Četvrtak, 26.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
PYGMY TITAN, IGIGI PLATFORMA – Vita Latinović

Kompjuteri danas mogu da vide i razumeju okruženje

(Фото приватна архива)

Računari danas mogu da vide – to je jedna od ključnih ideja kojom se vodila Vita Latinović, koja je pre tri godine počela s razvijanjem svog startap projekta. Preduzetnica i osnivačica kompanije Pygmy Titan, zajedno sa kolegama iz svog tima, osmislila je Igigija, inovativnu platformu i robota koji ostvaruje direktnu interakciju sa kupcima na mestu prodaje.

„Reč je o platformi za marketing, koja se koristi u maloprodajnim objektima za potrebe komunikacije sa potrošačima”, objašnjava.

Igigi platforma  je ove godine dobila nagradu za industrijski dizajn u Hanoveru. Nagrada je dodeljena u segmentu „uređaji u upotrebi”.

Igigi je simpatičan, plavooki animirani lik napravljen za komunikaciju sa kupcima u prodajnim objektima. U osnovi Igigijeve komunikacije su facijalne ekspresije koje robot koristi da uspostavi vezu sa kupcem. „Igigi koristi 18 ljudskih ekspresija kojima komunicira sa potrošačima, za sada”, ističe Vita.

Ime Igigi potiče iz sumerske mitologije. Po njihovom verovanju Igigi su polubožanstva, koja su kopala zlato za naše tvorce. „Maloprodajni objekti su sa stanovišta ponašanja kupaca veoma složeni, kao „matrix”, a Igigi se pozicionira kao tumač pojedinačnih događaja i misija koje identifikujemo pri kupovini”, pojašnjava Vita.

Ovaj uređaj baziran je na veštačkoj inteligenciji i koristi poslednje algortime kompjuterske vizije da detektuje šta se dešava u prostoru ispred njega.

„Ideja nam je da, jednog dana, Igigi pruži potpuno personalizovanu uslugu (uz prethodno odobrenje korisnika usluge), u smislu da onoga momenta kada uđete u objekat, on tačno zna da ste to vi i može da napravi ekskluzivnu ponudu samo za vas”, otkriva Latinovićeva.

(Foto Marko Đoković)

„Razvoj ženskog inovacionog preduzetništva i podrška preduzetnicama jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije. Žene su pokretačka snaga mnogih kompanija, i u periodima krize i u periodima rasta, ali i oslonac svake porodice i društva u celini. Upravo iz tog razloga, nastavićemo sa podrškom svim inicijativama koje su usmerene ka većem uključivanju žena u inovaciono preduzetništvo”,

Dr Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije

Promotivni tekst

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.