Utorak, 07.12.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Kupci ne mogu da plate meso ekološki uzgajane stoke

Analiza „Grinpisa” pokazala da sveže i upakovano meso u nemačkim supermarketima dolazi stoprocentno iz dva najlošija tipa uzgoja životinja
(Фото EPA-EFE/ R. Pena)

Velike polemike u Nemačkoj izazvalo je nedavno istraživanje koje je sprovela organizacija „Grinpis”, a koje pokazuje da većina svežeg mesa na tržištu dolazi iz uzgoja tipa jedan ili dva.

U toj su zemlji veliki lanci supermarketa još 2019. uveli takozvani jedinstveni, dobrovoljni sistem označavanja u stočarstvu, to jest oznake za uzgajališta tipa od jedan do četiri.

Farmeri kažu da bi rado uzgajali stoku na višem nivou kada bi potrošači bili spremni to da plate, a političari usvojili jasna pravila o izgradnji objekata 

Prema toj klasifikaciji tip jedan zadovoljava tek minimum zakonskih odredaba gde životinja ima samo osnovne uslove. Tip dva je vrlo sličan, a stoka ima samo nešto više prostora i dodatne opreme. Uzgoj tipa tri osigurava više prostora i mogućnost boravka na svežem vazduhu. Poslednji, četvrti nivo je najbolji i podrazumeva meso ekološki uzgojene stoke.

Kako prenosi „Agroklub”, potrošači najčešće veruju da meso koje se prodaje u mesarama važi za kvalitetnije u odnosu na ono koje se prodaje u velikim sistemima trgovine i koje je već upakovano u ambalažu. Često je upravo zbog toga i skuplje. Ipak, poslednje istraživanje ove organizacije, koje je objavio specijalizovani portal „Supermarket”, pokazalo je da 77 odsto mesnih proizvoda dolazi iz, kako tvrde, najlošijeg tipa uzgoja, pri čemu se ne brine o dobrobiti životinja. U ostala 23 odsto ti proizvodi dolaze iz uzgoja tipa dva.

Kako je objašnjeno, istraživači su uzeli iz mesara u supermarketima i iz frižidera zapakovano meso. Cena svinjskog filea bila je jednaka i iznosila je 7,7 evra po kilogramu, a oba su uzorka dolazila iz istog uzgajališta, onog tipa jedan. Portal navodi da je „Grinpis” već nekoliko puta sprovodio analize o kvalitetu mesa u velikim nemačkim supermarketima, a da je zaključak svaki put bio isti.

Ističe se kako je zabrinjavajuće to što svinjetina u 90 odsto slučajeva dolazi iz uzgoja najlošijeg tipa i da su proizvodi u pakovanju bili boljeg kvaliteta.

Nakon objavljivanja podataka poslednje analize burno su reagovali predstavnici poljoprivrednika.

Nemački portal „Topagrar” upozorio je kako se nemačka „poljoprivreda nezasluženo ocrnjuje” i da više puta ponovljeni izveštaji sugerišu da poljoprivrednici dostavljaju „loše meso” u supermarkete i da bi kupci trebalo da se raspituju da li postoji „dobro meso” tipa tri i četiri.

Kako navode, sve meso proizvedeno u Nemačkoj zadovoljava najviše svetske standarde, ne postoji nešto „dobro” ili „loše”. Ovde se kvalitet meša s načinom uzgoja. Poručuju da bi farmeri rado uzgajali stoku na višem nivou kada bi potrošači bili spremni to da plate, a političari usvojili jasna pravila o izgradnji objekata.

Poznato je da stočari koji žele da se opredele za ekološki način uzgoja moraju da zadovolje izuzetno rigorozne standarde. Potrebno je da se celokupna faza proizvodnje organizuje na sertifikovanom gazdinstvu. Poljoprivredne površine koje se koriste za proizvodnju hrane za životinje takođe moraju da budu sertifikovane.

Pravila ima dosta, a neka od najvažnijih jesu i da u ishrani životinja ne sme da bude sastojaka genetski modifikovanih organizama ili koštanog brašna. Životinje takođe ne smeju da budu tretirane antibioticima i hormonima rasta.

Da li se ovo isplati poljoprivrednicima i mogu li da opstanu na tržištu, to jest koliko realno dobijaju više novca u odnosu na farmere koji pribegavaju konvencionalnoj proizvodnji?

Dojče vele je prošle godine objavio uporednu analizu cena u nemačkim i švajcarskim trgovinama. Podaci Evrostata pokazuju da je meso u Nemačkoj među najjeftinijim u EU, dok ga Švajcarci plaćaju 1,6 odsto skuplje od evropskog proseka. Njihovi sagovornici tvrde i da u ovom slučaju najveći profit ostvaruju trgovci. Kod ekološki uzgojenih životinja upravo su oni ti koji debelo zarađuju. Kako se ističe, prema statistikama organizacije za zaštitu životinja STS, kilogram šunke u Švajcarskoj košta u proseku 23 franka (21 evro), kilogram eko-šunke 51 franak (47 evra). Ipak, napominju da se poljoprivredniku ovo jedva isplati – kad prodaje trgovcima takvo ekološko meso, on dobija samo dva franka više nego za „obično”. Čak će i klanica uzeti tri franka više, a sve ostalo – 23 franka – ubraće trgovina.

Činjenica je i da će švajcarski poljoprivrednici za meso dobiti načelno daleko više nego njihove kolege u Nemačkoj, ali su i njihovi troškovi daleko veći, rekao je tada za Dojče vele Martin Rufer, predsednik švajcarskog udruženja poljoprivrednika. Švajcarcima je zabranjeno da drže veliki broj životinja u štalama. Recimo, objašnjava on, mogu da drže naviše 18.000 koka nosilja, dok ih je na nemačkim farmama u proseku oko 30.000, a ima uzgajivača i sa dvostruko većim brojem živine.

 

Komentari6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dr Slobodan Devic
E pa gospodo draga, zamrzivace, pa naruciti od uzgajivaca sta vam je po volji, pa 4 puta godisnje kod istog i da vidis radosti - i za proizvodjaca i za potrosaca. Ah, da, tako se zaobilaze marze trgovaca ...
dejan sakos
Stvari su koncipirane tako da se najveci deo stanovnistva planete zemlje hrani nezdravo. To je profitabilno i svaka dalja prica je prosto nesuvisla. Jedino nefer je osudjivati samo trgovce i jedan deo "krivaca", sve dok nas seljak prouzvodjac bez trunke savseti prska jabuku i do dvadeset puta godisnje, maline, i ostale kulture koje donose prihode.Uslovno, sami sebi secemo granu na kojoj sedimo."Kompetentni" se ne bave promocijom
Marko
Dakle, problem su trgovci. Zaobidjite trgovce. Napravite on-line poljoprivredna gazdinstva.
PSA
A stoku će da kolje ko? Da žele tako mogli su i do sad. Ali onda ne mogu da postignu količinu pa bi bili u goroj situaciji nego sad. Drugo, ovo je rasprava o kvalitetu i maltene akademska o položaju jer zbog ogromnih subvencija i imaju nisku cenu hrane u Nemačkoj. Ništa njima ne fali već kažu ako hoćete organsko, budite spremni da platite a lakše im ovako. Sve na dugme.
Боро
Србији је потребно МАСОВНО гајење стоке, на ОТВОРЕНОМ простору, врста које то могу а то су рецимо шкотско говече и наша домаћа буша, или оне црне вунене свиње, где би се на ОГРОМНОМ простору животиње пустиле, довела би им се вода и храна, повремено посећивала од стране ветеринара и то је то. То је и јефтиније и здравије. И за нас и за шкотско говече.
PSA
To postoji i sad. Samo je problem naći čobane. Niko neće ni za veliku platu. Težak i podcenjen posao

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.