Zamena za luk
Praziluk (Allium ampeloprasum var. porrum) vrlo je stara kultivisana biljka koja je u najbližem srodstvu s crnim lukom, belim lukom i ostalim vrstama luka. Potiče od divlje vrste Allium ampeloprasum koja se javlja u Portugaliji i severnoj Africi, odnosno istočno u Turskoj i Iranu. Gajili su ga još stari Egipćani, Grci i Rimljani i cenili ga kao lekovitu biljku. Plinije opisuje dane praziluka u starom Rimu kada je Neron uveo da se jednom mesečno jede samo praziluk za što bolji glas. Praziluk je danas nacionalni simbol Velsa.
Praziluk ima dugačke, pljosnate zelenkaste listove koji rastu usko jedan kraj drugog u obliku dugačkog cilindra. Može da poraste i do veličine od pola metra. Podzemni deo bele je boje, mesnat i zadebljao. Njegova je aroma rafiniranija od većine srodnika. Tradicionalno se priprema s krompirom i pavlakom kao varivo, a izvrstan je dodatak čorbama, sam ili u kombinaciji s drugim povrćem. Budući da se praziluk nalazi u grupi povrća zajedno s belim lukom, crnim lukom, i vlašcem, poseduje slične karakteristike, ali znatno blaži ukus i miris. Po nutritivnom sastavu sličan je svojim srodnicima, ali nešto višeg sadržaja belančevina, beta-karotena i vitamina Ce.
Sirovi praziluk odličan je izvor mangana, a dobar izvor gvožđa, folne kiseline, vitamina Ce i Be-6. Praziluk je veoma bogat eteričnim uljem, koje u probavnim organima pobuđuje izlučivanje probavnih sokova, a dobro utiče na izlučivanje mokraće. U rano proleće koristi se za pročišćavanje organizma, obnavljanje crevne flore, a ima i blago laksativno delovanje.
Praziluk je dragocen zbog svog sadržaja organosumpornih komponenti, fitohemikalija koje se razlikuju kod pojedinih grupa povrća i svaka od njih ima povoljno delovanje na zdravlje. One imaju sposobnost dovođenja u sklad metabolizma u organizmu i na taj način preventivno deluju na pojavu malignih oboljenja. Imaju i zaštitno delovanje jer učvršćuju i poboljšavaju obrambene mehanizme u organizmu. Praziluk se može jesti sirov ili kuvan, što ne umanjuje vrednost fitohemikalija, mada određeni gubitak mikronutritivnih elemenata kulinarskom pripremom ne možemo izbeći.
Ako želimo da organizmu pružimo najviše što možemo, raznolika ishrana svakako podrazumeva dnevni unos od tri do pet obroka povrća koja će povremeno uključiti i praziluk, bez obzira na to radi li se o sirovom ili kuvanom povrću, ili je ono sveže, smrznuto, konzervirano.
U svakodnevnoj ishrani praziluk možete da pripremate na različite načine. Najčešće se praziluk kuva i poslužuje s dodatkom maslinovog ulja ili butera kao prilog jelima. Prazilukom možete da punite palačinke, gibanice, pite i razna druga testa, ali i da pripremate sufle. Koristi se i za pripremu salata, a može biti i dobra zamena za luk.
Predlog za jednostavan i ukusan ručak. Uz varivo od praziluka možete da poslužite „faširane” šnicle. Za varivo je potrebno: 1/2 kg praziluka (tri srednja ili dva veća praziluka), 2-3 krompira, 100 g slanine ili pancete, 50–100 g sušene kobasice,beli luk(nije obavezno), mleveni biber, peršun, zaprška od tri kašike brašna. Praziluk očistiti, oprati, naseći na kolutiće, blanširati u vodi koja vri 2-3 minuta, ocediti.Sitno naseći slaninu i beli luk, staviti u lonac i dodati vode tek da pokrije slaninu i kuvati na tihoj vatri 20–30 minuta pa dodati blanširani praziluk, doliti vode da sve sastojke prekrije i kuvati 15–20 minuta.Posebno skuvati krompir nasečen na sitnije kockice u slanoj vodi (10 do 15 min) pa ga dodati u praziluk, ako je potrebno dosoliti. Pobiberiti i dodati sitno naseckan beli luk.Napraviti zapršku. Na tihoj vatri kuvati još desetak minuta, dobro promešati, maknuti s vatre i dodati naseckano peršunovo lišće.
Подели ову вест

Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.