Ponedeljak, 16.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Jabuka prepuna koštica

Nar, u narodu poznatiji kao mogranj ili šipak poreklom je iz Persije, a u prevodu s latinskog nosi ime „jabuka prepuna koštica”.

Ovaj plod je jedan od prvih kultivisanih (pre 5000 godina), uz masline, smokve, urme i grožđe. U narodnoj medicini nekada se sveža kora nara upotrebljavala protiv crevnih parazita. Na Srednjem istoku njegov sok se i danas koristi za pripremanjesosova za neka mesna jela.

Prosečna energetska vrednost: u 100 gramaima 74 kilokalorije.Bogat je izvor kalijuma, a sadrži i magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, bakar.

Od vitamina sadržikarotenoide, nešto vitamina grupe Be i vitamin Ce. Sok od nara važan je u borbi protiv ateroskleroze jer ima snažnu antioksidativnu moć (čak veću od crnog vina ili borovnica ili zelenog čaja). Zaštitnauloga soka naruse pripisuju zbog sadržaja polifenola, tanina i antocijana.

Naučnici su dokazali da ekstrakt ploda nara ima sposobnost da zaustavi rast ćelijakarcinoma.

Osim u svežem stanju, nar možete da se koristi i na druge načine. Recimo, za slatko. Potrebno je: dva kg slatkog nara, dva kg kiselog nara, 350 g šećera, 100 g pistaća (nesoljenih), 100 g badema, 200 g jezgra oraha, 100 g suvog grožđa, 100 g ružine vodice, 20 g bibera.

Zrna kiselog i slatkog nara pomešati, pa iscediti pritiskajući kroz cediljku. Staviti ovaj sok da se kuva na vatri. Za to vreme pripremiti suvo voće: oguliti bademe pa ih potopiti zajedno sa pistaćima, orasima i suvim grožđem u malo vode, zatim ih izvaditi, uvaljati u šećer i pustiti da se osuše. Posle prvog ključa soka, sipati šećer stalno mešajući drvenom kašikom. Posuti biberom i ponovo promešati. Kada sok počne da se zgušnjava, sipati u njega suvo voće i promešati. Zatim sipati u tanjire i pustiti da se zgusne.

Trajanje pripreme: jedan sat.Neke varijante ovog recepta i količine sastojaka tajne su koje se prenose s kolena na koleno u jednoj porodici.

Šnicle u sosu od nara možete napraviti za četiri do šest osoba od sledećih sastojaka: 1,5 kg svinjskog karea u komadu, 1-2 kašičice vegete, dva čena belog luka, pola kašičice bibera, tri kašičice ulja, 100 ml soka nara, 50 g maslaca, dve tri kašičice limunovog soka, 20 g zrna očišćenog nara.

Način pripreme: Kare u komadu natrljajte vegetom, isitnjenim belim lukom i biberom. Prelijte zagrejanim uljem, nalijte sa oko 100 ml tople vode, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa oko 35 minuta. Prelijte sokom od nara i nastavite da pečete dok meso ne omekša. Tokom pečenja po potrebi dolivajte vodu. Pečeno meso izvadite i stavite na toplo mesto.

Sok procedite i stavite u manju posudu. Dodajte maslac, limunov sok i kuvajte desetak minuta.Umešajte zrna nara i njime prelijte nasečene tople kotlete. Poslužite uz salatu po želji.Za ovo jelo upotrebite svež nar. Sok od nara najjednostavnije ćete ocediti na električnoj cediljki za limun.

Komentari2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.