Dan posle proslave odmorite od hrane i pića, naspavajte se i šetajte
Čašica više, koji slatkiš ili neki delikates preko uobičajenog i dan posle praznika i proslava često se mučimo sa stomačnim tegobama ili mamurlukom. Nutricionista Milka Raičević savetuje da je najvažnije da lepo odmorite od hrane i pića, da se kvalitetno naspavate, a tokom dana i prošetate.
Njena preporuka je da unosite što više tečnosti, najbolje obične vode ili limunade i sveže ceđenog soka od pomorandže. Takođe, oproban savet za poslepraznični detoks je čaša soka od kuselog kupusa i lagane čorbe od paradajza, a možete i napraviti napitak od jabukovog sirćeta i kašike meda.
„Kada je detoksikacija našeg tela u pitanju, voda je ipak najefikasniji napitak, jer pomaže bubrezima da efikasnije uklone toksine. Važno je da tečnost koju unosite bude bez dodatih šećera, jer nam je to skroz nepotrebno u procesu detoksikacije. Ako se rukovodite izrekom da se klin klinom izbija, onda nikako ne mešajte pića”, kaže Raičević.
Detoksikacija je neophodna i inače našem organizmu, a tokom praznika svakako prija pojačana nega i čišćenje tela spolja i iznutra. To znači da je posle ekstremnih unosa šećera i masti zaista najvažnije da date šansu organizmu da se vrati u normalu. Zato naša sagovornica kaže i da hrana koju jedete u narednim danima treba da bude dijetalnija.
„Praznična trpeza je bogata šećerom i solima, sva hrana koja se tradicionalno priprema nije baš dijetalna. Zato se makar dva, tri dana pridržavajte ishrane koja je lagana. Izbacite so, vaš organizam će vam biti zahvalan”, kaže Raičević ističući da ako tegobe traju duže od trui dana obavezno posetite lekara koji će vam eventualno uključiti određenu terapiju.
Njena preporuka je takođe i da se dodatno okrepite kvalitetnim snom, nadoknadite tokom dana ako bili duže tokom noći budni. A u plan detoksikacije obavezno uključite i laganu šetnju koja će vaš organizam okrepiti.
Подели ову вест


Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.