bila prepreka da doputuju u Beograd, čime su pokazali koji značaj pridaju ovoj organizaciju, ali i ukazuju čast Srbiji.

„U vreme, kada nažalost ima samo nekolicina multilateralnih sastanaka u svetu biće ovo izuzetna i retka prilika da razgovaramo o svim pitanjima licem u lice“, kazao je on. Naveo je obeležavanje prve konferencije NAM 1961. želja da se oda počast Pokretu koji je vreme blokovskih podela dao značajan doprinos i viziju koja je zasnovana na poštovanju.

"Nije bilo mesta u Pokretu za dominaciju jedne države nad drugom. Nadam da nećemo samo o prošlosti razgovarati, već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo. Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan“, uveren je on.

Prethodno su predsednik Vučić, kao i ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana Nikola Selaković i Džejhun Bajramov dočekali zvanice.

Među učesnicima skupa su predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, minister spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Pre početka skupa, zvaničnike više od 100 delegacija, dočekuju ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana, Nikola Selaković i Džejhun Bajramov.

Samit nesvrstanih u Beogradu (Tanjug - M.M:)

Obezbeđenje Samita je na najvišem nivou, a u nekoliko navrata Sajam su nadletali helikopteri.

Planirano je da skup otvore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, a u uvodnom delu skupa predviđeno je i video obraćanje generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, kao i uživo obraćanje aktuelnog predsednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida.

Plenarni deo sa obraćanjima svih delegacija trajaće dva dana, dok će se paralelno odvijati i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srbije.

Ispred sale u kojoj zvaničnici zasedaju, vijore se zastave svih zemalja učesnica, uz fotografije iz doba rađanja ideje o Pokretu nesvrstanih, kao i veliki bilbord, na kojem su, uz fotografiju Skupštine Srbije, gde su prvi put zasedali, likovi nekada važnih figura tog pokreta, Tita, Sukarna, Nasera, Nehrua i Nkrume, prenosi Tanjug.

 

Alijev:Nedopustivo nepoštovanje teritorijalnog integriteta

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je danas da će Azerbejdžan ojačati saradnju unutar Pokreta nesvrstanih kako bi se ojačala pravda i poštovanje međunarodnog prava i istakao da je nedopustivo nepoštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta bilo koje zemlje.

Alijev je govoreći na otvaranju samita povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih koji se održava u Beogradu, a u svojstvu predsedavajućeg Pokretom, iistao zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je domaćin sastanka i ocenio da ta inicijtiva pokazuje srpsku spremnost da preuzume nasleđe od ranije.

Kako je rekao, s obzirom da je Pokret nesvrstanih najveća međunarodna institucija posle Skupštine UN, predstavlja primer multilateralizma, sa 120 zemalja članica sa različitim političkim, istorijskim i kulturološkim odlikama.

„Poštovanje integriteta i suvereniteta, suzdržavanje od agresivnih akcija i mešanje u unutrašnju politiku druge zemlje su sruština Pokreta. Ovi principi vrede i danas, a da su principi Pokreta prihvaćeni od svih zemalja, ne bismo imali ratove“, kazao je Alijev.

Dodao je da Azerbejdžan u potpunosti prihvata principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja .

Navodi da bi se više doprinelo miru i bezbednosti međunaradnog prava, Azerbejdžan je odlučio da se priključi Pokretu i u kratkom periodu je, kko kaže, dao podršku.

Istakao je da Azerbejdžan uspostavlja svoje prioritete uz poštovanje međunarodnog prava, kao i da ima nezavisnu međunarodnu politiku i odoleva svim pritiscima.

Osvrćući se na pandemiju virusa korona, Alijev je naveo da je Azerbejdžan kao predsedavajući Pokreta preuzeo ozbiljno vođstvo i pokrenuo niz inicijativa.

U tom smislu naveo je da su podržali Samit koji je održan onlajn u maju 2020. godine i naveo da su tom prilikom prikupljeni podaci koji su pokazali potrebe svih zemalja nesvrstanih.

„Dali smo i finansijski doprinos Svetskoj zdravstvenoj organizaciji od 10 miliona, od čega je polovina za zemlje nesvrstanih. Pružamo direktnu pomoć za više od 30 zemalja, a više od 150.000 vakcina smo donirali protiv kovida . Azerbejdžan izražava nezadovoljstvo zbog gomilanja vakcina što čine bogate zemlje jer se tako pravi vakcionalni nacionalizam“, kazao je Alijev, preneo je Tanjug.

U tom smislu, ukazao je na to da je u zemljama sa najnižim prihodima manje od 2 odsto ljudi vakcinisano.

Alijev je zatražio od prisutnih na Samitu da se na ovom sastanku jasno iskaže stav da dvostruki standardi nisu u skladu sa međunarodnim pravom.

U tom smislu, podseća da su dvostruki standardi imali negativan uticaj i na Azerbejdžan koji je, kako je rekao, bio na udaru Jermenije poslednje tri decenije.

Optužio je Jermeniju da je sprovela etničko čišćenje na okupiranom delu Azerbejdžana.

„Ipak, Jermenija se nije suočila sa sankcijama, nije pravljena razlika između agresora i žemlje koja je ugrožena. Jermenija koristi prirodne resurse i otišla je još dalje i sprovodi provokacije u graničnom pojasu“, naveo je Alijev.

Azerbejdžan je oslobodio okupirani deo teritorije, dodao je Alijev i kazao da su kroz UN obezbedili da se reši sukob koji je trajao 30 godina.

„Zahvaljujemo se na podršci zemljama Pokreta nesvrstanih. Sedam zemalja koje nisu članice SB su nam dale podršku i to nam mnogo znači“, kazao je azerbejdžanski predsednik.

Navodeći da je ove godine Pokret jednoglasno odlučio da produži predsedavanje Azerbejdžanu još godinu dana, kazao je da će ta zemlja kao predsedavajuća nastaviti da radi na jačanju solidarnosti unutar Pokreta i na globalnoj vidljivosti Pokreta.

 

Starović: Oči sveta uprte u Beograd

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je za RTS da su danas oči celog sveta uprte u pravcu Beograda.

"Svi građani Srbije imaju razloga da budu ponosni. Danas su se okupile delegacije iz više od 100 zemalja sveta kako bi poslale poruku mira. Veliki je značaj ovakvih skupova", naglasio je Starović, prenosi RTS.

Kada je reč o bezbednosti skupa, Starović je rekao da na Samitu učestvuje 4.000 ljudi, da se primenjuju rigorozne epidemiološke mere, da su svi učesnici vakcinisani i da im je urađen pi-si-ar test.

Prema njegovim rečima, svi koji su prisutni na Sajmu su bezbedni, mali deo učesnika je bio pozitivan na koronavirus i oni su izolovani.

Potrebno produbiti saradnju između Srbije i Burkine Faso


Šef srpske diplomatije Nikola Selaković razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Burkine Faso Alfom Barijem o produbljivanju ekonomske saradnje i političkog dijaloga, saopšteno je iz njegovog kabineta

On je na marginama obeležavanja jubileja Pokreta nesvrstanih u Beogradu u razgovoru sa Barijem ocenio da bilateralni odnosi dve zemlje nisu dovoljno razvijeni, iako su uspostavljeni još 1968. godine.

Sahid: Pokret da se bavi aktuelnim pitanjima bipolarnog sveta


Predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdula Šahid ocenio je danas da će Pokret nesvrstanih ostati relevantan u budućnost i naglasio da zemlje članice ovog pokreta moraju da se bave aktuelnim pitanjima u vreme multipolarnog sveta.

Šahid je za Tanjug na marginama samita kojim se obeležava 60. godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, ukazao da je ovaj pokret osnovan u vreme kada su postojala dva politička bloka moći, a da je sada vreme multipolarnog sveta.

„Pokret nesvrstanih mora da počne da počne da razmišlja aktuelnim pitanjima u vreme nove realnosti multipolarnog sveta i on će ostati relevantan”, rekao je Šahid, javlja Tanjug.

On je istakao da je Pokret nesvrstanih osigurao da u poslednjih 60 godina određen broj zemalja, uključujući neke veoma male, ostanu relevantne.

„One su igrale važnu ulogu u održavanju mira i bezbednosti, one su zadržale važnu ulogu u razvoju nekih aktivnosti i još važnije, one su blisko sarađivale u Ujedinjenim nacijama da osiguraju da se principi UN univerzalno poštuju”, naglasio je Šahid.

Na pitanje koliko je važna saradnja između članica Pokreta nesvrstanih u vreme kada se svet suočava sa mnogim problemima, kao što su pandemija koronavirusa, klimatske promene i energetska kriza, Šahid je rekao da ta pitanja nemaju granice i izrazio uverenje da je Pokret nesvrstanih kao organizacija koja okuplja veliki broj država relevantan za njihovo rešavanje.


Kako se navodi u saopštenju, Selaković je preneo spremnost Srbije za unapređenje ekonomske i privredne saradnje, posebno u poljoprivredi, infrastrukturi i obrazovanju, javlja Tanjug.

Ministar je posebno napomenuo program stipendiranja stranih studenata „Svet u Srbiji” i istakao da je Srbija spremna da od naredne godine stipendira četiri puta veći broj studenata.

Tradicionalno bliske i prijateljske veze Srbije i ZimbabveaMinistar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas na marginama skupa povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih sa ministrom inostranih poslova i međunarodne trgovine Zimbabvea Frederikom Makamureom Šavom.

Kako je saopštilo Ministarstvo sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da je obeležavanje jubileja Pokreta u Beogradu pružilo priliku za nastavak unapređenja saradnje Srbije i Zimbabvea i nastavak kontakata na visokom nivou.

U razgovoru je konstatovano da je unapređenje političkog dijaloga putem razmene poseta na visokom i najvišem nivou u obostranom interesu, javlja Tanjug.

Selaković je zahvalio Zimbabveu zbog principijelne i dosledne podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i zaštiti naših državnih i nacionalnih interesa u okviru multilateralnih organizacija.

Ministri su se saglasili da su odnosi dveju zemalja tradicionalno prijateljski i da je potrebno učini napore kako bi ekonomska saradnja bila podignuta na viši nivo, saopštilo je Ministarstvo.

Selaković je konstatovao da postoji izuzetan prostor za jačanje trgovinske saradnje, kao i saradnje u oblasti poljoprivrede.

Šef srpske diplomatije je izrazio uverenje da će planirano otvaranje našeg diplomatsko-konzularnog predstavništva u Harareu ubrzati obnavljanje bliskih odnosa i saradnje naših država.

Šef diplomatije Zimbabvea zahvalio je Srbiji na solidarnosti i donaciji 30.000 doza vakcina.

Popović: Samit nesvrstanih velika turistička prilikaPredsednik Turističke organizacije Beograda (TOB) Miodrag Popović kaže je da je održavanje Samita nesvrstanih u Beogradu veliki izazov, ali i fantastična prilika za turističku promociju srpske prestonice.

„Pola sveta se okupilo u Beogredu i naš posao nije samo oko organizacije, već i prilika da se pokažemo u što boljem svetlu. Treba da ubedimo ljude koji su donosioci odluka u svojim zemljama da je naš glavni grad, kao jedan od najstarijih evropkih gradova, divno mesto ne samo u turističkom smislu, već da je sjajno mesto i za organizaciju takvih sastanaka ili samita”, rekao je Popović za Tanjug.

On naglašava da je izuzetno značajno da gosti sa Samita iz Beograda ponesu što bolje utiske, a da će se rezultati toga videti u godinama koje dolaze.

„Oči tog dela sveta sada su uprte u Beograd. To je ogromna promocija za veliki broj tržišta koju biste inače morali da platite, a pitanje je da li imate sredstava da platite tako veliku promociju”, ističe Popović.

Kako je rekao, Beograd, koji nije samo važan turistički, već i kongresni centar, poznat po organizaciji takvih događaja, za koje kaže da će ih u budućnosti biti sve više, se gostima samita predstavlja promotivnim filmovima, a svako ko želi može da obiđe prestonicu, ali problem predstavljaju loše vreme i obaveze gostiju na Samitu.

„Najviše interesovanja gosti su pokazali za obilazak najužeg gradskog jezgra, Beogradske tvrđave, Muzeja Jugoslavije. Gosti iz tih zemalja i inače idu na ta mesta, koja nas povezuju. Svi oni uglavnom priznaju da je Srbija naslednik bivše SFRJ, da smo mi nastavljači tradicije i uopšte ne treba da čudi što je obeležavanje 60-te godišnjice upravo u Beogradu”, rekao je direktor TOB-a.

Popović je naglasio da je u Beogradu ove godine, iz zemalja članica nesvrstanih, najviše gostiju bilo iz Indije. Oni su, zbog pandemije kovida 19, morali da provedu dve nedelje u nekoj zemlji zelene zone, što je Srbija bila, pre nego što nastave svoje putovanje dalje, uglavnom na zapad Evrope ili u SAD.

„Bilo je raznih komentara, ali ja se ponosim činjenicom da su se indijski putnici odlučili da dođu u Beograd, gde ih je bilo više nego u bilo kojem drugom gradu u Evropi. Odlični su gosti, bez predrasuda i potpuno otvoreni, veoma zahvalni u svakom pogledu. Voljni da uče o našoj istoriji i običajima”, rekao je Popović.

Selaković: Liban pruža aktivnu i čvrstu podršku Srbiji


Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa šefom diplomatije Libana Abdalom Bouom Habibom i zahvalio je na principijelnoj i aktivnoj podršci koju pruža ova prijateljska zemlja teritorijalnom integritetu Srbije, kao i u njenom doprinosu koji ima u okviru međunarodnih organizacija.

Selaković je zahvalio libanskom šefu diplomatije što delegacija prijateljske zemlje prisustvuje skupu na visokom nivou povodom 60 godina od prve konferencije PNZ, posebno imajući u vidu da je Liban i pre šest decenija učestvovao na beogradskoj konferenciji.

Ministar je ukazao da dve zemlje neguju dugu tradiciju diplomatskih odnosa koji ove godine navršavaju 75 godina i poručio da je naša zemlja odlučna u tome da dalje jača politički dijalog i odnose sa Libanom.

Selaković je posebno zahvalio na principijelnoj i aktivnoj podršci Libana teritorijalnom integritetu Srbije, i čvrstoj podršci koju nam pruža u okviru međunarodnih organizacija.

Kako je istakao, Liban je značajan partner našoj zemlji na tržištu Bliskog istoka, i Srbija je spremna da razvija saradnju u domenu ekonomije, trgovine, saobraćaja, poljoprivrede…

Ministri su razgovarali o pandemiji koronavirusa, a šef srpske diplomatije je podsetio da je Srbija donirala 40.000 doza vakcine protiv kovida i time dala svoj doprinos imunizaciji u Libanu, saopštilo je MSP.

Omar: Očekujemo mnogo od trgovinske saradnje sa Srbijom


Ministar trgovine i industrije Somalije Kalif Abdi Omar izjavio je danas da očekuje mnogo od trgovinske saradnje njegove zemlje i Srbije i dodao da će o tome razgovarati sa ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjanom Matić.

Omar je za Tanjug rekao da njegova zemlja izvozi veliki broj proizvoda, ali nije želeo da detaljnije komentariše planove o trgovinskoj saradnji Srbije i Somalije.

Kazao je da će detaljnije informacije dati nakon sastanka sa srpskom ministarkom trgovine, a na pitanje da li može da precizira konkretnije svoja očekivanja, istakao je da je njegova zemlja poznata po izvozu voća, najviše banana, ali i drugih proizvoda.

„Očekujemo mnogo između dve zemlje, izvozimo mnogo proizvoda iz Somalije”, rekao je Omar na marginama samita kojim se obeležava 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu.

On je dodao da mu je drago što je danas u Srbiji i ukazao da dve države dugo godina neguju međusobne odnose.

„Ovo je naš način da se vratimo tim odnosima, s obzirom na to smo imali građanski rat u Somaliji”, rekao je on.

Omar je naveo da od današnjeg skupa očekuje razvoj jakih i bilateralnih odnosa između zemalja članica Pokreta nesvrstanih, a uz to je ukazao i na značaj života u miru.

Selaković: Intenzivirati ekonomsku saradnju sa Gabonom

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova, saradnje, frankofonije, regionalne integracije i dijaspore Gabona Pakom Mubeleom Bubejaom i tom prilikom istakao da je njihov susret na marginama skupa dodatni podstrek za unapređenje bilateralne saradnje koja ima dosta neiskorišćenih potencijala, saopštilo je Ministarstvo.

Tom prilikom Selaković je zahvalio šefu diplomatije Gabona što u Beogradu predvodi delegaciju te zemlje na sastanku na visokom nivou povodom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja i izrazio spremnost Srbije za intenziviranje političkog dijaloga i ekonomske saradnje sa Gabonom.

Ministar je informisao sagovornika o ekonomskim uspesima Srbije i činjenici da je Srbija u poslednje dve godine najbrže rastuća ekonomija Evrope, prenosi Tanjug.

Selaković je, takođe, istakao da je Srbija veoma atraktivna destinacija za direktne strane investicije, objasnivši da je to zasluga ozbiljne i promišljene politike našeg rukovodstva, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Kako se navodi, Selaković je čestitao je Gabonu na izvanrednim ekonomskim uspesima koje ta zemlja ostvaruje i izrazio očekivanje i da će biti nastavljena saradnja na polju obrazovanja.

Istovremeno, Selaković je naglasio da je Srbija učetvorostručila broj stipendija koje nudi studentima iz Gabona u okviru programa „Svet u Srbiji”.

Džafari: Srbija predstavlja Evropu, cenimo Pokret i Vučića

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Pokret nesvrstanih visoko su cenjeni jer Srbija predstavlja Evropu u ovom pokretu, što znači da je Pokret nesvrstanih i dalje značajan za sve kontinente, ocenio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Sirije Bašar Džafari.

Džafari je za Tanjug, na marginama samita kojim se obeležava 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, rekao da je era kolonijalizma gotova, ali da je potrebno da osnivački principi Pokreta nesvrstanih ostanu važeći i aktivni u multilateralnom sistemu i u međunarodnim odnosima.  

Učesnicima skupa poručio je da je Sirija mnogo patila zbog nemarnosti koje su, kako tvrdi, pojedine države članice pokreta, ali i države izvan njega pokazale prema principima Pokreta nesvrstanih.

Kao primer naveo je kršenje principa nemešanja u unutrašnje poslove neke države, širenje terorizma, korišćenje terorizma kao političkog oruđa i uvođenje sankcija.

„To i nisu sankcije jer su ilegalne, sankcije uvodi samo Savet bezbednosti UN. Kada se uvode jednostrano, zovemo ih jednostranim prinudnim ekonomskim merama”, rekao je Džafari, javlja Tanjug.

On je dodao da je Sirija žrtva „ogromne zavere”, predvođene SAD i nekim uticajnim evropskim zemljama kao što su, kako tvrdi, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, ali neke arapske zemlje poput Katra i Saudijske Arabije.

„Sada je Sirija dobila rat protiv terora, protiv jednostranih prinudnih mera. Treba nam dodatno razumevanje i pomoć prijatelja širom sveta, uključujući Srbije”, poručio je Džafari.

Ocenio je da je pobeda Sirije „pobeda i samog pokreta, onih koji su se 60 godina borili da dokažu svetu da su principi Pokreta nesvrstanih i dalje validni”.

Zahvalio je i na tome što je pozvan da se obrati , kako kaže, prijateljskom narodu Srbije na današnjem skupu u Beogradu.

„Imamo istorijske odnose između dve zemlje. Ovo je prelep događaj koji se održava u Beogradu, 60 godina nakon prvog skupa”, ukazao je Džafari.

Najavio je i da će se sirijska delegacija sastati sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, kao i drugim ministrima koji učestvuju na skupu.

Komentari20
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

iz glave
честитам Влади Србије на идеји и организацији, јер иако сам жестоки критичар, не желим да будем аутистични прозападни зомби
Dusan Martinovic
Paradoks naslov u Politici Nemacka Vam daje nepovratnu pomoc takodje MMF kao u stara dobra vremena da senlucite I kupujete dzebanu od Rusa kojima Severnu tok je spasao zivot da bi opet pucali na Zapad Hipokriti Nema Vama pomoci.
Stari realista
Uspeh bi vec bio kada zemlje ucesnice ne bi priznale Kosovo.
Miloš
I šta smo imali od toga? Šta imamo od gomile država koji nemaju politički uticaj? Da ne pominjem da kulturoški i etnički nemamo niakkvih dodirnih tačaka. Uostalom - danas je u se i u svoje kljuse.
Marko
Pozvati, cak i kao gosta, ministra Lavrova, cija je zemlja okupirala deo teritorije Ukrajine (a tu okupaciju ne priznaje ni Srbija) cime je pokazala da ne postuje medjunarodno pravo, je pravi skandal.
Дуле
Слажем се, то је велики пропуст. Требали смо позвати представнике САД чији су дедови ослободили Северну Америку од Индијанаца. Крим је враћен у састав Русије руском крвљу а отет им је комунистичким декретом и додељен Украјини. Претпостављам да мрзите комунисте али вам је тај њихов декрет очигледно врло симпатичан.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.