Nedelja, 29.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Kralj kalcijuma

(Срђан Печеничић)

Kelj (Brassica oleracea, Acephala Group) jeste zeleno lisnato povrće koje spada u grupu kupusnjača. Kako raste, formira glavicu od modrozelenog lišća. Izvorno se gaji u Aziji i na Mediteranu, ali je široko rasprostranjen i u severnoj Evropi i Americi.

U Škotskoj poziv na večeru uobličen je u frazu „dođi na kelj”.

Mada spada u zimsko povrće, ima ga tokom cele godine. Ipak, najukusniji i najbogatiji nutrijentima je upravo zimi. Kelj se često naziva „kraljem kalcijuma”, a trenutno se nalazi na top-listi deset najzdravijih namirnica. Bogat je vitaminima A i Ce, gvožđem, luteinom i prehrambenim vlaknima. Sadrži velike količine kalijuma, sedam puta je bogatiji beta-karotenom od brokula i jedanaest puta bogatiji luteinom.

Važno je istaći: što je tamnija zelena boja nekog povrća, to je u njemu više beta-karotena (provitamina A). Ova biološka materija na poseban način utiče na vitalnost i dobro raspoloženje čoveka.

Kako se priprema kelj?

Kelj se najčešće priprema a i najbolji je ako se obari u slanoj vodi. Tradicionalni način pripremanja podrazumeva kuvanje od 40 minuta, dok u potpunosti ne omekša. Može se dodati i čorbama i varivima, a često se priprema sa krompirom i ječmom. U kombinaciji sa belim pasuljem i kobasicom predstavlja tradicionalno portugalsko jelo. Kelj se može začiniti belim lukom, maslinovim ili susamovim uljem, sokom od limuna, cimetom, ribizlom ili preprženim semenkama bora.

Kelj i zdravlje. Tradicionalno, ovo povrće se koristi kod bolesti i stanja izazvanih poremećajem razmene materija u organizmu, gihta, i za ublažavanje simptoma reume. U narodnoj medicini sveži listovi kelja stavljali su se na otečene zglobove i čireve, a sok se davao osobama sa želudačnim tegobama.

Zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana, kelj se preporučuje osobama sa slabom pokretljivošću creva. Visoki udeo kalijuma svrstava ga u grupu namirnica koje se preporučaju osobama sa visokim krvnim pritiskom. Vitamin A i lutein, koji su u velikoj meri prisutni u kelju, prepoznati su kao nutrijenti koji štite oči od različitih degeneracija, a zbog visokog sadržaja kalcijuma kelj se preporučuje zbog kostiju.

Ukoliko možda niste ljubitelj ove namirnice ili želite promenu, predlažemo da napravite kelj u finom sosu. Njime možete da prelijete i neku drugu kuvanu kupusnjaču: kupus, raštan, brokule…

Za četiri osobe potrebno je: kilogram kelja, 7–8 dl kokošje supe.

Za sos je potrebno: 30 g maslaca, 20 g brašna, tri kašike senfa, decilitar belog vina, dva decilitra pavlake, so, biber, šećer. Priprema: čvrstu glavicu kelja očistite pa je rasecite na osam delova. Kada supa od kocke prokuva, stavite kelj. Kad omekša, izvadite ga iz supe i stavite na topli tanjir. U međuvremenu na zagrejanom maslacu kratko pržite brašno i nalijte ga vinom. Ulijte pavlaku, dodajte senf i mešajući kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Sos posolite i pobiberite i dodajte malo šećera. Posluživanje: vrućim sosom prelijte kuvani kelj i po želji poslužite uz kuvani krompir posut seckanim peršunom. Savet: na isti način možete pripremiti i kineski kupus.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.