Utorak, 17.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Unija pekara ne očekuje veće poskupljenje peciva

U Nišu, gde se najavljuju poskupljenja, cene pekarskih proizvoda i hleba bile su mnogo niže nego u Beogradu, centralnoj Srbiji i u Vojvodini, izjavio je Zoran Pralica
(Фото EPA/EFE/R. Wittek)

Najave da će niški pekari od Nove godine podići cene pekarskih proizvoda neće imati previše uticaja na druga lokalna tržišta, izjavio je za „Politiku” Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije.

On je rekao da su u Nišu cene zaostajale za onima u Beogradu, centralnoj Srbiji i u Vojvodini i da se to može smatrati usklađivanjem. Ipak, dodao je, činjenica je da je u pekarstvu sve skuplje, od kesica za pakovanje do sirovina i energenata, i da je situacija teška.

Podsetimo, Unija pekara u Nišu najavila je da će, od Nove godine, podići cene pekarskih proizvoda zbog rasta cena struje i većeg minimalca, što povlači i povećanje iznosa za doprinose, pa će troškovi po radniku biti veći za 5.000 dinara. Ovi troškovi, dodaju, poskupljuju i cenu pekarskih proizvoda.

„Od Nove godine planiramo da podignemo cenu bureka i peciva za 10 procenata, tako da će četvrt bureka sa sirom biti 130 dinara, a s mesom 140 dinara”, rekao je predsednik Unije pekara iz Niša Bratislav Vukadinović za televiziju Zona plus. Prema njegovim rečima, sa sadašnjim cenama pekari su u gubitku jer je brašno tip 500 na tržištu poskupelo sa 30 na 50 dinara, a brašno za burek sa 40 na 60 dinara. U novembru je već objavljeno da su hleb i ostali pekarski proizvodi u Nišu poskupeli za pet do deset dinara, a tada su rekli kako je reč o usklađivanju cena, pošto su poskupeli brašno i ostale sirovine.

U Srbiji ima oko 7.000 malih pekara, odnosno prodajnih mesta (2.000 do 2.500 vlasnika). Trenutno u pekarstvu radi oko 70.000 ljudi. Ni taj sektor nisu zaobišli problemi izazvani pandemijom

Uoči odluke države da zamrzne cene osnovne vekne, a potom i dva tipa brašna (T-500 i T-400), Vukadinović je izjavio kako mnogo toga zavisi od cene struje jer ona u proizvodnji učestvuje od 25 do 30 procenata. Da li će posle ovakve najave isto učiniti i pekari u ostalim gradovima?

„Formiranje cena peciva je slobodno i poskupljenje je sled okolnosti. Cena hleba je sačuvana, dok na ovo drugo ne može da se utiče i moraju da se prate tržišne cene sirovina. Država je dotirala brašna samo za osnovnu veknu hleba ’sava’”, kaže Pralica. Napominje da su u Nišu cene peciva, hleba i drugih pekarskih proizvoda bile mnogo niže nego u Beogradu i severnom delu Vojvodine.

„Cenu koju najavljuju za burek ovde imamo odavno. Postoji još krajeva u Srbiji gde je, recimo, hleb 40 dinara i gde ne može da bude skuplji čak i da pekari to hoće”, rekao je Pralica i dodao da ne očekuje nikakva drastična iznenađenja na tržištu.

Prema podacima Unije pekara, u Srbiji ima oko 7.000 malih pekara, odnosno prodajnih mesta (2.000 do 2.500 vlasnika). Trenutno u pekarstvu radi oko 70.000 ljudi. Ni taj sektor nisu zaobišli problemi izazvani pandemijom. Naš sagovornik kaže da je dosta pekara u poslednje dve godine zatvoreno, ali neki su i ih otvarali u želji da se oprobaju u novom poslu. Prema njegovim rečima, mnogo starih porodičnih pekara se ugasilo, u kojima su radile dve-tri generacije.

„Deca se školuju, idu i neće to da rade jer je ovo težak noćni posao. Sada se svelo na to da se cele porodice uključuju u rad jer je teško naći i majstore”, objašnjava on i napominje da oglasi idu po 365 dana godišnje i za specijalizovane radnike i za prodavce u pekarama jer ih, kako kaže, nema uopšte.

„Situacija u pekarstvu je teška. Zbog virusa korona pekari su morali da imaju zamene kada su se ljudi razbolevali. Promet je na početku pandemije, tokom zatvaranja, u prvih nekoliko meseci pao i do 30–40 odsto. Kasnije se polako vraćao, možda je sada za nekih osam do 10 odsto manji u odnosu na ranije godine. Ipak, moramo da izdržimo”, ističe Zoran Pralica.

 

Komentari3
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Земунац
Ја код мог пекара четврт бурека са сиром плаћам 100 динара. Да ли је то репер за цео Београд не знам, али како видим Нишлије ће прескочити са ценом за читавих 30%. Мало ли је?
Киза
Београд никако не сме бити репер за цене, јер спада међу најскупље градове у Европи (у односу на примања, а и опште). Цене неиндустријских производа у унутрашњости се могу сматрати приближно реалним, док су у БГ неоправдано високе! Зато је у ствари правдање поскупљења тиме обична превара. Да не спомињемо стару причу кад се цене прво подигну за 30-так% па убрзо након тога још колико па онда још 20-так%, што на крају укупно буде више од 100% у односу на првобитну цену! Само кажем...
dusan1
Kada se jednog dana svi presele u BG (a to nije daleka budućnost )onda će ovakve vesti prestat

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.