Subota, 27.11.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
KULINARSKE ČAROLIJE

Jelovnici obojeni tamnoljubičastom bojom

Patlidžan, bogat celulozom preporučuje se osobama koje imaju problema s digestivnim traktom
(Pixabay)

Osim što imaju zajedničko da ih prati armija od više desetina hiljada posetilaca na instagram nalozima, Olju Herkulis i Jutama Otolengija, popularne fud blogere s različitih meridijana, ovih dana povezuje još nešto. Video i foto-zapise ne samo dvoje uspešnih kulinara, predavača i poznatih pisaca kuvara, već i drugih savremenih zvezda kuvanja, preplavila su jela u kojima je glavni ili sporedni, ali neizostavni sastojak – patlidžan.

Ako pasionirano pratite trendove u kulinarstvu, nema aktuelne onlajn objave koja nije posvećena povrću čija je kora zagasito ljubičaste boje. Uz naravno recepte, takođe omiljenih jesenjih namirnica: bundeve i kestena.

Ukrajinka sa adresom u Londonu, po obrazovanju profesor italijanskog, slavu je stekla objavljujući kuvare s tradicionalnim receptima iz nekadašnjih delova SSSR-a, a poslednjih decenija iz samostalnih država poput rodne Ukrajine, Moldavije, Azerbejdžana ili Uzbekistana.

I u poslednjoj knjizi „Letnja kuhinja” s popisom specijaliteta iz domovine i mnoštvom onih od povrća, značajan deo posvećen je upravo receptima jela od patlidžana.

I Jotam Otolengi, kulinarska zvezda izraelskog porekla, rođen u Jerusalimu, majstor u kuhinji, takođe pisac i vlasnik nekoliko restorana u gradu na Temzi, često poseže za namirnicom čija je domovina istočna Azija, tačnije predeli istočne Indije i Šri Lanke. Odatle je, zahvaljujući moreplovcima, patlidžan počeo da se širi i uzgaja u zemljama Mediterana, drugim delovima Evrope i najkasnije Amerike i Australije.

U naš jezik naziv za patlidžan je došao iz turskog, ali često se naziva i plavim paradajzom.

Najveći uzgajivači i izvoznici su Kina i Indija, a slede Egipat, Turska, Japan. Ipak, zahvaljujući savremenim načinima povrtarske proizvodnje i transporta, na pijacama i u radnjama širom planete dostupan je tokom čitave godine.

Sezona zrenja ploda na Balkanu u prirodnom okruženju je od kraja leta do početka novembra, tj. kraja oktobra, u zavisnosti od vremenskih prilika.

Specifičan je zbog sunđeraste i suvlje strukture u odnosu na primer na tikvice. Bogat je celulozom pa se preporučuje osobama koje imaju problema s digestivnim traktom. Takođe, nisko je kalorična namirnica – u 100 grama sadrži samo 24 kalorije te je poželjna u jelovniku osoba koje skidaju višak kilograma.

Pre spremanja obavezno se mora posoliti da bi ispustio višak vode, a ako se peče u rerni prethodno je potrebno zaseći koru da ne bi došlo do pucanja poput onoga kada se peče nezasečen kesten.

(Pixabay)

Zapečeni patlidžan s belim i crvenim sosom

Potrebno je

  • 2 veća patlidžana

Beli sos

  • 2 jaja
  • 2 kašike brašna
  • čaša kisele pavlake
  • bosiljak
  • so
  • maslinovo ulje
  • suvi začin

Crveni sos

  • 2 paradajza
  • kašika brašna
  • malo ulja

Patlidžan oprati i iseći na tri, četiri kriške ali tako da ostane uz peteljku ceo. Posoliti malo, zatim neka odstoji pa staviti da se peče u rerni oko dvadesetak minuta. Za to vreme umutiti jaja, dodati brašno i kiselu pavlaku pa kada je patlidžan već delimično pečen preliti beli sos. Ostaviti još 10 minuta da se zapeče zajedno s njim. Kada je gotovo služiti toplo s paradajzom sosom koji ste napravili na uobičajeni način.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Татјана
На пијацама, или бар на Бајлонијевој, појавио се и бели патлиџан. Пробала сам са уобичејеним гриловањем и задовољна сам; за то је баш захвалан јер је мање горак од уобичајеног, плавог. Био би, међутим, занимљиво сазнати нешто више о овој варијацији популарног поврћа. ПС. Пече се "око ДВАДЕСЕТ минута" или "двадесетАК минута". Никако "око двадесетак".

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.