Zlatna jabuka
Gajenje dunja (Cydonia vulgaris, porodica Rosaceae) započelo je još u Mesopotamiji, na području današnjeg Iraka, a stari Grci su ih uzgajali i širili na helenskim područjima kao „zlatnu jabuku” između 200. i 100. godine pre naše ere. Tako je dunja u stvari počela da se gaji pre jabuke. Neki istoričari veruju da se jabuka koja se u Bibliji spominje u Pesmi Solomonovoj zapravo odnosi na dunju.
Dunja kuvanjem, odnosno termičkom obradom prelazi u marmeladu, džem, služi kao prilog pečenju, kao samostalan lagani desert, čak može da se napravi i „sir od dunja”, inače od davnina retka i cenjena poslastica, posebno na Mediteranu i širom Bliskog istoka.
Džem od dunja pravo je mirisno osveženje, recimo uz doručak, za namaz na integralni hleb. Sličan je džemu od jabuke i guave kada se skuva, ali bogatiji sadržajem, jer dunja daje svoj prirodni pektin, stvarajući potrebnu masu za želiranje.
Dunja je po sastavu idealna voćka za pekmez i marmeladu. Tokom kuvanja dešava se zanimljiva promena, kada „meso” dunje dobije nežnu roze boju, ispuštajući očaravajući miris, mada po prehrambenom sastavu nema naročito bogatstvo sastojaka.
U savremenoj kuhinji dunja se uglavnom nalazi kao sastojak pita i kolača od voća, često uz jabuku, koju dopunjava posebnim ukusom i roze bojom koju dobija kuvanjem. Sos od dunja je takođe poznat dodatak uz pečenog fazana.
U Portugalu je započela tradicija pravljenja džema od dunja, koji su nazvali – marmelada. U Italiji se još uvek na jugu priprema isti specijalitet pod nazivom kotonjata – cotognata.
Zanimljivo je istaknuti da je marmelada od dunja bila vekovima poznata pre nego što je napravljena marmelada od pomorandži 1790. u Škotskoj.
Predlažemo i jedan drugi način kako da upotrebite dunju: staviti je u široku staklenu posudu. Preko nje posuti med i rakiju prema izboru (preporučujemo, recimo, kruškovaču) i pustiti da odstoji. Na ovaj način dobićete liker fantastičnog ukusa i mirisa.
Sir od dunja „kitnkes” možete napraviti od sledećih sastojaka: 5–6 dunja, šećer, voda, sok od limuna. Vreme pripreme: više od dva sata. „Kitnkes” je posno jelo koje se pravi jednostavno.
Priprema: dunje oprati, očistiti od koštica, iseći na manje komade i naliti vodom. Dodati sok od limuna i staviti da se kuvaju. Dunje kuvati dok ne omekšaju, a zatim ih propasirati (tečnost sačuvati), dodati šećer i nastaviti kuvanje. Kuvati na jačoj temperaturi 30 minuta, bez mešanja, a zatim još 10–15 minuta nastaviti kuvanje uz neprestano mešanje. Sir je gotov kada drvena kašika (pri mešanju) ostavi trag, tj. kad se vidi dno suda. Vruću masu izručiti u kalup – sud podmazan uljem i ostaviti 24 sata da stoji. Izručiti ohlađenu masu na tacnu i ostaviti još 2–3 dana da se suši na vazduhu. Posuti šećerom u prahu i seći na željene komade. Na navedenu količinu dunja staviti 600–700 g šećera, dva limuna i 250 ml vode. Napomena: parčiće dunja (pri sečenju) odmah stavljati u hladnu vodu da se boja ne promeni, tj. da dunje ne pocrne.
Подели ову вест

Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.