Nedelja, 29.01.2023. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Najbolji recept da mozak radi kao švajcarski sat

(Pixabay)

Kuvar i TV ličnost Alton Braun deli svoje genijalne tajne za zdravo starenje.

Sa 60 godina Braun je aktivan, snima emisije, vodi programe, organizuje turneje, a posebnu pažnju posvetio je ishrani i održavanju svog uma bistrim. Za magazin Helt on je otkrio jedan recept koji je redovno na njegovom jelovniku i koji mu moždane vijuge drži pod konac.

„Zaista sam počeo mnogo da razmišljam o zdravlju mozga uopšte kada se bližio moj 60. rođendan. Radoznalost se pretvorila u opsežno istraživanje, čitao sam dosta o suplementima, hrani i svakodnevnim navikama koje su dobre za mozak. Zajedno sa dijetetičarkom Melisom Halas osmislio sam noge recepte, a kinoa sa keljom i lososom je jedn od najboljih. Inače u ishrani kombinuje masnu ribu, zeleno povrće i integralne žitarice”, rekao je Braun.

Posebno je, kaže, ljubitelj visokokvalitetnih ribljih konzervi, poput sardina, u kojima voli da uživa uz čašu vina i malo sira.

Uz ovakvu ishrani Braun dosta odmara, ali i aktivno provodi vreme napolju planinareći i u dugim šetnjama.

Potrebno je

  • veza kelja
  • veza peršuna
  • 5 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 limun sa koricom i sokom
  • 2 velika čena belog luka, mlevena
  • 1/2 šolje običnog jogurta sa niskim sadržajem masti
  • malo feta sira
  • šoljaoraha, grilovanih i lagano zgnječenih
  • 1 kašičica soli
  • 2 šolje kuvane bele kinoe
  • biber
  • 2 fileta lososa

Priprema

Pomešajte kelj, peršun, so i biber po ukusu u činiju sa dve kašike maslinovog ulja i ostavite 10 minuta.

Preostalo maslinovo ulje, limunov sok i narendanu koricu, beli luk, jogurt, malo fete po ukusu, trećinu oraha i so izmiksajte u blenderu.

Prelijte preliv preko zelja, pa ubacite kinou, zajedno sa ostatkom oraha i fetom.

Pokrijte i stavite u frižider najmanje sat vremena.

Potpuno umotajte filete lososa u ubruse, dok zagrevate veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Kada se tiganj zagreje, začinite filete solju i propržite. Smanjite toplotu u tiganju na srednje nisku, a zatim poklopite tiganj i pecite ribu još dva minuta.

Pažljivo okrenite filete, vratite poklopac i kuvajte još minut. Da biste poslužili, isecite svaki file na pola, stavite na kelj i kinou.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.