Petak, 01.07.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

U januaru i februaru rođeno 611 više beba nego lane

Ma­da ova vi­tal­na sta­ti­sti­ka da­je raz­lo­ga za na­du da de­mo­graf­ska bu­duć­nost na­ci­je ne­će bi­ti baš cr­na, po­da­ci o umr­li­ma i da­lje su su­mor­ni, ima ih dva pu­ta vi­še ne­go ro­đe­nih
(Pixabay)

Iako vi­tal­ni gra­fi­ko­ni i da­lje be­le­že dra­ma­ti­čan po­rast bro­ja pre­mi­nu­lih, iz Re­pu­blič­kog za­vo­da za sta­ti­sti­ku sti­žu i op­ti­mi­stič­ne ve­sti – u pr­va dva me­se­ca ove go­di­ne ro­đe­no je 611 vi­še be­ba ne­go u istom pe­ri­o­du pro­šle go­di­ne. Ro­de su naj­vi­še sle­ta­le u re­gi­on Šu­ma­di­je i za­pad­ne Sr­bi­je, u kom je to­kom pr­va dva me­se­ca ro­đe­no sko­ro de­set od­sto vi­še be­ba ne­go u ja­nu­a­ru i fe­bru­a­ru pro­šle go­di­ne, a po­tom i u pre­sto­ni­cu, u ko­joj je u ma­tič­ne knji­ge ro­đe­nih upi­sa­no de­vet od­sto vi­še be­ba ne­go u istom pe­ri­o­du pro­šle go­di­ne. I Voj­vo­di­na ove go­di­ne be­le­ži po­rast no­vo­ro­đe­nih be­ba od če­ti­ri od­sto u od­no­su na pr­va dva me­se­ca 2021. go­di­ne – sa­mo je u re­gi­o­nu Ju­žne i is­toč­ne Sr­bi­je ro­đe­no 1,4 od­sto de­ce vi­še ne­go u ja­nu­a­ru i fe­bru­a­ru pro­šle go­di­ne.

Ma­da ova vi­tal­na sta­ti­sti­ka da­je raz­lo­ga za na­du da de­mo­graf­ska bu­duć­nost na­ci­je ne­će bi­ti baš cr­na, po­da­ci o umr­li­ma i da­lje su su­mor­ni. Broj­ke, na­i­me, sve­do­če da je u ja­nu­a­ru i fe­bru­a­ru broj umr­lih bio sko­ro dva i po pu­ta ve­ći od bro­ja ro­đe­nih, s ob­zi­rom na to da je u ma­tič­ne knji­ge umr­lih ube­le­že­no 24.486 oso­ba, dok je u ma­tič­ne knji­ge ro­đe­nih za­ve­de­no sve­ga 9.596 be­ba. Ni tu ni­je kraj su­mor­noj sta­ti­sti­ci, bu­du­ći da vi­tal­ni gra­fi­ko­ni ja­sno po­ka­zu­ju da je broj pre­mi­nu­lih u pr­va dva me­se­ca ove go­di­ne čak za pe­ti­nu ve­ći u od­no­su na isti pe­ri­od 2021. go­di­ne.

U svim re­gi­o­ni­ma Sr­bi­je be­le­ži se po­rast bro­ja umr­lih, a naj­dra­ma­tič­ni­ja si­tu­a­ci­ja je u re­gi­o­nu Ju­žne i is­toč­ne Sr­bi­je, u kom je broj pre­mi­nu­lih ve­ći sko­ro za tre­ći­nu u od­no­su na isti pe­ri­od pro­šle go­di­ne. U Voj­vo­di­ni, Šu­ma­di­ji i za­pad­noj Sr­bi­ji broj pre­mi­nu­lih ve­ći je za pe­ti­nu, dok se u re­gi­o­nu Be­o­gra­da be­le­ži po­ve­ća­nje bro­ja umr­lih od dva­de­set od­sto.

Iako je broj umr­lih od ko­vi­da dis­kret­no po­čeo da opa­da u po­sled­njoj ne­de­lji fe­bru­a­ra i pr­voj ne­de­lji mar­ta, sta­ti­sti­ka sve­do­či da je u ja­nu­a­ru umr­lo 915 oso­ba, pro­šlog me­se­ca umr­lo je čak 1.612 lju­di, dok je u pr­vih 27 da­na mar­ta od po­sle­di­ca ko­vi­da pre­mi­nu­lo 517 oso­ba. Bli­ska bu­duć­nost će po­ka­za­ti da li je omi­kron pe­ti čin pan­de­mij­ske dra­me ili će vi­rus ko­ro­na i da­lje ima­ti fa­tal­ni uti­caj na vi­tal­nu sta­ti­sti­ku. Pod­se­ća­nja ra­di, na sva­ku be­bu ko­ja je to­kom pro­te­kle go­di­ne upi­sa­na u ma­tič­nu knji­gu ro­đe­nih dvo­je lju­di upi­sa­no je u ma­tič­nu knji­gu umr­lih, a ka­da se sa­be­ru svi ko­je smo is­pra­ti­li na več­ni po­či­nak, do­la­zi se do su­mor­nog za­ključ­ka da je u tom pe­ri­o­du umr­lo sko­ro 21.000 oso­ba vi­še ne­go 2020. Ako ima­mo na umu či­nje­ni­cu da je sva­ko­ga da­na oko 200 lju­di vi­še umi­ra­lo ne­go što se ra­đa­lo i ako u tu sta­ti­sti­ku uvr­sti­mo i spolj­ne mi­gran­te, do­la­zi se do za­ključ­ka da smo to­kom pro­šle go­di­ne sva­ko­ga da­na osta­ja­li bez 274 oso­be. Vi­tal­na sta­ti­sti­ka je još po­ra­zni­ja ka­da se upo­re­di sa 2019. go­di­nom jer se do­la­zi do po­ra­ža­va­ju­ćeg za­ključ­ka da je la­ne umr­lo čak 30.000 lju­di vi­še ne­go u go­di­ni ko­ju je obe­le­žio zva­nič­ni po­če­tak pan­de­mi­je vi­ru­sa ko­ro­na.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.