Sreda, 25.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Čokolada sa ljutim papričicama

Ljuta paprika, omiljeni dodatak hrani mnogih gurmana, dospela je na naše trpeze iz Južne Amerike. Arheolozi su pronašli dokaze da su drevni Južnoamerikanci uživali u plodovima sa žbunova divlje papričice još 7500 godina pre naše ere. Kristifor Kolumbo bio je jedan od prvih Evropljana koji su se „oljutili” kada su, po dolasku na Karibe, okusili ove jarkocrvene plodove. Nekoliko sadnica ove biljke doneto je 1493. godine u Španiju, a već sledeće je lekar Dijego Alvares Čanka ostavio prve zapise o lekovitim svojstvima njenih plodova. Iz Španije, papričice su se proširile po celom svetu, a posebno su omiljene u zemljama tropskog pojasa.

Kao i ostale vrste paprike, i ljute papričice su bogate vitaminom Ce: u crvenim plodovima ovog vitamina ima trostruko više nego u pomorandži. Crvene papričice sadrže i velike količine beta karotina. Međutim, ovi plodovi ne mogu poslužiti kao jedini izvor vitamina, jer ih ljudi konzumiraju u malim količinama.

Iako je bliska rođaka slatkih paprika, kuvari papričicu zbog njene ljutine ne smatraju povrćem, već je tretiraju kao začin i koriste u malim količinama. Ljutina potiče od kapsaicina i njemu srodnih hemijskih jedinjenja, poznatih pod zajedničkim imenom kapsaicinoidi. Ova jedinjenja nemaju miris ni ukus, već deluju direktno na receptore bola u ustima i grlu, izazivajući peckanje i osećaj ljutine. Najviše kapsaicina nalazi se u semenu papričica i u belim „rebarcima” unutar plodova. Ako se ovi delovi odstrane, ljutina se smanjuje.

Prisustvo kapsaicinoida meri se u Skovilovim jedinicama ljutine. U slatkim paprikama broj Skovilovih jedinica ravan je nuli, u feferonima iznosi od 100 do 500, a u najljućoj vrsti papričica, habanero, koja tera suze na oči, ima ih od 100.000 do 300.000. Međutim, to nije ništa u odnosu na čist kapsaicin, koji ima čak 16 miliona Skovilovih jedinica: kada bi vam samo kap ovog jedinjenja dospela na kožu, na njoj bi se odmah stvorio plik.

Ako je papričica koju ste pojeli bila previše ljuta, osećaj ljutine može se umanjiti na više načina. Mnogi preporučuju da se popije čaša soka od paradajza, sok limuna ili limete, jer kiselina koja se nalazi u njima deluje na kapsaicin, koji je bazno jedinjenje. Dobro će vam doći i parče hleba ili malo kuvanog pirinča, koji će upiti kapsaicin. Ljutinu će ublažiti i šolja mleka. Međutim, „vrelinu” u ustima nikako ne treba gasiti hladnom vodom: kapsaicin je ulje, pa će ga voda samo proširiti po celim ustima i pojačati osećaj ljutine.

Ukoliko volite ljuto, predlažemo da probate meksičku čokoladu sa ljutim papričicama. U pola litra mleka spustite šipku vanile. Kad proključa, kuvajte na tihoj vatri deset minuta. Izvadite vanilu, rasecite je, nožem sastružite njenu unutrašnjost i vratite u mleko, a praznu mahunu bacite. Dodajte šolju vode i 250 grama izlomljene čokolade za kuvanje i dobro promešajte. Kad se čokolada istopi, dodajte pola sitno iseckane ljute papričice, kojoj ste odstranili semenke, tri kašike meda i prstohvat soli. Servirajte vruće.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.