Subota, 02.07.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Hoće li i profesori fakulteta nadzirati polaganje mature

Fo­rum be­o­grad­skih gim­na­zi­ja pred­lo­žio je da na dr­žav­noj ma­tu­ri dežuraju sred­njo­škol­ski i uni­ver­zi­tet­ski na­stav­ni­ci, bi­ra­ni po konkursu i do­dat­no pla­će­ni za taj po­sao
Де­жур­ства би тре­ба­ло да бу­ду ствар пре­сти­жа (Фо­то М. Си­мић Ми­ла­ди­но­вић)

Dr­žav­na ma­tu­ra ko­ja tre­ba da za­me­ni pri­jem­ne is­pi­te za upis na fa­kul­te­te, da bu­de spr­o­ve­de­na na na­ci­o­nal­nom ni­vou, da objek­tiv­no vred­nu­je zna­nje đa­ka, omo­gu­ći im jed­na­ke šan­se za na­sta­vak ško­lo­va­nja, na vi­de­lo iz­ne­se manj­ka­vo­sti i una­pre­di kva­li­tet pre­du­ni­ver­zi­tet­skog škol­stva – neo­p­hod­na je obra­zov­nom si­ste­mu Sr­bi­je.

To je po­la­zna tač­ka oko ko­je ni­je bi­lo spo­ra iz­me­đu prak­ti­ča­ra iz uči­o­ni­ca i do­no­si­la­ca od­lu­ka na ju­če­ra­šnjem sa­stan­ku pred­stav­ni­ka Fo­ru­ma be­o­grad­skih gim­na­zi­ja (FBG) i Mi­ni­star­stva pro­sve­te, na­u­ke i teh­no­lo­škog raz­vo­ja. Na­iz­gled odr­žan u ne­vre­me, po­sle dru­gog pi­lo­ti­ra­nja ve­li­ke ma­tu­re a pred sme­nu pro­svet­ne vla­sti, ovaj su­sret i raz­go­vor ipak bi mo­gao da iz­ne­dri iz­me­ne u pra­vi­li­ma bu­du­će pro­ve­re zna­nja.  

− Fo­rum je iz­neo pred­lo­ge ko­ji bi mo­gli bi­ti pri­hva­tlji­vi i uni­ver­zi­tet­skoj za­jed­ni­ci uko­li­ko bi se od­re­kla tog po­ma­lo eli­ti­stič­kog sta­va da na­pro­sto ne­ma po­ve­re­nja u pre­du­ni­ver­zi­tet­ski si­stem, ko­ji ni­je eks­pli­cit­no is­ka­zan ali se na­slu­ću­je. Pred­lo­ži­li smo da u de­žur­stvu na dr­žav­noj ma­tu­ri, kao i u pre­gle­da­nju te­sto­va, osim sred­njo­škol­skih uče­stvu­ju i uni­ver­zi­tet­ski na­stav­ni­ci, a da su­per­vi­zo­ri bu­du is­klju­či­vo iz re­da aka­dem­ske za­jed­ni­ce. An­ga­žo­va­nje u pro­ce­su spr­o­vo­đe­nja dr­žav­ne ma­tu­re tre­ba da bu­de pla­će­no i pro­fe­so­ri­ma sred­njih ško­la i fa­kul­te­ta. Ra­di­ti taj po­sao tre­ba da bu­de stvar pre­sti­ža, ne pri­nu­de − ob­ja­snio je za naš list Alek­san­dar Ma­r­kov, pred­sed­nik FBG-a.

Je­dan od pred­lo­ga je bio i da se za de­žur­stvo, pre­gle­da­nje i su­per­vi­zi­ju na dr­žav­noj ma­tu­ri na­stav­ni­ci bi­ra­ju po kon­kur­su, ali je, pre­no­si Ma­r­kov, bo­ja­zan re­sor­nog mi­ni­star­stva da se ne bi oda­zvao do­vo­ljan broj.

− Da bi dr­žav­na ma­tu­ra us­pe­la i na­stav­ni­ci mo­ra­ju bi­ti do­dat­no mo­ti­vi­sa­ni, pa i ma­te­ri­jal­no. Ni­je do­volj­na sa­mo pro­fe­si­o­nal­na sa­tis­fak­ci­ja. Ako ne­ma pa­ra – ne­ma ni ma­tu­re, tu je su­šti­na i kraj pri­če. Ni­je ka­sno, ne bi bi­lo neo­če­ki­va­no, da se sad ka­že da ma­tu­re ne­će bi­ti kad je pla­ni­ra­na 2024. go­di­ne. Za od­la­ga­nje uvek mo­že da se pro­na­đe raz­log, kao što je bi­la ko­ro­na po­sled­nji put − su­mi­ra gla­sno­go­vor­nik gim­na­zij­skih pro­fe­so­ra.  

On pri­me­ću­je da su u po­sled­nje vre­me u cen­tru pa­žnje sva­ke pri­če o ve­li­koj ma­tu­ri gim­na­zij­ski ili uni­ver­zi­tet­ski pro­fe­so­ri, a da su na ma­r­gi­na­ma mla­di ko­ji tu pro­ve­ru zna­nja tre­ba da po­la­žu.

− Sa­ma dr­žav­na ma­tu­ra ve­zi­va­la se za re­for­mu ko­ja je spr­o­ve­de­na. Mi­slim da re­zul­ta­ti re­for­me ni­su ta­kvi da omo­gu­ća­va­ju de­ci da uče za zna­nje, već i da­lje do­mi­nant­no uče za oce­nu. Ako su pi­ta­nja kon­ci­pi­ra­na ta­ko ka­kva je raz­li­ka iz­me­đu pri­jem­nog i ma­tu­re ko­ja bi tre­ba­lo da ga za­me­ni? Je­dan od ar­gu­me­na­ta za uvo­đe­nje ve­li­ke ma­tu­re mo­že bi­ti i ana­li­za uspe­ha stu­de­na­ta po­sle pr­ve go­di­ne stu­di­ja, pro­la­znost je oko 50 od­sto, da­kle isto to­li­ko ih pad­ne već na pr­voj go­di­ni, a to nam ne­što go­vo­ri i o kva­li­te­tu pri­jem­nih is­pi­ta − ka­že Ma­r­kov.

Uve­ren je da se ne­će ob­i­sti­ni­ti te­žnja re­sor­nog mi­ni­star­stva da na star­tu na­red­ne škol­ske go­di­ne, bu­du­ći đa­ci tre­ćeg raz­re­da ko­ji će, po pla­nu, pr­vi po­la­ga­ti dr­žav­nu ma­tu­ru 2024. go­di­ne, ko­nač­no sa­zna­ju šta ih na tom is­pi­tu če­ka i ko­ji su, pre­ma to­me, no­vi kri­te­ri­ju­mi upi­sa na fa­kul­te­te.

− Na­o­pa­ko smo kre­nu­li, pr­vo je tre­ba­lo sve do­go­vo­ri­ti sa vi­so­ko­škol­skim usta­no­va­ma, sta­vi­ti na pa­pir, u prav­ni okvir, a ne usme­no. Sto­ji i da se ne mo­gu re­tro­ak­tiv­no me­nja­ti uslo­vi pod ko­ji­ma se de­ca ško­lu­ju, od­no­sno da sva­ka ge­ne­ra­ci­ja pre ne­go što upi­še sred­nju ško­lu ima pra­vo da zna ka­ko se ta ško­la za­vr­ša­va i ka­kva je pro­hod­nost za na­sta­vak obra­zo­va­nja. Sve­sni smo i mi, a i naj­od­go­vor­ni­ji za uvo­đe­nje dr­žav­ne ma­tu­re, objek­tiv­nih ogra­ni­če­nja ko­ja mo­gu do­ve­sti do to­ga da ova pro­ve­ra zna­nja ipak ne bu­de uve­de­na 2024. go­di­ne − za­klju­ču­je Ma­r­kov.

Komentari7
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

bambi
Nece iz prostog razloga jer su naculi da ce im od jeseni u proseku plata biti manja za 300 evra. Sprema se urusavanje visokoskolskog sistema. Zapamtite ovu moju opasku, pa se vidimo u oktobru.
Киза
Неко ко је таленат за технику може бити тотални антиталент за језике итд. Факултетско образовање предвиђа више специјализованих а мање општих знања! Не тражи се знање из истих области на медицини, ФОН-у, филолошком или електротехници! Како су они то замислили да изведу верујем да ни њима самима (ма ко из министарства о томе одлучује) није јасно! Само кажем...
Bojovic
Pa zaposlite profesore sa biroa da dezuraju.
Zemunac
Profesori srednjih skola se angazuju za dezurstva na maloj i velikoj maturi, kao i za pregledanje zadataka bez ikakve nadoknade. Zadrzati princip. Uostalom skoro dve godine su radili duple smene (jedna uzivo, druga na daljinu), a vikendima pregledali zadatke i pripremali materijale, bez da im se platio i jedan jedini prekovremeni sat. Oni to rade bez pogovora za malo vise od minimalca. Njima dodeliti jos po koju obavezu, jer su poslusniji i od zaposlenih na motanju kablova. Pelene da sami kupe.
Sve se vrti oko para i dnevnica i dodatnog komplikovano sistema školstva u Srbiji koje je i danas totalno preopterećeno suvišnim i represivnim metodama počev od upisa, preko školovanja do polaganja ispita. Bolonja koja je primenjena samo u represivnim delu ili delimično, opšte rasulo tumačenja i metoda rada i polaganja, katedre i profesori koji su iznad sistema i opšte prisutna korupcija. Sve to čini srpske škole a posebno fakultete demorališućim i za izbegavanje upisom stranih i boljih.
Иван Грозни
Овако како је осмишљена, матура представља само додатну и непотребну обавезу средњошколцима који се припремају за упис на факултет.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.