Najbolji recept da mozak radi kao švajcarski sat
Kuvar i TV ličnost Alton Braun deli svoje genijalne tajne za zdravo starenje.
Sa 60 godina Braun je aktivan, snima emisije, vodi programe, organizuje turneje, a posebnu pažnju posvetio je ishrani i održavanju svog uma bistrim. Za magazin Helt on je otkrio jedan recept koji je redovno na njegovom jelovniku i koji mu moždane vijuge drži pod konac.
„Zaista sam počeo mnogo da razmišljam o zdravlju mozga uopšte kada se bližio moj 60. rođendan. Radoznalost se pretvorila u opsežno istraživanje, čitao sam dosta o suplementima, hrani i svakodnevnim navikama koje su dobre za mozak. Zajedno sa dijetetičarkom Melisom Halas osmislio sam noge recepte, a kinoa sa keljom i lososom je jedn od najboljih. Inače u ishrani kombinuje masnu ribu, zeleno povrće i integralne žitarice”, rekao je Braun.
Posebno je, kaže, ljubitelj visokokvalitetnih ribljih konzervi, poput sardina, u kojima voli da uživa uz čašu vina i malo sira.
Uz ovakvu ishrani Braun dosta odmara, ali i aktivno provodi vreme napolju planinareći i u dugim šetnjama.
Potrebno je
- veza kelja
- veza peršuna
- 5 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 limun sa koricom i sokom
- 2 velika čena belog luka, mlevena
- 1/2 šolje običnog jogurta sa niskim sadržajem masti
- malo feta sira
- šoljaoraha, grilovanih i lagano zgnječenih
- 1 kašičica soli
- 2 šolje kuvane bele kinoe
- biber
- 2 fileta lososa
Priprema
Pomešajte kelj, peršun, so i biber po ukusu u činiju sa dve kašike maslinovog ulja i ostavite 10 minuta.
Preostalo maslinovo ulje, limunov sok i narendanu koricu, beli luk, jogurt, malo fete po ukusu, trećinu oraha i so izmiksajte u blenderu.
Prelijte preliv preko zelja, pa ubacite kinou, zajedno sa ostatkom oraha i fetom.
Pokrijte i stavite u frižider najmanje sat vremena.
Potpuno umotajte filete lososa u ubruse, dok zagrevate veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Kada se tiganj zagreje, začinite filete solju i propržite. Smanjite toplotu u tiganju na srednje nisku, a zatim poklopite tiganj i pecite ribu još dva minuta.
Pažljivo okrenite filete, vratite poklopac i kuvajte još minut. Da biste poslužili, isecite svaki file na pola, stavite na kelj i kinou.
Подели ову вест

Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.