Tradicionalne kineske tehnike pravljenja čaja i srodni običaji sigurnim korakom do svetske kulturne baštine
Fotografija 17. redovnog zasedanja Uneskovog Međuvladinog komiteta za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa, snimljena je 29. novembra u Rabatu, u Maroku
Uveče 29. novembra, po pekinškom vremenu, tradicionalne kineske tehnike pravljenja čaja i srodni običaji koje je Kina prijavila za listu svetske baštine prošli su reviziju na 17. redovnoj sednici Međuvladinog komiteta Uneska za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, održanoj u Rabatu, u Maroku. Reprezentativna lista nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva Uneska bogatija je za još jedan deo neiscrpne kineske kulture.
Tradicionalne kineske tehnike pravljenja čaja i srodni običaji su znanja, veštine i prakse vezane za sađenje, branje, pravljenje i ispijanje ovog napitka.
Od davnina Kinezi su sadili, brali, pravili i pili čaj. Razvili su šest vrsta čaja, uključujući zeleni, žuti, crni, beli, ulong, crni, kao i mirisni, te više od 2.000 vrsta čajnih proizvoda.
Tradicionalne veštine pravljenja čaja i njihova obimna i duboka društvena praksa odražavaju kreativnost i kulturnu raznolikost kineske nacije, prenoseći koncept celom svetu.
Putem svile, Drevnim putem čaja te čajnom ceremonijom od hiljadu milja, čaj je prošao kroz istoriju i granice, nastanjujući srca ljudi širom sveta.
Čaj je važan medij za međusobno razumevanje i razmenu znanja Kine i ostatka sveta, kao i razmenu i međusobno učenje između kineske civilizacije i drugih civilizacija u svetu. Čaj je takođe zajedničko bogatstvo ljudske civilizacije.
Sa 43 stavke uključene na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine Kina zauzima prvo mesto u svetu.
Promotivni tekst