Nedelja, 28.11.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Riba skupa, ali dobrog kvaliteta

Фото Д. Јевремовић

Stanovnici prestonice kupuju ribu odličnog kvaliteta, pokazalo je trinaesto uporedno ispitivanje i ocenjivanje kvaliteta slatkovodne, morske i ribe u konzervi koje je u saradnji sa privrednim komorama Srbije i Beograda sproveo Pokret za zaštitu potrošača. Kvalitet je poboljšan u odnosu na poslednje istraživanje iz decembra 2006. godine, ali su pojedine vrste od tada poskupele više od 90 odsto.

Testirano je 26 uzoraka, a ispitivanja su obavljena u laboratorijama Fakulteta veterinarske medicine. Ispitivani su kvalitet i zdravstvena ispravnost. Svi uzorci zadovoljili su higijenske standarde, a razlike su pokazale senzorne analize – izgled, miris i ukus.

U kategoriji rečnih riba ocenu ekstrakvaliteta dobili su dimljena pastrmka, dimljeni šaran i običan šaran kupljeni u ribarnici „Tropika” na Zemunskoj pijaci, kao i šaran sa pijace Zeleni venac. Filet soma uvezen iz Vijetnama, dunavski som i pastrmka takođe kupljeni na Zemunskoj pijaci dobili su odličnu ocenu. Isto je i sa pastrmkom i šaranom sa pijace Zeleni venac.

I uzorci morske ribe dobili su odlične ocene. Ekstrakvaliteta su skuša i škarpina kupljene na Zelenom vencu i Zemunskoj pijaci, a odličnog kvaliteta je oslić uvezen iz Argentine. Sardina u ulju „Eva” i tunjevina „Mistral” najbolje su ocenjeni u kategoriji ribe u konzervi, a u zoni odličnog kvaliteta su i sardine „mistral” i „la perla”.

– Uvozna riba je boljeg kvaliteta nego prethodnih godina jer se bolje kontroliše. Uvoznici su se uozbiljili. Nema više mnogo malih, već nekoliko velikih firmi koje se bave uvozom. A kvalitet domaće ribe je standardno dobar, kao i ranije – objasnio je profesor Milan Baltić, predsednik komisije koja je ocenjivala kvalitet ribe u ovom istraživanju.

On je dodao da se najveći deo našeg tržišta snabdeva robom iz uvoza.

– Dve trećine ribe koja se nalazi na našem tržištu uvozimo, dok samo jedna trećina dolazi iz domaće proizvodnje. Od uvozne, 50 odsto čini smrznuta riba, 25 odsto su konzerve, a ostatak otpada na ostale vrste, poput sveže ribe koja dolazi iz okolnih zemalja – objasnio je Baltić.

I dok potrošači mogu da budu zadovoljni kvalitetom, to se ne može reći i za cene. Od prethodnog ispitivanja, cene tunjevine i sardine povećane su od 44 do 91,5 odsto. Rečna riba poskupela je do 52 odsto, a morska 17 odsto.

– Na to su uticali trgovci, proizvođači, povećana tražnja, ali i nedovoljna konkurencija – kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

S. D.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.