Utorak, 17.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
KULINARSKE ČAROLIJE

Stara jela draža mladom šefu kuhinje

U hotelu na Zlatiboru traže se gurmanluci naših predaka, ali se i postojeći jelovnik prilagođava novoj generaciji gostiju, priznaje Slobodan Antonić, jedan od trojice najboljih kuvara za 2021. godinu u Srbiji
Слободан Антонић (Фотографије: Слободан Јовичић)

Domaća i moderna jela na švedskom stolu u jednom od posećenijih hotela na najposećenijoj planini. Raskoš ukusa, oblika i boja, gurmanluci naših predaka pored delikatesa novog milenijuma. Tradicija i savremeno u gastronomskom zagrljaju koji mami.

A šef kuhinje, školovan kuvar s međunarodnim iskustvom, u 32. godini stekao je priznanje Ambasador dobre usluge, svojevrsni Oskar među hotelijerima. Pouzdan dokaz da su on i ekipa kulinara koju predvodi odlično ispekli zanat. Slobodan Antonić rodom je iz Loznice i obavlja dužnost šefa kuhinje zlatiborskog hotela „Zlatibor Mona”. Sredinom decembra dobio je ovo priznanje za 2021. godinu, kao jedan od tri najbolja šefa kuhinje u Srbiji. Povelja se dodeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma.

 – Velika je čast i zadovoljstvo biti među trojicom najboljih. Ova godina, teška za ugostiteljstvo, ipak je donela i neka nova iskustva. Pre svega spremnost da se i u najtežim uslovima posvećeno radi na unapređenju kvaliteta usluge, kao i u pripremi hrane koja je najosetljiviji deo ugostiteljstva – kazuje Slobodan za „Magazin”.

Za posao kuvara opredelio se još u srednjoj Ekonomskoj školi u svom zavičaju Loznici. Uporedo sa školovanjem, sa svega 15 godina, počinje 2004. da peče zanat u kuhinji lozničkog hotela „Drina”, a zatim i drugim ugostiteljskim objektima u rodnom gradu. Školska praksa, kaže, i te kako koristi. Rešava da proširi kulinarska znanja, pa odlazi u Beograd gde upisuje Visoku školu za hotelijerstvo. U to vreme priprema hranu u poznatim prestoničkim restoranima, kao što su „Lorenco i Kakalamba”, „Kana”, „Sonata open koncept”, „Džeri ketering”...

Želja da još napreduje vodi ga i van naših granica. Međunarodno iskustvo stiče u Nemačkoj, prvo u restoranu „Feferman” u Koblencu, pa u „La Perli” u Štutgartu. A onda 2019. dolazi na Zlatibor.

– Već treću godinu sam ovde. Potrudili smo se da osavremenimo postojeći jelovnik i prilagodimo ga novoj generaciji gostiju. Uz korišćenje namirnica koje nabavljamo od proizvođača iz okruženja. Brz ritam života u ovo doba odvaja članove porodice od zajedničkog obedovanja, pa je planinski odmor prilika da se porodica okupi za stolom i uživa u domaćoj kuhinji. Spremni smo da udovoljimo i gostima koji se hrane veganski, vegetarijanski i onima koji koriste bezglutensku hranu. Prilagođavamo se i potrebama gostiju koji iz verskih razloga koriste samo određene namirnice – objašnjava šef kuhinje, a tu dužnost ovako opisuje:

– Biti šef kuhinje u većem hotelu, pored kulinarskih, zahteva i dodatne sposobnosti. Potrebna je, pre svega, dobra organizacija celog procesa, od nabavke namirnica, preko organizacije osoblja, do pripreme i serviranja hrane. Zlatibor je poslednjih godina postao veliko i posećeno turističko mesto, a razvojem turizma porasli su standardi ne samo u smeštaju i uslugama, već i u pripremi hrane. Gosti su sve zahtevniji, ali i edukovaniji da prepoznaju kvalitet.

Gastronomija, po njegovim rečima, nudi širok prostor za učenje, napredovanje, eksperimentisanje. Danas su našim kulinarima dostupne namirnice koje dolaze s raznih strana sveta, pa se tako otvara prostor za mnoštvo kombinacija raznih ukusa.

Slobodan ističe da se ugostiteljstvo, posmatrano između stare škole kuvanja i novog danas aktuelnog pravca, prilično promenilo: – Stara škola je, po meni, mnogo kvalitetnija, ali i kompleksnija za rad, okrenuta školskom načinu pripreme hrane koji podrazumeva duži proces spremanja. Novo vreme donelo je i nove trendove spremanja jela, nove tehnike kuvanja u savremenim aparatima, kao i upotrebu delimično obrađenih, konzervisanih i instant namirnica – kaže na kraju mladi šef kuhinje.

​Gril u Loznici, stek u Nemačkoj

Na pitanje, s obzirom na to da je u više mesta kuvao, koji ukusi gde preovladavaju, odgovara: – Svaka sredina ima svoje specifičnosti. U mojoj Loznici, recimo, dominira ukus grilovanog mesa. Beograd je sredina gde se susreće mnoštvo ukusa i zahteva, a u restoranima u Nemačkoj najviše se traže stekovi. Ovde na Zlatiboru domaća kuhinja je najprihvatljivija.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.