Zdravlje žena je u riziku zbog sve više dijeta bez mesa
Mlade žene koje konzumiraju malo ili nimalo crvenog mesa i mlečnih proizvoda su u opasnosti da razviju nedostatak vitamina koji bi kasnije u životu mogao dovesti do zdravstvenih problema. Kako je rekao profesor Ian Givens, direktor Instituta za hranu, ishranu i zdravlje na Univerzitetu Reding, polovina mladih žena starosti između 11 i 18 godina konzumira ispod minimalnog preporučenog nivoa gvožđa i magnezijuma kroz ove namirnice i zato su u velikom riziku da kasnije razviju anemiju i osteoporozu, piše Independent.
Četvrtina žena iz ove starosne grupe konzumira premalo joda, kalcijuma i cinka, a profesor Givens je upozorio da su mlade žene više izložene riziku od razvoja nutritivnih nedostataka nego muškarci, što bi moglo biti zato što su žene „osetljivije na poruke o tome koliko su meso i mlečni proizvodi loši za životnu sredinu”.
„Tinejdžerske godine su apsolutno kritične za razvoj kostiju. Ako ne shvatite ovo kako treba, to ima veliki značaj za kasniji razvoj i stanje kostiju u starosti, povećavajući rizik od loma koji mogu smanjiti kvalitet života”, rekao je profesor.
Profesor Givens je rekao i da bi trebalo obezbediti šira poređenja između koristi od mesa i proizvoda na biljnoj bazi kako bi se pokazalo da li alternative za meso i mlečne proizvode pružaju istu količinu hranljivih materija kao i njihovi analogi životinjskog porekla. A nutricionista Ana Mapson rekla je da tinejdžerke posebno zahtevaju visok nivo gvožđa i kalcijuma u svojoj ishrani. Ako imaju manjak ovih hranljivih materija, to može dovesti do problema kao što su anemija i osteoporoza kada odrastu. Prema njenim rečima, iako je moguće jesti uravnoteženu vegansku ishranu, za to je potrebno mnogo planiranja, razumevanja koji hranljivi sastojci nedostaju u biljnim izvorima i koji su suplementi potrebni da bi se nadoknadili.
„Omega-3 masne kiseline, na primer, zaista nedostaju u vegetarijanskoj ishrani, ali su i zaista važne za razvoj mozga kod dece između 11 i 18 godina. Omega-3 masne kiseline možete dobiti preko nekih biljnih proizvoda, ali bih preporučila veganima da ipak koriste i suplement Omega-3. Takođe, na spisak bih dodala i vitamin B12 i vitamin D“, dodaje ona.
Подели ову вест



Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.