Ponedeljak, 24.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Koje je rešenje za dobar sluh

Pacijenti u proseku čekaju sedam godina od dijagnoze do zakazivanja kod akustičara. Ukoliko čovek sumnja da ne čuje dobro i nije siguran da li treba da nosi slušni aparat, savet je da ne treba da čeka, već da odmah posetiti ORL lekara ili akustičara.

Čim je razumljivost govora smanjena, što se izraženije zapaža u bučnoj sredini, ljudi su zbunjeni jer neke glasove razumeju dobro, neke ne, potpomažu se čitanjem sa usana i ne prihvataju dugo vremena činjenicu da imaju pad sluha iako se često nađu u neprijatnim životnim situacijama. Pandemija Kovid 19 je kod mnogih razrešila dilemu da li sluh treba korigovati. Upotreba epidemioloških maski onemogućila je čitanje sa usana sagovornika, a slušanje je u izraženoj meri postalo otežano.

Jedno je sigurno – rešenje postoji. Pre svega treba ispitati sluh kako bi se utvrdio stepen oštećenja sluha. Zatim probati slušni aparat i doživeti osećaj dobrog slušanja. Informacije o raznim modelima slušnih aparata (iza uva ili u kanalu) su estetski deo o kome akustičar daje detaljne informacije (u skladu sa audiološkim i akustičkim parametrima) kako bi se slušni aparat na najefikasniji način prilagodio potrebama korisnika.

Sigurno je da je estetski deo nešto o čemu treba razmišljati i, normalno, zadovoljiti ga, ali ne po svaku cenu. Audiolog treba da pruži informaciju o razlozima zbog kojih se kanalni aparat ne preporučuje (uzani slušni kanali, česte upale kože kanala, teška oštećenja sluha itd.), jer postoji mogućnost da ovi problemi stvore odbojnost prema korišćenju aparata.

Važno je znati da se aparat preporučuje prema audiološkim zahtevima, na osnovu subjektivnog osećaja dobre razumljivosti govora i prijatnosti slušanja. Da bismo bili sigurni da je osoba dobila odgovarajući aparat neophodno je proveriti sluh sa aparatom i uraditi govornu audiometriju.

Najvažnije je da osoba oštećenog sluha dobije aparat koji joj najviše odgovara i da ukoliko postoji oštećenje sluha na oba uva normalno je, prirodnije i bolje nositi slušni aparat na oba uva. Sa dva slušna aparata se postižu prirodniji kvalitet zvuka, sigurnije snalaženje u prostoru, bolje prepoznavanje zvuka, širi čujni opseg, bolja razumljivost i opuštenije slušanje bez napora.

Svako ko ima oštećenje sluha treba da se posveti ovom problemu i informiše se, a u slušnoj kući Neuroth može izvršiti besplatno testiranje sluha kako bi se utvrdio stepen oštećenja. Zatim se slušni aparat dobija na probu od 2 nedelje kako bi pacijent doživeo osećaj dobrog slušanja u okruženju u kom boravi, radi, odmara. Za više informacija posetite www.neuroth.com

Promotivni tekst

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.