Subota, 25.06.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

RCEP nastavlja sa smanjenjem dažbina u prvom kvartalu

Otkako je početkom ove godine stupilo na snagu Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP), „Krug prijatelja” je nastavio da isplaćuje trgovinske dividende, donoseći „prave novčane” koristi preduzećima i potrošačima u regionu.

Statistički podaci kineske carine pokazuju da je u prvom kvartalu ove godine ukupna vrednost kineskog uvoza i izvoza u ostalih 14 zemalja članica RCEP iznosila 2,86 triliona juana, što predstavlja povećanje od 6,9% u odnosu na isti period prošle godine, čineći 30,4% ukupne spoljnotrgovinske vrednosti Kine u istom periodu. U kvartalu, rast uvoza i izvoza Kine sa Južnom Korejom, Malezijom, Novim Zelandom i drugim zemljama premašio je dvocifrenu stopu u odnosu na prethodnu godinu.

Zamenik premijera Tajlanda i ministar trgovine Džu Lin rekao je da nakon stupanja na snagu sporazuma, Tajland ima više od 30.000 vrsta robe koja uživa tarifne olakšice. Ministarstvo trgovine Tajlanda je aktivno komuniciralo sa domaćim preduzećima, upoznalo ih sa sadržajem i relevantnim pravilima RCEP-a i pomoglo im da u potpunosti iskoriste preferencijalni tretman koji donosi RCEP.

Vu Dži Tan, bivši zamenik direktora vijetnamske Centralne akademije za ekonomski menadžment, rekao je da je efikasna primena RCEP-a omogućila Vijetnamu dugoročno, stabilno i predvidljivo izvozno tržište.

Vijetnamski izvoz će imati više mogućnosti da uživa povlašćene tarife, a kategorije izvoza koje će imati koristi uglavnom uključuju komunikacije, proizvodnju obuće, poljoprivredu i auto-industriju.

Izvoz mlečnih proizvoda je glavna industrija Novog Zelanda. Prema statističkim podacima Novog Zelanda, od 2019. do 2021. godine izvoz mlečnih proizvoda Novog Zelanda u Kinu značajno je porastao.

Novozelandski ministar trgovine Damien O’Konor rekao je nedavno da će stupanje na snagu RCEP-a, zajedno sa stupanjem na snagu Protokola za nadogradnju novozelandsko-kineskog sporazuma o slobodnoj trgovini u aprilu, omogućiti da većina novozelandskih mlečnih proizvoda uđe na kinesko tržište sa nultim carinama. Na osnovu trenutnog obima izvoza, izvoznici povezani sa Novim Zelandom će dobiti 180 miliona novozelandskih dolara (oko 120 miliona američkih dolara) carinskih olakšica.

Japanska organizacija za spoljnu trgovinu saopštila je da japanske kompanije aktivno koriste RCEP za proširenje izvoza. Dokumenti koje je objavilo japansko Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije pokazuju da je agencija izdala 3.450 RCEP sertifikata o poreklu japanskim izvoznicima u februaru ove godine, što je pet puta više od broja izdatih sertifikata u januaru. Ukupan broj sertifikata o poreklu izdatih u prva dva meseca znatno je premašio nivo u istom periodu nakon potpisivanja drugih ranijih trgovinskih sporazuma.Kambodžanski ministar trgovine Pan Sousa rekao je da su rastuća globalna neizvesnost, stagnacija multilateralizma, porast protekcionističke politike u nekim zemljama i nedavna situacija u Rusiji i Ukrajini negativno uticali na globalnu ekonomiju. RCEP ne samo da daje podsticaj za jačanje privrede i trgovine, već takođe pruža prostor za političku saradnju među relevantnim akterima.

Oramon, direktor Odeljenja za trgovinske pregovore u Ministarstvu trgovine Tajlanda, rekao je da će RCEP i inicijativa „Pojas i put” zajednički stvoriti otvoreno, transparentno, fer i predvidljivo razvojno okruženje u regionu i promovisati regionalni ekonomski rast i prosperitet.

Od 1. januara ove godine RCEP je stupio na snagu za 10 zemalja uključujući Brunej, Kambodžu, Laos, Singapur, Tajland, Vijetnam, Kinu, Japan, Novi Zeland i Australiju. Južna Koreja se pridružila 1. februara, a 18. marta i Malezija je zvanično pristupila regionalnom sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu.

Promotivni tekst

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.