Ponedeljak, 08.08.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
KULINARSKE ČAROLIJE

Posluženo s laticama

Ruže, ljubičice, maćuhice, gardenije, neveni, nisu samo ukras u vazi, već i na tanjiru – jestivo cveće se koristilo još u drevnim kulturama
(Pixabay)

Navikli smo da ruže, ljubičice, maćuhice (odnosno dan i noć), nevene, gardenije, ljiljane i njihove veličanstvene srodnike viđamo u vazama i žardinjerama, ali sve češće ih možemo naći na tanjiru, ne (samo) kao ukras, već kao sastojak pripremljenog jela. Čorbe, namazi, šnicle, salate, rižota, kolači i sladoledi posuti cvetnim laticama poslužuju se u restoranima širom sveta, pa i u Srbiji, a ljubitelji prirodne, zdrave, sirove hrane redovno ih u proleće i leto i sami iznose na sto, kod kuće.

Naravno, neke od cvetnica, naročito one neuglednije, odavno se koriste u našoj narodnoj medicini (kamilica, slez, maslačak, žalfija) ili kao začini (šafran, karanfilić, timijan) i to mahom sušene, ali je poseban užitak osetiti u ustima ukus svežih latica.

Jestivo cveće koristi se u ishrani već hiljadama godina. Na primer, maslačak se pominje u Starom zavetu, istočnjački narodi su dodavali jelima pupoljke ljiljana, a stari Rimljani slez, ruže i ljubičice. S Apeninskog i Iberijskog poluostrva u ostatak Evrope proširio se recept za punjene ili pohovane cvetove tikvica (inače, na isti način može se pripremiti i cvet bundeve). Pored već pomenutih, jestivi su i ljutić, margarita, dalija, jorgovan, kadifica, potočarka, gladiola, lala, hrizantema, hibiskus, jasmin, lavanda, pelargonija, dragoljub, borač, kao i mnogi cvetovi voća (šljive, jabuke, limuna, pomorandže, breskve, kruške). Po pravilu, ako je biljka jestiva, jestiv je i njen cvet.

Neke vrste su, međutim, otrovne (recimo narcis, oleander, pustikara, rododendron, đurđevak, visterija) tako da pre upuštanja u gastronomski izazov obavezno proverite da li je biljka pogodna za ishranu ili je treba smestiti u – vazu. Takođe, zbog upotrebe pesticida, savet je da, ako već ne uzimate jestivo cveće iz sopstvene bašte ili saksije, kupite ono od dobavljača koji ih uzgaja posebno za kulinarsku potrošnju – nikako ono iz cvećare! Preporuka je i da se bere ujutru ili kasno popodne, kada je sadržaj vode visok, naročito ono mlado, čvrsto i neoštećeno i da se pre upotrebe ispere u slanoj vodi.

Lekovita svojstva jestivih cvetnica – osim izgleda, ukusa i mirisa – još jedan razlog su da ih uvrstimo u svoj jelovnik, ali trebalo bi imati u vidu da polen cveća kod nekih ljudi izaziva alergijske reakcije pa se preporučuje uklanjanje prašnika i tučka.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.