Ponedeljak, 16.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
KULINARSKE ČAROLIJE

Sve poznato, ali s bundevom – drugačije

Jedan od najomiljenijih plodova jeseni preselio se iz sirotinjske kuhinje na menije otmenih restorana, pa se tako našao i u finim jelima u kojima nismo navikli da ga srećemo
(Фотографије Владимир Сретеновић)

Gibanica, pica, pogačice, slani mafini, slatke kuglice sve su to česti gosti na našoj trpezi, koje dobro poznajemo, volimo i ponosimo se originalnim porodičnim (ili sopstvenim) receptom za njihovu pripremu. Zna se i koje su namirnice obavezne u pravljenju ovih specijaliteta. Pa ipak, i iskusni kuvari ponekad se iznenade kad otkriju da se svaki od ovih recepata može uvođenjem samo jednog novog sastojka tako izmeniti da se dobije sasvim novi, drugačiji i bogatiji ukus.

Taj sastojak je, u ovom slučaju – bundeva.

Jedan od najomiljenijih plodova jeseni, jeftin, pristupačan i blagotvoran za zdravlje organizma, zahvaljujući svojoj neutralnoj aromi može se iskoristiti za sve vrste jela, od supa i čorbi do pita i torti, ali i za ona koja tradicionalno u izradu ne uključuju bundevu. Takva jela smo pronašli u zbirci recepata „Bundevara” autora Vladimira Sretenovića i Jasmine Latinović. Bundeva, tikva ili ludaja, kako je zovu u Kikindi, odakle su autori ove knjige, dugo se smatrala siromašnom hranom i nepravedno je izostavljana iz kafanskih jelovnika, a u kućama je najčešće pripremana na najjednostavniji način. Isečena na kriške pečena je u rerni ili usitnjena na kockice, dinstana u šerpi sa šećerom; ponekad je, izrendana i začinjena cimetom, završavala kao nadev za pitu od tankih kora posutih šećerom u prahu; u slanoj varijanti uglavnom je stavljana u čorbu ili gulaš, s ostalim sezonskim povrćem.

Zahvaljujući maštovitim mladim kuvarima stekla je svetsku popularnost i sad je možemo naći i na menijima otmenih restorana, u najfinijim i najneobičnijim kombinacijama ili probati u „starim – novim” varijantama recepata koje i sami pripremamo kod kuće.

„Mediteran” supa

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1–2 sušene crvene čili papričice
  • 1 hokaido bundeva (1,2 kg)
  • 500 gr brašnastog krompira
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 700 ml supe od povrća
  • 150 ml soka od pomorandže
  • 35 gr semenki od bundeve
  • so, biber
  • 100 g kore od pomorandže za garniranje

Luk, čili i beli luk sitno iseckati i propržiti na ulju, dodati oljuštenu i na kocke isečenu bundevu i krompir. Sve malo propeći, pa zaliti sokom od pomorandže i supom. Kuvati na slaboj vatri oko 20 minuta. Semenke staviti u tiganj bez masti i malo ih pržiti, pa ih staviti na stranu da se ohlade. Supu skinuti s vatre, izvaditi nekoliko kockica bundeve i staviti sa strane, a ostalu supu umutiti štapnim mikserom, posoliti i pobiberiti. Servirati u tanjirima s komadićima bundeve, posuti semenkama bundeve i struganom korom od pomorandže.

Recepti Jasmina Latinović 

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.