Subota, 03.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
U CEN­TRU ZA VA­SKU­LAR­NA OBO­LjE­NjA MO­ZGA IN­STI­TU­TA „DE­DI­NjE”

Po­ve­ćan broj mla­dih sa šlogom zbog kovida 19

Mo­žda­ni udar u to­ku i na­kon pre­le­ža­ne ko­ro­ne po­seb­no je za­pa­žen kod onih ko­ji ima­ju iz­me­đu 25 i 35 go­di­na, ali se ve­ći­na opo­ra­vi­la na­kon zbri­nja­va­nja
(Фо­то Ин­сти­тут „Де­ди­ње”)

Za sa­mo go­di­nu da­na po­sto­ja­nja kod vi­še od 600 pa­ci­je­na­ta u Cen­tru za va­sku­lar­na obo­lje­nja mo­zga In­sti­tu­ta za kar­di­o­va­sku­lar­ne bo­le­sti „De­di­nje” ura­đe­ne su spe­ci­fič­ne in­ter­ven­ci­je na krv­nim su­do­vi­ma mo­zga i kič­me­ne mo­ždi­ne. Naj­vi­še pa­ci­je­na­ta iz do­me­na ne­u­ro­ra­di­o­lo­gi­je le­če­no je zbog mo­žda­nih ane­u­ri­zmi (pro­ši­re­nja krv­nih su­do­va u mo­zgu), akut­nih mo­žda­nih uda­ra, ste­no­za krv­nih su­do­va mo­zga, spe­ci­fič­nih tu­mo­ra…

Pro­ce­du­re in­ter­vent­ne ne­u­ro­ra­di­o­lo­gi­je spa­da­ju u red mi­ni­mal­no in­va­ziv­nih teh­ni­ka jer se pre­ko ma­log re­za na ko­ži, pu­tem krv­nih su­do­va (en­do­va­sku­lar­no), do­la­zi do pa­to­lo­ške pro­me­ne u cen­tral­nom ner­vnom si­ste­mu, re­gi­ji gla­ve, vra­ta ili kič­me, gde se spe­ci­jal­nim ma­te­ri­ja­li­ma pro­me­na tre­ti­ra. En­do­va­sku­lar­ni tret­man se oba­vlja u lo­kal­noj ane­ste­zi­ji, sa iz­u­zet­kom pa­ci­je­na­ta ko­ji ne mo­gu da sa­ra­đu­ju (kod onih ko­ji ima­ju kr­va­re­nja u mo­zgu, pu­ca­nje ane­u­ri­zme, akut­ni in­farkt mo­zga). Pred­no­sti ovih pro­ce­du­ra su broj­ne, a iz­me­đu osta­log pa­ci­jen­ti kra­će osta­ju u bol­ni­ci (u pro­se­ku 48 sa­ti), br­že se opo­ra­vlja­ju i vra­ća­ju se sva­ko­dnev­nim ak­tiv­no­sti­ma u ro­ku od pet da­na.

Na če­lu ti­ma za in­ter­vent­ne ne­u­ro­ra­di­o­lo­ške pro­ce­du­re u ovoj usta­no­vi je prim. dr Slo­bo­dan Ću­la­fić, ne­u­ro­ra­di­o­log, ko­ji za „Po­li­ti­ku” is­ti­če da je i ko­vid 19 uti­cao na po­ja­vu ovih pro­ble­ma kod pa­ci­je­na­ta.

– Po­ve­ćao se broj mla­dih lju­di ko­ji su ima­li mo­žda­ni udar u to­ku i na­kon pre­le­ža­nog ko­vi­da 19. To je po­seb­no za­pa­že­no kod onih ko­ji ima­ju iz­me­đu 25 i 35 go­di­na. Ali, na sre­ću, svi oni ko­je smo mi le­či­li su do­bro „pro­šli”. Kod nas je le­če­no oko 70 pa­ci­je­na­ta. Ima­li smo i jed­nu dva­de­se­to­smo­go­di­šnju trud­ni­cu na le­če­nju zbog to­ga – na­gla­sio je dr Ću­la­fić.

Naš sa­go­vor­nik ka­že da naj­vi­še pa­ci­je­na­ta do­la­zi zbog ane­u­ri­zmi ko­je ni­su „pu­kle”, onih ko­je su iza­zva­le kr­va­re­nje, kao i ta­ko­zva­nih ar­te­ri­o­ven­skih mal­for­ma­ci­ja mo­zga i kič­me­ne mo­ždi­ne. Pa­ci­jen­ti do­la­ze iz svih kra­je­va Sr­bi­je, ali i iz Se­ver­ne Ma­ke­do­ni­je, Cr­ne Go­re, Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne…

– Ima­mo do­sta mla­dih pa­ci­je­na­ta. Lju­di obič­no ot­kri­ju da ima­ju ane­u­ri­zmu ka­da ura­de sni­ma­nje na mag­net­noj re­zo­nan­ci. U 95 od­sto slu­ča­je­va one su uro­đe­ne, a u pet od­sto slu­ča­je­va su po­ve­za­ne s po­vre­dom ili in­fek­ci­jom. Ne­ka­da pa­ci­jent ima smet­nje po­put gla­vo­bo­lje, pa­da kap­ka, smet­nji s vi­dom, gu­ta­njem i gu­bit­kom rav­no­te­že, a ne­ka­da ne po­sto­ji ni­ka­kav znak da je pro­blem pri­su­tan. Ka­da do­đe do pu­ca­nja ane­u­ri­zme, obič­no pa­ci­jent ima ja­ku gla­vo­bo­lju i po­re­me­ćaj sve­sti. Ka­da pro­blem ot­kri­je­mo slu­čaj­no, ura­di se in­ter­ven­ci­ja ko­ja tra­je po­la sa­ta, pa­ci­jent je bu­dan i mo­že br­zo da se vra­ti svo­jim oba­ve­za­ma. Te­že je kod lju­di kod ko­jih je do­šlo do nje­nog pu­ca­nja – na­vo­di dr Ću­la­fić.

Ne­ka po­seb­na pre­ven­ti­va za ova­kva sta­nja ne po­sto­ji, ka­že naš sa­go­vor­nik, ali se mo­že po­sa­ve­to­va­ti lju­di­ma ko­ji ima­ju ja­ke gla­vo­bo­lje da ura­de sni­ma­nje na mag­net­noj re­zo­nan­ci. Ka­da je reč o mal­for­ma­ci­ja­ma, le­ka­ri­ma je obič­no znak da pro­blem po­sto­ji po­ja­va epi­lep­si­je kod mla­dih lju­di.

– Ne­kad uoči­mo pro­blem slu­čaj­no i ta­da od­mah pa­ci­jen­tu ko­ji ima su­že­nje krv­nog su­da u mo­zgu sta­vi­mo stent i on mo­že da ži­vi nor­mal­no. Naj­bo­lje re­zul­ta­te mo­že­mo da na­pra­vi­mo uko­li­ko pa­ci­jent stig­ne u bol­ni­cu u ro­ku od šest do osam sa­ti od tre­nut­ka ka­da se po­ja­vio pro­blem. Ima­mo mo­guć­no­sti i da uđe­mo u si­stem de­žur­stva bol­ni­ca u Be­o­gra­du za re­ša­va­nje ovih pro­ble­ma. Sve in­ter­ven­ci­je ko­je se ra­de u sve­tu – ra­de se i kod nas. Po­seb­ni smo, jer ra­di­mo in­ter­ven­ci­je u bud­nom sta­nju, što se u sve­tu spro­vo­di uz po­moć ane­ste­zi­je – po­ja­šnja­va dr Ću­la­fić.

Cen­tar za va­sku­lar­na obo­lje­nja mo­zga či­ne am­bu­lan­ta za in­ter­vent­nu ne­u­ro­ra­di­o­lo­gi­ju, ode­lje­nje po­lu­in­ten­ziv­ne i in­ten­ziv­ne ne­ge, ope­ra­ci­o­ni blok – an­gio-sa­la za in­ter­vent­nu ne­u­ro­va­sku­lar­nu te­ra­pi­ju i di­jag­no­sti­ku, a po­seb­ni su i po to­me što je na ovom me­stu pr­vi put u ze­mlji i re­gi­o­nu ura­đe­no me­ha­nič­ko va­đe­nje trom­ba pa­ci­jen­tu ko­me je im­plan­ti­ra­na ta­ko­zva­na LVAD pum­pa ko­ja se ko­ri­sti kod pa­ci­je­na­ta s ter­mi­nal­nom sr­ča­nom sla­bo­šću.

Komentari6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Vetruska
Treba dati informaciju da li su bili vakcinisani. Poznato na osnovu mnogih istrazivanja da genetska vakcina prouzrokuje mozdane i srcane udare. Politika kao renomirani list ne bi smela da objavljuje propagandni materijal koji je ovde identican zapadnoj propagandi, vec samo onaj koji je dobro potkovan naukom, istrazivanjima i podacima baziranim na cinjenicama.
Bogdan Stepanovic
Sigurno nisu bilu vakcinisani.Nažalost. Ali se nadam da su se svi oporavili.
Марко
Да ли су вакцинисани?
Земунац
@zaliv.net За разлику од вас не морам ићи даље од своје куће. Обе ћерке су ми два пута прележале корону. Прва медицински радник добила је корону још пре вакцине, вакцинисала се и поново добила корону. Има последице на срцу. Друга ћерка није се вакцинисала и нема никакве последице.
zaliv.net
Ma da od vakcine se slogirali, dakle antivakser zatucanosti nema kraja...
Prikaži još odgovora

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.