Četvrtak, 06.10.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Za obo­le­le od hepatitisa Ce dostupna nova terapija

(Фото EPA-EFE/GRZEGORZ MICHALOWSKI)

U Sr­bi­ji je oko 70.000 lju­di za­ra­že­no he­pa­ti­ti­som Ce, a od pro­šlog me­se­ca za sve obo­le­le u na­šoj ze­mlji do­stup­ni su sa­vre­me­ni an­ti­vi­ru­sni le­ko­vi, za­hva­lju­ju­ći ko­ji­ma je mo­gu­će pot­pu­no iz­le­če­nje, po­ru­či­li su struč­nja­ci na ju­če­ra­šnjem sku­pu po­vo­dom svet­skog da­na bor­be pro­tiv ove bo­le­sti.

Ve­sna Vu­ko­vić Ko­jo­vić iz Re­pu­blič­kog fon­da za zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje (RF­ZO) ka­že da obo­le­li od he­pa­ti­ti­sa Ce sa­da mo­gu da se le­če na isti na­čin i istim le­ko­vi­ma kao i pa­ci­jen­ti u naj­ra­zvi­je­ni­jim ze­mlja­ma sve­ta, pre­no­si Tan­jug.

Pod­se­ti­la je da je u Sr­bi­ji 2018. go­di­ne bi­lo do­stup­no pet ino­va­tiv­nih le­ko­va za le­če­nje naj­te­žih pa­ci­je­na­ta i is­ta­kla da su sa­da no­vi le­ko­vi do­stup­ni svi­ma ko­ji su obo­le­li od he­pa­ti­ti­sa Ce. „RF­ZO je us­peo da obez­be­di dva no­va pan­ge­no­tip­ska le­ka ko­ja su do­stup­na gra­đa­ni­ma u Sr­bi­ji. To su le­ko­vi ko­ji se ko­ri­ste ne­za­vi­sno od vr­ste ge­no­ti­pa, što ni­je bio slu­čaj sa pret­hod­nom gru­pom le­ko­va za le­če­nje he­pa­ti­ti­sa Ce”, ka­za­la je Ve­sna Vu­ko­vić Ko­jo­vić.

Do­da­la je da, za­hva­lju­ju­ći no­vim le­ko­vi­ma, obo­le­li od he­pa­ti­ti­sa Ce mo­gu da se pot­pu­no iz­le­če za dva-tri me­se­ca.

Za­me­ni­ca di­rek­to­ra In­fek­tiv­ne kli­ni­ke u Be­o­gra­du Iva­na Mi­lo­še­vić na­ve­la je da vi­ru­sni he­pa­ti­tis po­ga­đa mi­li­o­ne lju­di ši­rom sve­ta, te da mo­že da do­ve­de do ci­ro­ze i kar­ci­no­ma je­tre uko­li­ko se na vre­me ne le­či. „He­pa­ti­ti­som se mo­že­mo za­ra­zi­ti u kon­tak­tu sa za­ra­že­nom kr­vi ili sek­su­al­nim od­no­som. Ri­zik pred­sta­vlja­ju i zlo­u­po­tre­ba dro­ga, ili ko­ri­šće­nje ne­ste­ril­nih in­stru­me­na­ta, ka­ko u zdrav­stve­nim usta­no­va­ma ta­ko i u slu­ča­ju te­to­va­že, pir­sin­ga ili u sa­lo­ni­ma le­po­te”, re­kla je Mi­lo­še­vi­će­va.

Is­ta­kla je da je po­treb­no mo­ti­vi­sa­ti lju­de da se te­sti­ra­ju ka­ko bi na vre­me ot­kri­li da li bo­lu­ju od he­pa­ti­ti­sa Ce i da bi na vre­me za­po­če­li s te­ra­pij­skim le­če­njem.

Vi­o­le­ta Ra­kić iz In­sti­tu­ta za jav­no zdra­vlje Sr­bi­je „Dr Mi­lan Jo­va­no­vić Ba­tut” re­kla je da je pre­ven­ci­ja bo­le­sti naj­va­žni­ja i da je zbog to­ga za sve gra­đa­ne do­stup­no bes­plat­no te­sti­ra­nje za he­pa­ti­tis Be i Ce u DPST (Do­bro­volj­no po­ver­lji­vo sa­ve­to­va­nje i te­sti­ra­nje), cen­tri­ma za­vo­da za jav­no zdra­vlje. Pred­sed­ni­ca Udru­že­nja pa­ci­je­na­ta sa bo­le­sti­ma je­tre „Hro­nos” Iva­na Dra­go­je­vić ka­za­la je da će ovo­go­di­šnji Svet­ski dan bor­be pro­tiv he­pa­ti­ti­sa Ce bi­ti obe­le­žen ak­tiv­no­sti­ma či­ji je cilj po­di­za­nje sve­sti o zna­ča­ju te­sti­ra­nja.

Komentari4
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Бранислав Станојловић
Хвала dijaspora. Нисам физиолог већ физичар. Вакцинисан сам против једне од жутица са две инјекције са годину дана размака.
ana lalic
Kad se vakcinisete, dobro je znati protiv koje ste se bolesti vakcinisali, bez obzira sta ste po zanimanju.
Бранислав Станојловић
Зар у Србији нема вакцина? Ја сам вакцинисан пре десетак година.
dijaspora
Za Hepatitis C nema vakcine.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.