Ponedeljak, 17.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
UOČI 5. SRPSKIH DANA OSIGURANjA

Pandemija nije usporila tržište osiguranja

Душко Јовановић, генерални секретар Удружења осигуравача Србије

Građani Srbije su od početka pandemije izazvane virusom korona najviše kupovali polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Na kraju drugog kvartala ove, u odnosu na isti period prošle godine, prodaja te vrste osiguranja povećana je za 18,2 posto što odgovara rastu iz prošle u odnosu na 2019. godinu. Time je potvrđen stav osiguravača da najveći potencijal na srpskom tržištu ima dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Osnovni razlog je virus korona, jer se i u Srbiji državne zdravstvene ustanove uglavnom brinu o obolelima od korone, dok svi ostali imaju problem da sebi obezbede i najosnovnije preglede i zdravstvenu zaštitu, objašnjava za „Politiku” generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

Kako funkcioniše dobrovoljno zdravstveno osiguranje?

Polise se kupuju u osiguravajućim kućama, s tim što svako sam, za sebe ili članove porodice, bira paket pokrića, odnosno nivo zdravstvene zaštite koji mu je potreban. To može da uključuje i operacije ili lečenje u inostranstvu. Od izabranog paketa zaštite zavisi i cena, a plaćanje polise je mesečno. Osnovni paket je, za osobe do 30 godina, nešto iznad 10 evra mesečno.

Koje su prednosti privatnog zdravstvenog osiguranja?

Najkraće rečeno, to su brza, efikasna i lako dostupna medicinska zaštita, uz mogućnost izbora klinike. Polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje bolničko i vanbolničko lečenje i podrazumeva momentalni odlazak kod lekara, bez nepreglednih redova i gubljenja vremena. Uz komfor i kvalitet zdravstvene usluge, to je najveća prednost lečenja uz tu polisu, koja obezbeđuje 24-časovnu zaštitu tokom cele godine.

To osiguranje je doživelo ekspanziju na našem tržištu kada su najpre strane kompanije i međunarodne organizacije za zaposlene počele da uplaćuju taj vid osiguranja. Na početku, kao neku vrstu nagrade ili dodatni benefit kojim su želeli da zadrže i nagrade zaposlenog. Danas, to osiguranje sve češće kupuju i pojedinci, koji žele adekvatnu medicinsku zaštitu i negu. Jovanović pojašnjava i da postoje individualne, porodične i kolektivne, odnosno polise za zaposlene u jednoj kompaniji.

Panelisti Srpskih dana osiguranja biće guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja će i otvoriti konferenciju i bez čije pomoći i preporuka tržište osiguranja ne bi ostalo stabilno tokom ove krize, ministri Darija Kisić Tepavčević i Aleksandar Vulin, pomoćnik ministra finansija Ognjen Popović, zaštitnik građana Zoran Pašalić, direktor Pošta Srbije Zoran Đorđević, predstavnici struke iz Srbije i regiona, kao i predstavnici Svetske banke i Insurance Europe.

Ispostavilo se u praksi da se uz tu polisu značajno smanjuje broj dana provedenih na bolovanju, jer se bolesti otkrivaju u ranim fazama. Inače, građani Srbije, u proseku, za lečenje u privatnim klinikama, godišnje potroše oko 300 evra. Tim novcem se kupovinom polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje najmanje 1.000 evra za pokriće različitih usluga u zdravstvu, dodaje Jovanović.

To će biti jedna od tema na predstojećim Srpskim danima osiguranja. Šta očekujete od tog okruglog stola?

Ako državni sistem i dalje bude posvećen samo pandemiji, kao do sada, na duge staze imaćemo još veći problem da se lečimo. Činjenica je da je trenutno lečenje svih, koji nisu ugroženi virusom korona, otežano i to nije održivo. Želimo da pronađemo i državi ponudimo neko rešenje, a da li je to prebacivanje dela nadležnosti u lečenju obolelih od korone na privatno zdravstvo ili većem broju ljudi treba omogućiti da se leče na privatnim klinikama ili je rešenje nešto treće, čućemo na Srpskim danima osiguranja. Učesnici tog okruglog stola biće ministarka za rad i zapošljavanje Darija Kisić Tepavčević, v. d. direktora RFZO Sanja Radojević Škodrić, Marija Rabrenović iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i Miloš Milanović iz Dunav osiguranja.

O čemu će se još pričati na konferenciji?

Preovlađujuća tema biće pandemija. Da li smo se i koliko promenili, šta smo naučili, da li smo spremni za neku novu sličnu krizu... Govorićemo i o budućnosti životnog osiguranja i o značaju i ulozi zaštitnika građana, sve kroz prizmu pandemije. Čućemo i predavanja o sajber riziku, direktivi Solvensi II, prevenciji šteta. U ovom trenutku, tržište osiguranja Srbije, i pored pandemije, je stabilno i ostvaruje rast. Želimo da vidimo koliko je to ostvarivo na duže staze. Ne želimo pad i minuse koji imaju druga tržišta osiguranja, a Srpski dani osiguranja će pomoći da vidimo koja rešenja su najbolja.

Srpske dane osiguranja možete pratiti direktno i na YouTube kanalu Udruženja osiguravača Srbije, 25. i 26. novembra

Promotivni tekst

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.