Utorak, 25.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

ODKB se po­sle uspe­šne mi­si­je po­vla­či iz Ka­zah­sta­na

Voj­na i bez­bed­no­sna or­ga­ni­za­ci­ja ko­ju pred­vo­di Ru­si­ja po­ka­za­la je svo­ju efi­ka­snost u pr­voj pra­voj ak­ci­ji
Под за­ста­вом ОДКБ: ју­че­ра­шњи де­фи­ле у Ал­ма Ати (Фо­то Бе­та-АП)

Mi­rov­nja­ci ODKB su ju­če po­če­li da stra­te­ške objek­te u Ka­zah­sta­nu, ko­je su ču­va­li i po­sle ma­sov­nih ne­re­da, pre­da­ju voj­sci i po­li­ci­ji ove ze­mlje.

„U skla­du sa pla­nom ko­ji su na­pra­vi­li ko­man­da ko­lek­tiv­nih mi­rov­nih sna­ga ODKB i mi­ni­star­stvo od­bra­ne Ka­zah­sta­na po­če­la je pre­da­ja obje­ka­ta od dru­štve­nog zna­ča­ja“, sa­op­šte­no je iz Mi­ni­star­stva od­bra­ne Ru­ske Fe­de­ra­ci­je.

Or­ga­ni­za­ci­ja do­go­vo­ra o ko­lek­tiv­noj bez­bed­no­sti je voj­ni, i ši­re gle­da­no, bez­bed­no­sni sa­vez ko­ji pred­vo­di Ru­si­ja. Čla­ni­ce su Ka­zah­stan, Be­lo­ru­si­ja, Jer­me­ni­ja, Kir­gi­zi­ja i Ta­dži­ki­stan. U Ka­zah­sta­nu je ras­po­re­đe­no vi­še od 2.000 voj­ni­ka, me­đu ko­ji­ma je naj­vi­še ru­skih. Do­pre­mlje­no je i oko 250 sred­sta­va voj­ne teh­ni­ke a ljud­stvo i teh­ni­ku su pre­ba­ci­li ru­ski voj­ni tran­sport­ni avi­o­ni ko­ji će ih po­ste­pe­no i vra­ća­ti u ma­tič­ne ze­mlje.

U Al­ma Ati, gde je u zgra­di Voj­nog in­sti­tu­ta Kop­ne­ne voj­ske Ka­zah­sta­na sme­šte­na ko­man­da mi­si­je, ju­če je odr­ža­na ce­re­mo­ni­ja po­vo­dom uspe­šno iz­ve­de­ne ak­ci­je. Sve­ča­no­sti su pri­su­stvo­va­li ge­ne­ral­ni se­kre­tar ODKB-a Sta­ni­slav Zas (ka­dar Be­lo­ru­si­je) i ko­man­dant mi­rov­ne mi­si­je u Ka­zah­sta­nu ge­ne­ral-pu­kov­nik An­drej Ser­dju­kov, ina­če ko­man­dant va­zdu­šno-de­sant­nih sna­ga Ru­si­je.

„Mi­rov­na ope­ra­ci­ja u Ka­zah­sta­nu bi­la je pr­va pri­me­na ko­lek­tiv­nih sna­ga ODKB u re­al­noj si­tu­a­ci­ji, to­kom ko­je su vaš pro­fe­si­o­na­li­zam i de­lo­va­nje po­ka­za­li da su na­ši na­ro­di sprem­ni da, ra­me uz ra­me u jed­noj bor­be­noj for­ma­ci­ji, za­šti­te za­jed­nič­ki bez­bed­no­sni pro­stor. Po­ka­za­li ste da je bor­be­ni po­ten­ci­jal ODKB ve­o­ma funk­ci­o­na­lan i efi­ka­san”, ka­zao je Zas obra­ća­ju­ći se po­stro­je­nim voj­ni­ci­ma sa­ve­za.

Ge­ne­ral Ser­dju­kov je re­kao da su za­jed­nič­ke sna­ge us­pe­le da br­zo osi­gu­ra­ju bez­bed­nost gra­đa­na i rad stra­te­ških obje­ka­ta u Ka­zah­sta­nu.

Ne­re­di u ovoj ze­mlji iz­bi­li su 2. ja­nu­a­ra zbog po­ve­ća­nja ce­na ener­ge­na­ta. Pro­te­sti su pre­ra­sli u na­si­lje ko­je je pre­ti­lo da sru­ši vlast, ko­ja je oce­ni­la da je reč o po­ku­ša­ju dr­žav­nog uda­ra u re­ži­ji stra­nog fak­to­ra ko­ji je is­ko­ri­stio unu­tra­šnje pro­ble­me. Pred­sed­nik Ka­sim Žo­mart To­ka­jev je 6. ja­nu­a­ra po­zvao ODKB da in­ter­ve­ni­še, što se i de­si­lo u ro­ku od ne­ko­li­ko sa­ti. Do 9. ja­nu­a­ra za­vr­še­no je ras­po­re­đi­va­nje sna­ga ko­je su skon­cen­tri­sa­ne u naj­ve­ćem gra­du Al­ma Ati i oko­li­ni, kao i u pre­sto­ni­ci Nur­sul­ta­nu. Obez­be­đen je i ko­smo­drom „Baj­ko­nur”, zbog če­ga je mi­rov­nja­ci­ma za­hva­lio Dmi­tri Ro­go­zin, ge­ne­ral­ni di­rek­tor „Ro­sko­smo­sa”.

Rad tru­pa je ko­or­di­ni­sa­la ope­ra­tiv­na gru­pa na če­lu sa za­me­ni­kom na­čel­ni­ka za­jed­nič­kog šta­ba ODKB. Ovi ofi­ci­ri bi­li su u ve­zi sa ope­ra­tiv­nim cen­trom sa­ve­za u Mo­skvi, gde su se ne­pre­kid­no raz­me­nji­va­le in­for­ma­ci­je sa tru­pa­ma u Ka­zah­sta­nu u mi­ni­star­stvi­ma od­bra­na dr­ža­va čla­ni­ca ODKB.

To­ka­jev za­hva­lio Pu­ti­nu

Mo­skva – Ru­ski pred­sed­nik Vla­di­mir Pu­tin i nje­gov ka­zah­stan­ski ko­le­ga Ka­sim Žo­mart To­ka­jev oba­vi­li su te­le­fon­ski raz­go­vor to­kom ko­jeg je To­ka­jev za­hva­lio Pu­ti­nu za po­moć Ru­si­je, sa­op­šti­la je pres slu­žba Kre­mlja, ja­vlja Tas, a pre­no­si Tan­jug.

Sa­mo u Al­ma Ati oko 2.000 uhap­še­nih

Nur­sul­tan – Ka­zah­stan­ski po­li­caj­ci pri­ve­li su sko­ro 2.000 lju­di u Al­ma Ati zbog uče­šća u ne­za­ko­ni­tim ak­tiv­no­sti­ma sa­op­šte­no je ju­če iz Kan­ce­la­ri­je ko­man­dan­ta Al­ma Ati, ja­vlja Tas „Uhap­še­no je ukup­no 1.925 uče­sni­ka u ne­za­ko­ni­tim rad­nja­ma. Od­u­ze­to je 38 ko­ma­da oruž­ja i 1.486 ko­ma­da mu­ni­ci­je”, pre­no­si Tan­jug.

Komentari10
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Долина богата јабукама
Ако је Нурсултан, онда је и Алмати. Кад је била Акмола, онда је била и Алма Ата. Разлика је у језику - Алма Ата назив је града на руском, из времена СССР-а. Након распада Совјетског савеза, Казашка ССР постала је независна држава и од тада се овај град зове Алмати (Almaty) на казашком језику.
Boza
Sami su zakuvali pa sami i kao resavaju. Ova prica nema veze sa Zapadom.Rusi, u dogovoru i sa Amerikom i sa Kinom, zaokruzuju svoju sferu uticaja. To isto rade i Kina i Amerika. Kako se to prezentuje publici, to je vec neka druga stvar. Samo naivni veruju da postoje istiski sukobi izmedju Kine, Amerike, Rusije...Pogledajte trgovinske bilanse pa cete videti da su to najveci trgovinski partneri.Zapadnjaci su u Ukrajini. Zato tamo i ne popustaju.
Земунац
@Boza Сви су трговали између себе до тренутка када су објавили рат. Трговински биланси могу да покажу само да су неке земље у трговинском рату, што у случају модерних држава није случај, јер се једноставно не исплати. Сви имају неке своје испоставе код других, погоне, трговинске ланце и сл.
Boza
@Ko zna,zna-Kao sto sam i napisao, samo pogledajte trgovinske bilanse ovih zemalja pa cete videti kako tu nikom ne pada na pamet bilo kakav sukob.
Prikaži još odgovora
ДбР
Блинкен (држ. сек. земље чије су трупе на Окинави непрекидно готово 80 год) рече пре неки дан да кад Руси дођу некоме у кућу, тешко одлазе. И како сад ово, па није ваљда погрешио!?
popchulle
Ma ne, Amerikanci ne greše. Oni samo bestidno lažu.
darko011
Pa normalno da mu je zahvalio...

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.