Poskupljuje i testenina
Proizvođači testenine ne mogu da računaju na kanadsku durum pšenicu, a žetva u Italiji bila je slaba, piše Rojters i najavljuje da bi zbog ovih tržišnih okolnosti ljubitelji italijanskih specijaliteta mogli da računaju na poskupljenja.
Kako se navodi, Kanada obično čini oko dve trećine globalne trgovine durum pšenicom, a ove godine žetva bi zbog ekstremnih vrućina i suše mogla da bude upola slabija nego 2020. godine.
Zbog slabe kanadske žetve cene durum pšenice već su dostigle najviši nivo u poslednjih 13 godina, što je izazvalo strahovanje od velikog poskupljenja hrane u periodu oporavka država od pandemije kovida 19. Sve to, kako se ističe, poklapa se i s padom svetskih zaliha durum pšenice na najniži nivo u poslednjih šest godina. Jedan od uzroka smanjenih zaliha jeste i to što su potrošači u vreme zatvaranja tokom pandemije gomilali zalihe testenine.
Agencija navodi da su italijanski proizvođači obično svoju proizvodnju podmirivali sirovinama na domaćem tržištu, ali da je Evropska komisija snizila prognozu o ukupnom rodu sa 4,3 na 3,7 miliona tona. Sada strahuju da će durum pšenicu morati da kupuju na svetskom tržištu i da bi problemi mogli da počnu već u prvoj polovini sledeće godine.
Izvršni direktor kompanije i brenda testenine „Divela” Vičenco Divela rekao je za Rojters da proizvođači i dalje mogu da pronađu i kupe pšenicu na domaćem tržištu, ali da bi uskoro „moglo da bude dramatičnije”. Analitičari takođe smatraju da u pogledu cene i ponude najgore možda tek dolazi.
Veliki kupci već pronalaze alternativu za kupovinu pšenice, a neke od država koje mogu da je ponude jesu Australija i Alžir. Postavlja se pitanje gde je kraj poskupljenjima. Kako se navodi, bogate evropske države neće smanjiti tražnju, a durum pšenica je u tim zemljama propisana sirovina za ovaj proizvod. Kompanija „Nilsen” saopštila je da su cene jeftinih vrsta testenine u oktobru u supermarketima u Francuskoj porasle za gotovo petinu u odnosu na prošlu godinu, a to je možda tek najava porasta cena koje je pred vratima.
Durum pšenica je skuplja vrsta
Durum pšenica je vrlo bogata ugljenim hidratima, proteinima (iako bez nekoliko esencijalnih amino-kiselina), te vitaminima Be i E (ako je zrno ostalo celo). Prema objašnjenju stručnjaka, zbog niske vrednosti sadržaja glutena, durum pšenica se ne koristi za hleb i peciva, već za izradu testenine, griza, kuskusa, prenosi „Agro infonet”. Cene durum pšenice na berzama su znatno više od pšenice za proizvodnju hleba i peciva.
Подели ову вест






Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.