Subota, 13.08.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Pe­ti­ci­ja „Do­nor­stvo je he­roj­stvo” pre­da­ta Mi­ni­star­stvu zdra­vlja

Od po­čet­ka ok­to­bra 2021. ura­đe­no je sa­mo pet tran­splan­ta­ci­ja, a na li­sti če­ka­nja na­la­zi oko 2.000 lju­di ko­ji­ma je po­tre­ban do­nor
Ра­де Је­вић из Мла­де­нов­ца је имао је сре­ће – до­но­ра че­као је са­мо че­ти­ри да­на (Фо­то В. Аран­ђе­ло­вић)

Pe­ti­ci­ja „Do­nor­stvo je he­roj­stvo”, ko­ju je za dve ne­de­lje pot­pi­sa­lo vi­še od 11.000 lju­di, a či­ji je cilj po­bolj­ša­nje pro­ce­du­ra u ve­zi s pre­sa­đi­va­njem or­ga­na, pre­da­ta je ju­če Mi­ni­star­stvu zdra­vlja. Ka­ko je na kon­fe­ren­ci­ji za me­di­je ob­ja­sni­la ini­ci­ja­tor­ka ove pe­ti­ci­je Iva­na Jo­vić, ko­ja i sa­ma če­ka po­ziv na tran­splan­ta­ci­ju zbog po­li­ci­stič­nih bu­bre­ga, glav­ni zah­tev je ime­no­va­nje ko­or­di­na­to­ra tran­splan­ta­ci­je u svim bol­ni­ca­ma ko­ji bi po­ro­di­ce po­ten­ci­jal­nog do­no­ra pi­tao za sa­gla­snost.

– Ve­ru­jem da bi čla­no­vi po­ro­di­ce pre­mi­nu­lih od­go­vo­ri­li po­tvrd­no na pi­ta­nje o do­ni­ra­nju or­ga­na, ali je pro­blem u to­me što ih ret­ko ko to pi­ta – do­da­je je Iva­na Jo­vić.

Ko­li­ko je po­sto­ja­nje ko­or­di­na­to­ra va­žno naj­bo­lje po­ka­zu­je pri­mer iz Hr­vat­ske, ko­ja je me­đu li­de­ri­ma u sve­tu po bro­ju tran­splan­ta­ci­ja – sa­mo pro­šle go­di­ne pre­sa­đe­no je 268 or­ga­na. Na­ža­lost, ove broj­ke u Sr­bi­ji su još uvek ne­do­sti­žan cilj, bu­du­ći da je od po­čet­ka ok­to­bra 2021. ura­đe­no sa­mo pet tran­splan­ta­ci­ja, a na li­sti če­ka­nja na­la­zi oko 2.000 lju­di ko­ji­ma je po­tre­ban do­nor. Me­đu nji­ma je, pre­ma po­da­ci­ma udru­že­nja „Sve za osmeh”, i 35 de­ce.

– Ne­ma­mo do­vo­ljan broj do­no­ra. Dok Hr­vat­ska ima 33 do­no­ra na mi­li­on sta­nov­ni­ka, u Sr­bi­ji ih je ma­nje od tri. Sr­bi­ja još uvek ni­je pu­no­pra­van član „Evro­tran­splan­ta”. Na­še mi­ni­star­stvo zdra­vlja ima pot­pi­san ugo­vor s ko­le­ga­ma iz Ita­li­je, ali i Ita­li­ja­ni ču­va­ju or­ga­ne za svo­je pa­ci­jen­te. Če­ti­ri na­ša bo­le­sni­ka ko­ji su ima­li akut­nu in­su­fi­ci­jen­ci­ju je­tre i ko­ji ne bi ži­ve­li du­že od 48 sa­ti, na osno­vu ovog ugo­vo­ra, do­bi­la su u Ita­li­ji no­ve or­ga­ne – re­kao je prof. dr Đor­đe Đu­la­fić, na­čel­nik ode­lje­nja he­pa­to­lo­gi­je Kli­ni­ke za ga­stro­en­te­ro­he­pa­to­lo­gi­ju UKCS i član ti­ma za tran­splan­ta­ci­ju je­tre.

Po­di­za­nje sve­sti gra­đa­na uz po­moć me­di­ja, ugled­nih gra­đa­na i sve­do­če­nji­ma onih pa­ci­je­na­ta ko­ji su ima­li sre­će da do­bi­ju nov or­gan je­di­ni su put da se ove ci­fre pro­me­ne.

– Lju­di su skep­tič­ni, pu­ni pred­ra­su­da, mno­go pu­ta su ču­li pri­če o tr­go­vi­ni or­ga­ni­ma, a s dru­ge stra­ne ma­lo in­for­mi­sa­ni o to­me šta je tran­splan­ta­ci­ja, ka­kva je pro­ce­du­ra... Va­žno je da o to­me što vi­še pri­ča­mo u me­di­ji­ma ka­ko bi se lju­di u tre­nut­ku naj­ve­će bo­li od­lu­či­li na hu­ma­nost – ka­zao je Mla­den To­dić, pred­sed­nik udru­že­nja „Za­jed­no za no­vi ži­vot”, ko­ji je šan­su za no­vi ži­vot do­bio 2016, ka­da mu je pre­sa­đe­na je­tra.

Lo­ša sta­ti­sti­ka do­dat­no je po­gor­ša­na pan­de­mi­jom vi­ru­sa ko­ro­na. Strah od no­ve bo­le­sti od­vra­tio je od tran­splan­ta­ci­je čak i ne­ko­li­ko bo­le­sni­ka ko­ji su do­bi­li po­ziv.

– Njih pe­to­ro je bi­lo to­li­ko upla­še­no da su od­u­sta­li, iako smo im ga­ran­to­va­li da će svi struč­nja­ci iz ti­ma bi­ti pod po­seb­nim nad­zo­rom zbog epi­de­mi­je. A naš za­kon do­zvo­lja­va da pa­ci­jent tri pu­ta od­u­sta­ne iz su­bjek­tiv­nih raz­lo­ga, pa tek on­da da bu­de ski­nut s li­ste če­ka­nja – ob­ja­snio je prof. dr Ću­la­fić ka­ko je strah od ko­ro­ne uti­cao i na naj­te­že bo­le­sni­ke.

Dok ne­ki na tran­splan­ta­ci­ju če­ka­ju i po ne­ko­li­ko go­di­na, Ra­de Je­vić iz Mla­de­nov­ca imao je sre­će – na svoj red če­kao je sa­mo če­ti­ri da­na.

– Ope­ra­ci­ja je oba­vlje­na av­gu­sta 2018. go­di­ne i od ta­da se moj ži­vot pro­me­nio za 180 ste­pe­ni. Pri­dr­ža­vam se svih te­ra­pi­ja, re­dov­no idem na pre­gle­de. Ma­lo se ra­di na to­me da lju­di shva­te ko­li­ko ži­vo­ta mo­že da se spa­si do­ni­ra­njem or­ga­na. Naj­ža­li­je mi je de­ce ko­ja če­ka­ju taj po­ziv. Za­to sam po­čeo da ve­zem i pla­ni­ram da na­pra­vim pro­daj­nu iz­lo­žbu na ko­joj bi­smo pri­ku­pi­li pa­re da im obez­be­di­mo bar te­le­vi­zo­re u bol­nič­kim so­ba­ma… Da bar gle­da­ju cr­ta­ne fil­mo­ve kad ne mo­gu da tr­če za lop­tom – pri­ča nam ovaj še­zde­set­tro­go­di­šnjak.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mirko
Donorstvo moze da se zloupotrebi

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.