Ponedeljak, 24.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Gastronomija

Supe i čorbe koje greju kad je hladno vreme

(Pixabay)

Kada dođu hladni dani nema ništa bolje od vrele činije supe. Na kraju krajeva, postoji razlog zašto se jesen i zima zove sezona supa. Bez obzira da li više volite grašak, pečurke, krompir ili zeleno povrće, postoji mnogo zimskih supa koje će zagrejati vašu prohladnu dušu u hibernaciji.

Izaberite jednostavan recept koji se krčka na šporetu nekoliko sati ili onaj koji možete da postavite i zaboravite u loncu. Bez obzira šta odlučite da probate, ove supe će vam biti prijatne tokom cele zime.

Supa na italijanski način

Potrebno je: 1,5 l pileće supe, sitno iseckana glavica crnog luka, 2 kašičice seckanog belog luka, 2 rendane šargarepe, 2 stabljike celera, 500 ml paradajz sosa, 250 g sitnih testenina, 250 smrznutog kukuruza, 250 g sitno seckanog kelja, 3 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Priprema:

Zagrejte maslinovo ulje u šerpi, dodajte sitno seckani crni i beli luk, šargarepe i celer i dinstajte pet minuta. Potom umešajte pileću supu i paradajz sos, poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi 15 minuta. Dodajte testenine, kukuruz i seckani kelj. Posolite i pobiberite, promešajte i kuvajte još 10-15 minuta, dok testenina ne omekša.

Crvena supa

Potrebno je: 2 kašike maslinovog ulja, 1 veliki luk iseckan, seckana crvena paprika, so i biber, 2 velika čena belog luka, malo svežeg đumbira, 2 kašike korijandera, malo mlevenog kima, 500 ml pasiranog paradajza.

Priprema:

Zagrejte ringlu na srednjoj temperaturi. Dodajte ulje, zatim luk, biber i pola kašičice kašičice soli. Kuvajte poklopljeno, povremeno mešajući dok ne omekšaju sastojci. U međuvremenu, sitno narendajte beli luk i đumbir. Dodajte luku i kuvajte, mešajući najmanje jedan minut. Dodajte korijander i kim , a zatim i pasirani paradajz. Pojačajte toplotu i neka dođe do tačke ključanja. Smanjite odmah na laganu vatru i kuvajte delimično poklopljeno deset minuta.

Supa od bundeve i kurkume

Potrebno je: dve i po kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, veliki luk krupnije isečen, kocka za supu, srednja bundeva oljuštena, 2 srednje šargarepe isečene na komade, dve i po kašičice kurkuma, so i biber po ukusu, 2 kašike kokosovog mleka

Priprema:

Zagrejte dve kašike ulja u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Dodajte luk i kuvajte poklopljeno, povremeno mešajući. U međuvremenu, pomešajte kocku za supu sa šest šoljica ključale vode mešajući dok se ne rastvori. Dodajte bundevu, šargarepu, kurkumu, biber i kuvajte mešajući najmanje jedan minut. Dodajte rastvoren bujon i kuvajte do ključanja, a zatim smanjite vatru i kuvajte dok povrće ne omekša, između 15 do 25 minuta. Izmiksirajte supu štapnim mikserom i dodajte kokosovo mleko. Po želji pospite kurkumu i biber začine koji će vas momentalno zagrejati.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.