Ceo ručak od krompira
Ujedinjene nacije proglasile su 2008. godinu međunarodnom godinom krompira. Ova namirnica neuglednog izgleda zaslužila je tu čast zbog hranljivih sastojaka koje sadrži. Kada ne bi imao nikakve druge hrane, čovek bi mogao da preživi jedući samo krompir. Dvadesetak procenata sadržaja ove namirnice čine ugljeni hidrati, pre svega skrob, zbog čije se teške svarljivosti krompir ne može jesti sirov. Njegove krtole prava su riznica vitamina i minerala. U 100 grama krompira ima oko 420 miligrama kalijuma, dva miligrama kalcijuma i 20 miligrama magnezijuma. Uz to, ova namirnica sadrži i vitamine Be kompleksa, a dovoljno je pojesti samo 400 grama krompira da bi se zadovoljile dnevne potrebe odraslog čoveka za vitaminom Ce. Da bi se ovaj vitamin sačuvao, krompir bi trebalo kuvati ili peći u ljusci.
Za vrednosti ove biljne kulture znali su još stanovnici vetrovitih Anda, na čijem je tlu, uprkos surovim vremenskim uslovima, krompir obilno rađao hiljadama godina, obezbeđujući neophodne hranljive sastojke siromašnim ljudima. U Evropu je dospeo zahvaljujući konkvistadorima, koji su ga doneli u Španiju. Prvo je gajen u baštama kao ukrasna biljka, zbog lepog cveta, da bi kasnije dospeo i na trpeze, i to podjednako i siromašnih i bogatih Evropljana. Stanovnici Starog kontinenta danas su i najveći potrošači krompira na planeti: jedu ga dvostruko više nego Severnoamerikanci.
Jesen je vreme kada se u mnogim domaćinstvima tradicionalno kupuju veće količine krompira koji se skladišti za zimu. Najbolje će se sačuvati u suvim i mračnim, dobro prozračenim prostorijama, složen u drvenom sanduku, koji je odignut od poda. Ako promrzne, krompir više nije preporučljiv za upotrebu, pošto se skrob u njemu pretvara u šećer. Ukoliko ga čuvate na toplom i vlažnom mestu, brzo će proklijati i izgubiti hranljivu vrednost. Zato krtole treba povremeno pregledati i one koje su počele da klijaju što pre upotrebiti: takav krompir je jestiv, ali klice treba ukloniti sa njega. Ako je krompir izložen svetlosti, njegova ljuska može da pozeleni. U zelenim delovima stvara se otrovna supstanca solanin, koja daje gorak ukus i izaziva stomačne probleme ukoliko se pojedu.
Krompir se može pripremiti na razne načine i jesti kao predjelo, glavno jelo, salata, ali i kao desert. Ukoliko želite hranljiv i zdrav obrok, probajte krompir-čorbu sa pečurkama. Iseckajte na kockice osam krompira i glavicu luka, a četiri pečurke iseckajte na trake, pa sve namirnice kuvajte dok krompir ne omekša. Vodu prospite, pa umesto nje u lonac sipajte litar mleka, dodajte so, biber, kašičicu osušenog peršuna, kašičicu iseckanog bosiljka i dve kašičice putera i kuvajte još pet minuta. Čorbu služite toplu.
D. D.
Подели ову вест

Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.