Sreda, 08.02.2023. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

​Taj­na slu­žba i šverc ko­ka­i­na udarne vesti u Cr­noj Go­ri

Dri­tan Aba­zo­vić na­ja­vio ras­krin­ka­va­nje orga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la, za sa­da ob­ja­vio ulo­gu ANB u me­đu­na­rod­noj ak­ci­ji „Ta­hi­ti” pr­o­tiv nar­ko-ma­fi­je
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Pod­go­ri­ca – Cr­na Go­ra je ju­če če­ka­la da pre­mi­jer u ostav­ci Dri­tan Aba­zo­vić saop­šti ime­na ot­kri­ve­nih špi­ju­na, šver­ce­ra ci­ga­re­ta, kri­jum­ča­ra dr­o­ge i oružja i po­ka­že nji­ho­ve fo­to­gra­fi­je, me­đu ko­ji­ma i re­gi­star­ske ta­bli­ce automobi­la ko­ji su ko­ri­šće­ni u ovim pr­o­tiv­za­ko­ni­tim rad­nja­ma. Ume­sto ju­tar­nje ka­fe, Aba­zo­vić je gra­đa­ni­ma po­de­lio svoj na­pis sa „Tvi­te­ra” ko­ji je ob­ja­vio to­kom mi­nu­le no­ći:

„Po­zdra­vljam ve­li­ku me­đu­na­rod­nu ak­ci­ju su­zbi­ja­nja šver­ca ko­ka­i­na, u či­joj realiza­ci­ji je uče­stvo­va­la i na­ša Agen­ci­ja za na­ci­o­nal­nu bez­bed­nost (ANB). Ove ak­tiv­no­sti po­di­žu kre­di­bi­li­tet slu­žbe i po­ka­zu­ju da su Cr­na Go­ra i sek­tor bezbed­no­sti po­u­zda­ni i kre­di­bil­ni me­đu­na­rod­ni part­ne­ri u bor­bi pr­o­tiv transna­ci­o­nal­nog kri­mi­na­la.”

Za­te­če­ni ovom iz­ja­vom gra­đa­ni se pi­ta­ju za­što o ak­ci­ji za­ple­ne ko­ka­i­na ko­ja je spro­ve­de­na u sep­tem­bru pre­mi­jer tek sad oba­ve­šta­va cr­no­gor­sku jav­nost.

Pre­ma sa­zna­nji­ma ov­da­šnjih me­di­ja, a to je na sed­ni­ci Od­bo­ra za bez­bed­nost pomenuo Aba­zo­vić, ve­li­ka za­ple­na oko po­la to­ne ko­ka­i­na do­go­di­la se 23–24. septem­bra u sklo­pu me­đu­na­rod­ne ak­ci­je. Fran­cu­ska po­li­ci­ja je od­mah sa­op­šti­la da je za­ple­ni­la ko­ka­in i o to­me su iz­ve­sti­li br­oj­ni za­pad­ni me­di­ji.

Pod­go­rič­ki por­ta­li na­vo­de da je „dr­o­ga od­u­ze­ta na br­o­du ko­ji je pre­sret­nut na ruti iz Ju­žne Ame­ri­ke ka Austra­li­ji, 21. sep­tem­bra na Ta­hi­ti­ju, ostr­vu u Francuskoj Po­li­ne­zi­ji”.

„Ta­da su na šved­skom br­o­du, na ula­zu u lu­ku Pa­pe­te na Ta­hi­ti­ju, za­ple­nje­na vi­še od 423 ki­lo­gra­ma ko­ka­i­na. To je na kon­fe­ren­ci­ji za me­di­je 23. sep­tem­bra sa­op­štio jav­ni tu­ži­lac Fran­cu­ske Po­li­ne­zi­je Erve Le­roj, a o to­me su pi­sa­li i svet­ski medi­ji”, na­vo­de por­ta­li.

Plo­vi­lo na ko­jem je na­đe­na dr­o­ga je za­ple­nje­no, uhap­še­ni su i ka­pe­tan i nje­gov mor­nar, obo­je Šve­đa­ni. Ta­hi­ti je bio us­put­na sta­ni­ca je­dri­li­ce ko­ja je kre­nu­la iz Pa­na­me, a pre­ma re­či­ma fran­cu­skog tu­ži­o­ca tre­ba­lo je da stig­ne do Austra­li­je.

Na skup­štin­skom Od­bo­ru za bez­bed­nost Aba­zo­vić je pre ne­ki dan re­kao da je u toj me­đu­na­rod­noj ak­ci­ji uče­stvo­vao i ANB, što po­tvr­đu­je „da bez­bed­no­sni sek­tor ni­je ugro­žen ne­dav­nim sme­na­ma u taj­noj slu­žbi”.

Vr­ši­lac du­žno­sti di­rek­to­ra ANB Sa­vo Ken­te­ra sme­njen je kra­jem pr­o­šle sedmice s tog me­sta na ini­ci­ja­ti­vu Aba­zo­vi­ća, ko­ji je re­kao da ni­je za­do­vo­ljan njego­vim ra­dom. Biv­ši di­rek­tor Upra­ve pri­ho­da i ca­ri­na Ra­de Mi­lo­še­vić prethod­no je jav­no Ken­te­ru do­veo u ve­zu sa šver­com ci­ga­re­ta. Na to me­sto postavljen je du­go­go­di­šnji vi­so­ko­po­zi­ci­o­ni­ra­ni slu­žbe­nik ANB Bo­ris Mi­lić. On je pre ne­ko­li­ko da­na sme­nio funk­ci­o­ne­re ANB Dra­ga Spi­ča­no­vi­ća, Mi­lo­ša Vu­ji­si­ća, Ra­do­va­na Iva­no­vi­ća i Da­ni­la Gr­o­zda­ni­ća.

Za­ni­mlji­vo je i pod­se­ća­nje pre­mi­je­ra da su dve vla­de, for­mi­ra­ne na­kon sme­ne trode­ce­nij­skog re­ži­ma DPS-a pre dve go­di­ne, za­ple­ni­le pet pu­ta vi­še ci­ga­re­ta ne­go Đu­ka­no­vi­će­va stran­ka za sve vre­me vla­sti.

On je obe­ćao:

„Re­ći ću i ta­bli­ce ka­mi­o­na i ime­na fir­mi... U tim kon­tak­ti­ma vi­de­će­te ima li si­na Ve­sne Me­de­ni­ce (Mi­lo­ša Me­de­ni­ce) i lju­di oko nje­ga. To je pi­ta­nje ko­je javno po­sta­vljam. Ne mo­že­mo sav trud i rad da ba­ca­mo pod no­ge zbog lju­di po­put (pot­pred­sed­ni­ka vla­de i mi­ni­stra od­bra­ne) Ra­ška Ko­nje­vi­ća, Pe­đe Bo­ško­vi­ća (posla­ni­ka DPS-a) ili bi­lo ko­ga iz DPS-a ko ima svoj po­li­tič­ki in­te­res da zašti­ti ove lju­de”.

Ho­će li Aba­zo­vić odr­ža­ti reč zna­će se da­nas, za ka­da je na­ja­vlje­na po­nov­na sednica skup­štin­skog Od­bo­ra za bez­bed­nost.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.