Četvrtak, 09.02.2023. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Potpredsednica crnogorske vlade podnela ostavku

Jo­va­na Ma­ro­vić, ko­ja je bi­la i mi­ni­star­ka evrop­skih po­slo­va, na­pu­sti­la i funk­ci­ju u GP URA
Јо­ва­на Ма­ро­вић (Фо­то Вла­да Цр­не Го­ре)

PODGORICA – Pot­pred­sed­ni­ca Vla­de Cr­ne Go­re za spolj­nu po­li­ti­ku i mi­ni­star­ka evrop­skih po­slo­va Jo­va­na Ma­ro­vić, ali i pot­pred­sed­ni­ca Gra­đan­skog po­kre­ta URA, pod­ne­la je ostav­ku na te funk­ci­je.

„Oba­ve­šta­vam vas da, na­kon iz­gla­sa­va­nja ne­po­ve­re­nja 43. Vla­di Cr­ne Go­re na sed­ni­ci Skup­šti­ne od 19. av­gu­sta 2022. go­di­ne, pod­no­sim ostav­ke – na funk­ci­je pot­pred­sed­ni­ce vla­de za spolj­nu po­li­ti­ku, evrop­ske in­te­gra­ci­je i re­gi­o­nal­nu sa­rad­nju i mi­ni­star­ke evrop­skih po­slo­va u teh­nič­kom man­da­tu”, na­pi­sa­la je u do­pi­su pred­sed­ni­ci skup­šti­ne Da­ni­je­li Đu­ro­vić mi­ni­star­ka evrop­skih in­te­gra­ci­ja Ma­ro­vić.

Pre­ko „Fej­sbu­ka” je oba­ve­sti­la jav­nost da je pod­ne­la ostav­ku i na funk­ci­ju pot­pred­sed­ni­ce Gra­đan­skog po­kre­ta URA.

„Funk­ci­je u vla­di i par­ti­ji pre­u­ze­la sam s ve­li­kim en­tu­zi­ja­zmom i že­ljom da se pro­ces pri­stup­nih pre­go­vo­ra do­ve­de u za­vr­šnu fa­zu, a dr­ža­va do član­stva u Evrop­skoj uni­ji (EU). S ob­zi­rom na to da par­ti­je pro­zi­va­ju jed­na dru­gu za ne­či­nje­nje pu­tem me­di­ja, ume­sto da sed­nu za sto da se do­go­vo­re o ključ­nim pi­ta­nji­ma i pri­o­ri­te­ti­ma od zna­ča­ja za de­mo­kra­ti­za­ci­ju i in­te­gra­ci­ju, is­pu­nje­nje ovog ci­lja, od­no­sno ubr­za­nje evrop­skog pu­ta, ni­je mo­gu­će u ova­kvim uslo­vi­ma”, sa­op­šti­la je Ma­ro­vi­će­va.

Kao raz­log što ra­ni­je ni­je na­pu­sti­la te funk­ci­je na­ve­la je na­sto­ja­nje za „za­o­kru­ži­va­nje teh­nič­kog de­la pro­ce­sa, ko­ji se od­no­si na re­kon­struk­ci­ju pre­go­va­rač­ke struk­tu­re, de­fi­ni­sa­nje pro­ce­du­ra u Mi­ni­star­stvu, uz re­dov­ne oba­ve­ze u pro­ce­su pre­go­vo­ra”.

Oce­ni­la je da su ona i njen tim, „u me­ri u ko­joj je to bi­lo mo­gu­će, uz sva ogra­ni­če­nja zbog teh­nič­kog man­da­ta vla­de, us­pe­li da ura­de do­sta”.

Ka­bi­net pre­mi­je­ra Dri­ta­na Aba­zo­vi­ća pret­hod­no je ostao bez mi­ni­stra spolj­nih po­slo­va Ran­ka Kri­vo­ka­pi­ća i mi­ni­stra od­bra­ne Ra­ška Ko­nje­vi­ća. Njih je sme­nio pre­mi­jer.

Pre­mi­jer cr­no­gor­ske vla­de u teh­nič­kom man­da­tu Dri­tan Aba­zo­vić iz­ja­vio je da ne­ma „zna­čaj­ni­ji ko­men­tar” po­vo­dom ostav­ke Jo­va­ne Ma­ro­vić. „URA ba­šti­ni svo­je prin­ci­pe, ni­smo tu da šti­ti­mo prin­ci­pe ne­kih dru­gih”, ka­zao je Aba­zo­vić no­vi­na­ri­ma na­kon po­se­te hi­dro­e­lek­tra­ni „Pe­ru­ći­ca”.

Od­go­va­ra­ju­ći na pi­ta­nje no­vi­na­ra, ka­zao je da ne­ma in­for­ma­ci­je da li će, even­tu­al­no, još ne­ko od mi­ni­sta­ra pod­ne­ti ostav­ku, ni­ti ga je, ka­ko je na­veo, ne­ko o to­me oba­ve­stio.

Od­la­zak sa­vet­ni­ka pre­mi­je­ra za va­zdu­ho­plov­stvo

Zo­ran Đu­ri­šić, sa­vet­nik cr­no­gor­skog pre­mi­je­ra za va­zdu­ho­plov­stvo, pod­neo je ostav­ku. Ka­ko pi­šu „Vi­je­sti”, raz­log za tu od­lu­ku je što Aba­zo­vić ni­je pri­hva­tao nje­go­ve pred­lo­ge o bu­du­ćem ra­du na­ci­o­nal­nog avio-pre­vo­zni­ka „To Mon­te­ne­gro”. „Kom­pa­ni­ja oba­vlja sa­o­bra­ćaj sa sa­mo jed­nim avi­o­nom, što je ma­nje ne­go 1999. go­di­ne. A u po­sled­njih go­di­nu i po na­pra­vljen je gu­bi­tak ve­ći od 10 mi­li­o­na evra”, ka­zao je Đu­ri­šić.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.