Nedelja, 29.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Kupus u rimskom Senatu

Rimski car Klaudije sazvao je zasedanje Senata kako bi se glasalo o jednom neobičnom pitanju – da li postoji jelo koje može da nadmaši usoljenu govedinu sa kupusom. Senatori su jednoglasno utvrdili da nema đakonije koja je ukusnija od ovog jela. Odgovor koji je car dobio govori o tome koliko je ovo povrće bilo omiljeno u starom Rimu: i pre nego što je ispitano koje sve hranljive materije sadrži kupus, mnogi su ga sa uživanjem jeli.

Kupus potiče od samonikle biljke, poreklom sa priobalja Mediterana. Iako se po njegovom ukusu ne bi reklo, osnovni sastojak ovog povrća je vitamin Ce. Šolja seckanog kupusa zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom Ce, koji je važan antioksidans, zaslužan za usporavanje starenja organizma i jačanje imunološkog sistema. Pored toga, ovo povrće sadrži i obilje kalcijuma, kalijuma, gvožđa, vitamina Be kompleksa, beta karotena i drugih vitamina i minerala. Sorte kupusa čije je lišće crveno sadrže više vitamina nego njihovi rođaci zelenkastih listova. Pošto je bogat vodom i biljnim vlaknima, posebno se preporučuje osobama sa viškom kilograma i onima koji imaju probleme sa varenjem.

Da bi se sačuvale sve korisne materije koje ovo povrće sadrži, kupus je najbolje jesti svež ili pripremljen na pari. Ako se kuva, preporučuje se da to traje što kraće: skuvan u mnogo vode, za samo pet do osam minuta, kupus će zadržati boju, a neće se osloboditi ni neprijatan miris koji prati pripremanje ove namirnice. Ako iz lonca počne da se oseća karakterističan miris, znači da ste preterali sa dužinom kuvanja. Kada pripremate jela od kupusa koja se duže krčkaju na šporetu, širenje neprijatnog mirisa možete ublažiti ako u lonac spustite stabljiku celera. Pomoći će i ako posudu prekrijete krpom koju ste natopili sirćetom. Ukoliko malo sirćeta dodate u vodu za kuvanje, kupus neće previše omekšati.

U sezoni kada su pijačne tezge prepune zelenog i crvenog kupusa, ovo povrće visoke biološke vrednosti trebalo bi jesti što češće. Kada vam dosade salata, kuvani i dinstani kupus, probajte crveni kupus sa jabukama. Zagrejte dve kašike ulja u šerpi i na njemu pržite dve glavice iseckanog crnog luka dok ne omekša. Dodajte kilogram crvenog kupusa naseckanog na rezance i dve kašike sirćeta. Posolite po ukusu, sipajte kašičicu šećera, a zatim dodajte kiselu jabuku iseckanu na kockice i dva režnja slanine. Nalijte sa pola šolje crnog vina i pola šolje vruće goveđe supe, poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri od 45 minuta do sat vremena. Kupus bi trebalo da omekša, ali ne i da bude previše mekan. Kada se jelo skuva, izvadite slaninu, iseckajte je na kockice i vratite u lonac. Ako je potrebno, pre služenja kupus možete dosoliti ili mu dodati još malo šećera.

Komentari3
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.