Nedelja, 05.12.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ISHRANA

Korisni sastojci u kori voća i povrća

Mnogi s ovih namirnica uklanjaju koru zbog navike ili straha od pesticida.– Cela jabuka ima čak tri puta više vitamina Ka od oguljene
(Фотографије Пиксабеј)

Nema dileme da veći unos voća i povrća može samo da ima više koristi za vaše zdravlje. Često slušamo rasprave o tome da li je bolje voće i povrće jesti bez guljenja, a većina zaključaka se svodi na stvar mentaliteta. Voće i povrće često gulimo zbog navike ili u pokušaju da smanjimo dodir s pesticidima. Međutim, uklanjanje kore može dovesti do uklanjanja jednog od delova biljke bogatog nutrijentima.

Ne gulite jabuku da biste posle pili suplemente vitamina.

Generalno govoreći, neoguljeno voće i povrće sadrži veće količine vitamina, minerala i drugih korisnih biljnih jedinjenja, u poređenju s oljuštenim namirnicama.

Na primer, sveža jabuka s korom sadrži tri puta više vitamina Ka, 142 odsto više vitamina A, 115 odsto više vitamina Ce, 20 procenata više kalcijuma i do 19 odsto više kalijuma od iste takve, ali oljuštene jabuke.

Kuvani krompir s korom može sadržati do 175 odsto više vitamina Ce, 115 procenata više kalijuma, 111 odsto više folata i 110 odsto više magnezijuma i fosfora od oljuštenog.

Čak 30 procenata ukupne količine vlakana u povrću može se naći u kori, odnosno ljusci. Stoga, ako jedete voće i povrće neoguljeno, zaista možete povećati unos hranljivih materija.

Sve osobe na redukcionim dijetama žele duži osećaj sitosti. Kora voća i povrća može uticati i na smanjenje osećaja gladi.

Razlog je visok sadržaj vlakana u kori. Sveže voće i povrće može sadržati do jedne trećine više vlakana pre uklanjanja spoljnih slojeva.

Vlakna služe i kao hrana za probiotske bakterije koje žive u našim crevima. Kad se ove bakterije hrane vlaknima, one proizvode kratkolančane masne kiseline, za koje se smatra da dodatno pojačavaju osećaj sitosti.

Voće i povrće, naročito njihovi spoljašnji delovi, sadrže antioksidanse čija je glavna funkcija borba protiv nestabilnih molekula poznatih kao slobodni radikali. Kad nivo slobodnih radikala postane previsok, oni mogu izazvati oksidativni stres, koji na kraju može naštetiti ćelijama i potencijalno povećati rizik od srčanih oboljenja, određenih vrsta karcinoma, Alchajmerove bolesti…

Kora voća i povrća, poput ananasa, banane, dinje, avokada, luka i celera, može imati čvrstu teksturu koju je teško žvakati i probaviti. Takva kora se generalno ne jede. I kod agruma je potrebno ukloniti koru. Namirnice koje možemo jesti neoljuštene su jabuke, kajsije, bobičasto voće, šargarepa, tikvice…

Pesticidi se mogu naći na konvencionalno uzgojenom voću i povrću, najviše ih ima na kori. Zato se sve voće i povrće mora dobro oprati, a neko mora i da se oguli. Pranje je dobar način da se rešite ostataka pesticida koji su na površini kore. Međutim, guljenje je najbolji način za uklanjanje pesticida koji su prodrli dublje u kožu voća i povrća.

Prema nedavnim istraživanjima, 41 odsto ostataka pesticida pronađenih na plodovima uklanja se pranjem vodom, dok se i duplo više više uklanja ljuštenjem.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.