Sreda, 18.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Zlatna jabuka

(Срђан Печеничић)

Gajenje dunja (Cydonia vulgaris, porodica Rosaceae) započelo je još u Mesopotamiji, na području današnjeg Iraka, a stari Grci su ih uzgajali i širili na helenskim područjima kao „zlatnu jabuku” između 200. i 100. godine pre naše ere. Tako je dunja u stvari počela da se gaji pre jabuke. Neki istoričari veruju da se jabuka koja se u Bibliji spominje u Pesmi Solomonovoj zapravo odnosi na dunju.

Dunja kuvanjem, odnosno termičkom obradom prelazi u marmeladu, džem, služi kao prilog pečenju, kao samostalan lagani desert, čak može da se napravi i „sir od dunja”, inače od davnina retka i cenjena poslastica, posebno na Mediteranu i širom Bliskog istoka.

Džem od dunja pravo je mirisno osveženje, recimo uz doručak, za namaz na integralni hleb. Sličan je džemu od jabuke i guave kada se skuva, ali bogatiji sadržajem, jer dunja daje svoj prirodni pektin, stvarajući potrebnu masu za želiranje.

Dunja je po sastavu idealna voćka za pekmez i marmeladu. Tokom kuvanja dešava se zanimljiva promena, kada „meso” dunje dobije nežnu roze boju, ispuštajući očaravajući miris, mada po prehrambenom sastavu nema naročito bogatstvo sastojaka.

U savremenoj kuhinji dunja se uglavnom nalazi kao sastojak pita i kolača od voća, često uz jabuku, koju dopunjava posebnim ukusom i roze bojom koju dobija kuvanjem. Sos od dunja je takođe poznat dodatak uz pečenog fazana.

U Portugalu je započela tradicija pravljenja džema od dunja, koji su nazvali – marmelada. U Italiji se još uvek na jugu priprema isti specijalitet pod nazivom kotonjata – cotognata.

Zanimljivo je istaknuti da je marmelada od dunja bila vekovima poznata pre nego što je napravljena marmelada od pomorandži 1790. u Škotskoj.

Predlažemo i jedan drugi način kako da upotrebite dunju: staviti je u široku staklenu posudu. Preko nje posuti med i rakiju prema izboru (preporučujemo, recimo, kruškovaču) i pustiti da odstoji. Na ovaj način dobićete liker fantastičnog ukusa i mirisa.

Sir od dunja „kitnkes” možete napraviti od sledećih sastojaka: 5–6 dunja, šećer, voda, sok od limuna. Vreme pripreme: više od dva sata. „Kitnkes” je posno jelo koje se pravi jednostavno.

Priprema: dunje oprati, očistiti od koštica, iseći na manje komade i naliti vodom. Dodati sok od limuna i staviti da se kuvaju. Dunje kuvati dok ne omekšaju, a zatim ih propasirati (tečnost sačuvati), dodati šećer i nastaviti kuvanje. Kuvati na jačoj temperaturi 30 minuta, bez mešanja, a zatim još 10–15 minuta nastaviti kuvanje uz neprestano mešanje. Sir je gotov kada drvena kašika (pri mešanju) ostavi trag, tj. kad se vidi dno suda. Vruću masu izručiti u kalup – sud podmazan uljem i ostaviti 24 sata da stoji. Izručiti ohlađenu masu na tacnu i ostaviti još 2–3 dana da se suši na vazduhu. Posuti šećerom u prahu i seći na željene komade. Na navedenu količinu dunja staviti 600–700 g šećera, dva limuna i 250 ml vode. Napomena: parčiće dunja (pri sečenju) odmah stavljati u hladnu vodu da se boja ne promeni, tj. da dunje ne pocrne.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.