Nedelja, 27.11.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Moskva zna šta Sa­ra­je­vo radi - Ko je zvao Dodika posle sastanka sa Putinom

EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Od na­šeg do­pi­sni­ka

Ba­nja­lu­ka – Ce­na ga­sa za Re­pu­bli­ku Srp­sku osta­je ista (425 evra) u na­red­nom pe­ri­o­du, bez tr­ži­šnih op­te­re­će­nja, na­pi­sao je srp­ski član Pred­sed­ni­štva BiH Mi­lo­rad Do­dik na „Tvi­te­ru” i po­ja­snio da je na­kon raz­go­vo­ra s pred­sed­ni­kom Ru­si­je Vla­di­mi­rom Putinom te­le­fon­ski raz­go­va­rao s pred­sed­ni­kom Uprav­nog od­bo­ra „Ga­spro­ma” Alek­se­jem Mile­rom, ko­ji je po­tvr­dio da ne­će bi­ti pro­me­ne ce­na za RS.

Do­dik se u uto­rak u Mo­skvi su­sreo s Pu­ti­nom, a na­kon sa­stan­ka je me­di­ji­ma iz­ja­vio da je s ru­skim pred­sed­ni­kom raz­go­va­rao i o grad­nji ga­so­vo­da kroz Srp­sku. Do­dik ka­že da posto­ji po­dr­ška Ru­ske Fe­de­ra­ci­je na naj­vi­šem ni­vou da se gra­di ga­so­vod i do­da­je da Pu­tin zna da je na Pred­sed­ni­štvu BiH već ne­ko­li­ko pu­ta po­ku­ša­no da se do­đe do od­lu­ke da se pre­đe gra­nič­na li­ni­ja, ali da to ni­su pri­hva­ti­la dru­ga dva čla­na pred­sed­ni­štva.

„Pre ne­ko­li­ko da­na u Ba­nja­lu­ci su bi­li pred­stav­ni­ci ’Ga­spro­ma’ ko­ji su obi­la­zi­la tra­su i ne­ko­li­ko lo­ka­ci­ja je od­re­đe­no za iz­grad­nju ter­mo­e­lek­tra­na. Do­go­vo­re­na je i do­dir­na tač­ka is­pod Dri­ne. Sve se to ra­di i če­ka se od­lu­ka”, re­kao je Do­dik.

Do­dik je u in­ter­vjuu za agen­ci­ju RIA No­vo­sti iz­ja­vio da re­fe­ren­du­me u Do­njec­koj i Lu­gan­skoj na­rod­noj re­pu­bli­ci sma­tra „auto­nom­nom od­lu­kom ovih re­gi­o­na i Ru­si­je” i da će se sto­ga u RS po­što­va­ti nji­hov iz­bor. Sma­tra objek­tiv­nom že­lju sta­nov­ni­ka tih re­pu­blika da se pri­dru­že Ru­skoj Fe­de­ra­ci­ji, jer je nji­ho­vo sta­nov­ni­štvo pre­te­žno ru­sko.

Na sa­stan­ku s Pu­ti­nom bi­lo je re­či i o sa­rad­nji s „Za­ru­be­žnjef­tom” (ve­ćin­ski vla­snik „Naft­ne in­du­stri­je RS”), ko­ji je, ka­ko je na­veo, jed­na od naj­u­spe­šni­jih kom­pa­ni­ja u Srpskoj. „Že­le da gra­de ga­snu elek­tra­nu na pro­sto­ru ra­fi­ne­ri­je (u Bro­du), i mi to že­li­mo. Mi­slim da smo po­sti­gli vi­sok ste­pen sa­gla­sno­sti, po­treb­no je još da se spro­ve­du odre­đe­ne pro­ce­du­re”, po­ja­snio je Do­dik.

Pu­tin i Do­dik raz­go­va­ra­li su i o pro­du­že­nju voj­ne mi­si­je Eufo­ra u BiH, to jest mi­si­je „Al­tea”, ko­joj man­dat is­ti­če u no­vem­bru, a da bi njen rad bio na­sta­vljen po­treb­na je odluka Sa­ve­ta bez­bed­no­sti UN. Do­dik je Pu­ti­nu pre­neo da ne vi­di raz­log da mi­si­ja „Altea” ne bu­de po­dr­ža­na i za­tra­žio od nje­ga da to po­dr­ži, s čim se on slo­žio, ali sa­mo, ka­ko je po­ja­snio srp­ski član pred­sed­ni­štva, uko­li­ko je to u okvi­ru mo­da­li­te­ta ko­ji je do sa­da po­sto­jao i „uko­li­ko ne bu­de od­re­đe­nih skri­ve­nih na­me­ra i pro­me­na mo­da­li­te­ta”.

„Ovo je ja­san po­ziv Evro­plja­ni­ma da idu s či­stim od­no­som. To je in­te­res i nas i Ru­si­je i EU, ali uko­li­ko ta­mo bu­de ne­kih spe­ku­la­tiv­nih na­me­ta­nja, on­da će bi­ti i pro­ble­ma”, naveo je Do­dik. To­kom bo­rav­ka u Mo­skvi Do­dik je raz­go­va­rao i s pred­stav­ni­ci­ma ru­ske kom­pa­ni­je „Kom­sar ener­dži”, ko­ja je ra­ni­je do­bi­la pra­va da gra­di ter­mo­e­lek­tra­nu u Ugljevi­ku i hi­dro­e­lek­tra­nu „Mr­so­vo”.

„’Kom­sar’ je pri­ba­vio sve do­zvo­le. RS je sprem­na da pre­u­zme pra­va da to gra­di na ba­zi pro­ce­ne ko­li­ko je ulo­že­no sred­sta­va”, is­ta­kao je Do­dik. Srp­ska, ka­že on, ima pri­li­ku da pro­iz­vo­di do­dat­ne ko­li­či­ne elek­trič­ne ener­gi­je za svo­je i eks­ter­ne po­tre­be, u vre­me kad vla­da ener­get­ska kri­za u Evro­pi.

Želj­ka Cvi­ja­no­vić, pred­sed­ni­ca RS, sma­tra da su ta­kvi sa­stan­ci do­bra pri­li­ka da se razgo­va­ra i o po­li­tič­kim pro­ce­si­ma na ovim pro­sto­ri­ma, ali i o to­me ka­kva je ulo­ga među­na­rod­nog fak­to­ra, gde se to na­la­zi­mo i šta je su­štin­ski pro­blem za ve­o­ma sla­bo, pa i si­ro­ma­šno, funk­ci­o­ni­sa­nje BiH.

„Tre­ba da gra­di­mo pri­ja­telj­stva, raz­mi­šlja­mo ka­ko da spa­sa­va­mo svo­ju eko­no­mi­ju i da se po­šte­di­mo ovih mu­ka kroz ko­je sa­da pro­la­zi EU”, na­ve­la je Cvi­ja­no­vi­će­va.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.