Petak, 09.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Piletina kakvu još niste probali

(Freepik)

Jela od pilećeg mesa su rado viđena na meniju iz više razloga. Pogoduju zdravlju, krvnim sudovima i kućnom budžetu. Ova tri specijaliteta voleće sigurno i najmlađi i najstariji, isprobajte ih još danas.

Piletina sa tikvicama

Potrebno je

  • 400 gr pilećeg filea
  • 2 kašikem gustina
  • 400 gr tikvica
  • 100 mililitra ulja
  • prstohvat soli
  • kašičica naribanog đumbira
  • 50 ml vode
  • 50 ml vina
  • kašika biljnog začina
  • kašičica ulja

Priprema

Piletinu narežite na rezance i uvaljajte u gustin. Tikvice nemojte guliti, nego ih prerežite napola i zatim narežite na tanke kolutove. U vok sipajte ulje. Zatim stavite narezano meso i kratko ga propecite. Posolite i ostavite sa strane. Zatim na istoj masnoći kratko propecite tikvice, posolite i dodajte đumbir. Vratite meso i zalijte ga vodom i vinom. Dodajte biljni začin pa sve zajedno još kratko prokuvajte. Na kraju dodajte ulje.

Musaka sa piletinom

Potrebno je

  • 500 gr pilećeg filea
  • 400 gr svežih šampinjona
  • 30 gr putera
  • 1 i po kašika brašna
  • 300 ml mleka
  • 100 gr kisele pavlake

Priprema

Filete belog mesa iseci na tanje šnicle, pa ih onda blago izlupati tučkom za meso. Onda svaku šniclu propržiti na malo ulja, tek toliko da dobiju boju.

Posebno izdinstati šampinjone, na ulju na kome se pržilo meso. Bešamel sos napraviti tako što se rastopi puter, u njemu izdinstati brašno, naliti mleko, a kada počne da vri, razmešati i kiselu pavlaku. Vatrostalnu posudu namazati margarinom i posuti prezlama, a onda ređati red belog mesa, pa red pečuraka, a onda to preliti bešamel sosom. I tako dok se ne utroše svi sastojci. Meso malo posoliti pre prženja, a i šampinjone.

Na kraju, odozgo narendati sir i ubaciti u rernu da se zapeče, dvadesetak minuta na umerenoj temperaturi.

Havajska salata

Potrebno je

  • 400 gr pilećer filea
  • 400 gr ananasa iz konzerve
  • 300 gr kisele pavlake
  • malo majoneza
  • prstohvat soli
  • malo bibera
  • peršun

Priprema

Obarite piletinu i kada se dobro ohladi iseckati je na sitne kockice. Ananas ocediti od soka i dodati piletini. Pavlaku i majonez razmutite i pomešajte, začinite i dobro izmešajte. Salatu na kraju ukrasite seckanim svežim peršunom.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.