Otkupna cena višnje 40 dinara, voćari nezadovoljni
Prokuplje – Iako je bilo najave da će početna cena za otkup višnje biti 70 za prvu i 50 za drugu klasu, otkupljivači su samo dan ili dva po početku berbe ponudili cenu od 50 dinara, onda je snizili na 40 dinara i već ima najave da će narednih dana otkup pasti na 35 ili čak 30 dinara. Poljoprivrednici nisu zadovoljni cenom, smatraju je sramnom, međutim, većina i dalje bere svoje voćnjake iako veću korist od njihovog rada imaju čak i berači, koji uzimaju 20 dinara za ubrani kilogram.
Voćari su se već navikli na „dugogodišnji scenario” otkupljivača u kome se pred berbu najavi nešto veća cena, a kada krene berba i kada je neophodno ubrati višnju za nekoliko dana jer brzo sazri i počinje da trune, otkup ovog nadaleko poznatog voća se potpuno obesmisli otkupnom cenom, koja ne podmiruje ni polovinu uloženog novca.
– Svake godine ista priča i isti razlozi na koje nasedamo. Svi smo nezadovoljni, ali niko da javno digne glas. Krene priča kako imaju mnogo robe i nemaju kome da prodaju toliko višanja, otkup stane, a voćari onda pristanu da predaju sav rod. I ne pitaju za cenu, samo da se višnja ubere. Seljaci su osiromašeni godinama, izgleda da je politika države da nas potpuno iskoreni jer je važnije da se pare daju stranim firmama koje upošljavaju radnike i isplaćuju minimalac nego ljudima koji hoće i žele da žive od poljoprivrede – kaže voćar iz okoline Prokuplja.
Pored toga što se na ovom području uzgaja najkvalitetnija i čuvena, ne samo u Srbiji, oblačinska višnja, Toplički okrug nema velikih prerađivačkih kapaciteta i proizvođači zavise isključivo od otkupaca, koji se iz godine u godinu sve više bogate, dok oni propadaju.
– Problem je naći berače koji svoju cenu formiraju na osnovu otkupne cene, ali ne spuštaju ispod 20 dinara, pa nama ono što ostane ne podmiruje ni minimalnu cenu proizvodnje. Zato je sve manje zasada, a sve više višnjara koji su zarasli u korov jer se vlasnicima ne isplati da ih obrađuju i beru po godinama sramno niskoj ceni, a neki su najavili i da će povaditi svoje zasade i orijentisati se na druge kulture, koje traže manje rada i ulaganja za istu zaradu – dodaje nezadovoljni voćar.
Ove godine sve je poskupelo, troškovi proizvodnje bar su tri puta veći od prošlogodišnjih, a cena otkupa je ista. Toplički voćar kaže da je ove godine džak đubriva, bez koga nema dobrog prinosa, koštao koliko i ar zemlje.
– O hemijskim preparatima, gorivu, ulju za radne mašine, filterima i ostalim delovima za održavanje i popravku dotrajale mehanizacije i da ne govorimo. Pitam se samo kako država misli da opstane ako potpuno uništi seljaka? Osim što motamo kablove u stranim firmama, izgleda da ćemo početi i da ih jedemo jer hranu neće imati ko da proizvodi. Obesmišljene su i subvencije za obnovu mehanizacije koje navodno daje država, jer su se pojavili razni mešetari i favorizovani trgovci koji od tog posla imaju ogromnu korist i po duplo većoj ceni od realne prodaju svoje proizvode. Treba samo videti imovinu onih koji se time bave poslednjih godina i, da je ovo ozbiljna država, nadležne službe bi se već bavile time otkud njima toliko para za kratko vreme – kažu ratari u prokupačkom kraju.
Ništa bolja situacija nije bila ni prošle, kao ni prethodnih godina, kada je početna cena bila 50, ali je odmah smanjena na 35 do 40 dinara.
Kako je berba višanja u punom jeku, niko od voćara i ne razmišlja na bilo kakvu vrstu protesta jer svi žele da što pre završe taj posao i izvuku bar deo uloženog novca.
Inače, na teritoriji Prokuplja gotovo podjednako su zastupljeni zasadi višnje i šljive na površini od po oko 2.000 hektara, pa većina stanovništva živi od proizvodnje i prodaje tog voća.
Подели ову вест





Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.