Sve o formuli 90:10 uz koju se gubi tri kilograma za 10 dana
Ukoliko vam je insulin pod kontrolom, mršavićete bez problema, očistitićete organizam od toksina, rešićete se visokog krvnog pritiska i šećera, glavobolja, akni i bolova u zglobovima, tvrdi lekar Mark Hajmen. Detoks koji je osmislio traje deset dana.
„Najbolje od svega je što nećete biti gladni. Jedu se tri glavna obroka, a između svakog međuobroci. Nije poenta u tome koliko jedete, jer smatram da izgladnjivanje nema smisla, nego u tome šta jedete. Držim se formule 90:10, jer preterano uzdržavanje dovodi do odustajanja, ali 90 posto vaše ishrane mora biti zdravo”, pojašnjava Hajmen, prenosi 24 sata.
Detoks zabranjuje sve što podiže insulin, a to znači da se ne unose šećer, ni zaslađivači, gluten, žitarice, mlečni proizvodi, pasulj i ostale mahunarke, prerađena hrana, rafinisana biljna ulja, alkohol i kofein, no stavlja i akcenat na važnost izbegavanja preterane izloženosti računarima i telefonima. Napominje kako je važno održavati i psihičko zdravlje, te svaki dan vežbati barem pola sata.
„Jednom kad krenete, shvatićete da su recepti ukusni, lagani, jeftini i dostupni. Namirnice u kojima možete da uživate bez griže savesti su rukola, špargla, paprike, brokoli, karfiol, patlidžan, mahune, kelj, zelena salata, gljive, luk, spanać, paradajz, tikvice, masline, piletina, riba, bobičasto voće, orašasti plodovi i njihovi maslaci, poput badema, ekstradevičansko maslinovo i kokosovo ulje, jabukovo sirće, senf i začinsko bilje. Takvom ishranom ćete izgubiti naslage masti, posebno u predelu stomaka, smanjićete upalne procese u organizmu, obnoviti metabolizam i probavni trakt, te kontrolisati glad i stres”, pojašnjava Hajmen. Tvrdi da kroz deset dana takvog načina života može da se skine tri kilograma i tri centimetra u struku i bedrima, nema pada energije, niste gladni jer jedete dovoljno, a hrana je ukusna i dostupna.
Primeri obroka
Doručak
Dan možete započeti proteinskim smutijem od pola šolje borovnica, pola šolje brusnica, četvrtine limuna, kašike putera od badema, kašike semenki bundeve, kašike čia semenki, kašike semenki konoplje, dva oraha, četvrtine avokada, pola kašike kokosovog putera, pola šolje nezaslađenog bademova mleka i pola šolje vode.
Jutarnji međuobrok može da bude desetak oraha.
Ručak
Za ručak možete pojesti čorbu od špargli i ćuretinu ili salatu, kojoj je baza zeleno lisnato povrće, poput rukole ili spanaća. Bazi možete dodati još tri vrste povrća, poput paprike, brokolija, luka, zelja i gljiva, malo masti u obliku četvrtine avokada ili dve kašike semenki, 115 gr proteina, poput lososa, ćuretine ili tofua, a preliv napravite od kašike maslinovog ulja i soka od limuna.
Međuobrok može da bude umak od paradajza sa svežim povrćem.
Večera
Za večeru se jede 120 gr proteina, poput ribe s grila, piletine, ćuretine ili kuvanih jaja, a baza opet mora biti zeleno povrće.
Подели ову вест




Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.