Četvrtak, 20.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Tri „sigurna” obećanja koja ispunjavaju svetska očekivanja

U Šangaju je 4. novembra 2021. otvoren 4. Kineski međunarodni sajam uvoza (China International Import Expo – CIIE). Na ceremoniji otvaranja predstavnik NR Kine Si Đinping je putem video-poziva održao uvodni govor. Sažeto je predstavio dostignuća i iskustva otvaranja Kine ka svetu, a posebno njeno pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji u poslednjih 20 godina. Najavio je niz novih mera, te pokazao posvećenost i želju Kine za saradnjom sa ostalim državama sveta u cilju stvaranja otvorene svetske ekonomije. Uložiće novu snagu zarad promovisanja STO i oporavljanja svetske ekonomije. „Kina je odlučna za dalje otvaranje ka svetu, da deli sa ostatkom sveta mogućnosti razvoja i da promoviše sveobuhvatnu globalizaciju u smeru veće otvorenosti, inkluzivnosti, uravnoteženosti i stabilnosti”, ove najave su željno iščekivala svetska preduzeća na CIIE sajmu.

Otvaranje Kine ka svetu je karakteristika savremene Kine, naročito pridruživanja NR Kine STO. Kina je u potpunosti ispunila svoje obaveze prema STO, kontinuirano proširila svoje otvaranje ka svetu, postigla veliki napredak i stvorila nepresušni izvor u svetu ekonomije. Kako će Kina u budućnosti sarađivati sa svetom? „Odlučnim podržavanjem prava multilateralizma, odlučnim deljenjem tržišnih mogućnosti sa svetom, odlučnim promovisanjem daljeg otvaranja Kine ka svetu i odlučnim čuvanjem zajedničkih interesa sveta”, četiri izjave predsednika NR Kine Si Ćinpinga sadrže tajnu brzog razvoja kineske ekonomije u proteklih nekoliko decenija, te šalju hitno potreban „dašak nade” svetskoj ekonomiji koja se suočava sa mnogim izazovima usled pandemije.Kina obećava da će se i dalje otvarati. Tokom protekle godine Kina je sprovela mere otvaranja koje su bile najavljene na 3. Kineskom međunarodnom sajmu uvoza. Ovog puta Kina je najavila da će nastaviti da proširuje svoje otvaranje, te da će smanjiti broj stranih ulagača koji imaju zabranu pristupa, da će izvršiti reviziju i proširenje „Liste industrija koje podstiču strana ulaganja”, i će izdati crnu listu za prekogranične trgovačke usluge u pilot zoni. Pored toga, Kina je obećala učestvovanje u međunarodnoj saradnji kao što su zelena, nisko-ugljenična i digitalna ekonomija. Takođe će uložiti napore u aktivnom promovisanju i pristupu „Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu” i „Sporazumu o partnerstvu u digitalnoj ekonomiji”. Ovaj niz mera pokazuje da je podela razvojnih dividendi između Kine i sveta uvek ispunjena.

 

Kina trenutno ima više od 1,4 milijarde stanovnika i više od 400 miliona pripadnika srednje klase, a svake godine uvozi robu i usluge u vrednosti od oko 2,5 biliona dolara. Na svakom CIIE sajmu pokazuje se velika zainteresovanost svetskih preduzeća za kinesko tržište.

Ove godine na sajmu je učestvovalo skoro 3.000 preduzeća iz 127 zemalja i regiona sa pet kontinenata, uključujući razvijene, slabo razvijene i zemlje u razvoju. Između ostalog, na ovogodišnjem sajmu su se predstavili i oni koji spadaju u 500 najboljih svetskih i vodećih industrijskih preduzeća, a stopa prinosa izlagača premašila je 80%. Ovo nije samo draž CIIE sajma, već i draž kontinuiranog otvaranja Kine ka svetu.

Promotivni tekst

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.