Meni

Beograd

„Astorija” prodata jeftino

Iako je procenjen na 470 miliona dinara, objekat u Ulici Milovana Milovanovića kupljen za 230

Kako će se razmrsiti zapetljani svojinski odnosi

Hotel „Astorija” u Ulici Milovana Milovanovića kod Železničke stanice prodat je juče konzorcijumu „Progres AD” iz Mladenovca i preduzeću „Montenegro premijer” iz Podgorice za 230 miliona dinara (oko 2,4 miliona evra). Kupac, koji je na javnoj aukciji održanoj u Agenciji za privatizaciju ponudom nadmašio beogradsku „Monu” i firmu „Hotel Bosna” iz Banjaluke, imaće obavezu da investira 61,6 miliona dinara.

Posle aukcije, predstavnik pobedničkog konzorcijuma nije želeo da daje izjave pa je nejasno kako će novi vlasnik razmrsiti zapetljane svojinske odnose u vezi sa hotelom. Podsetimo, Đurđe Ninković, potomak predratnih vlasnika „Astorije”, obelodanio je u utorak da preuzima ovaj hotel jer država nije u zakonski predviđenom roku ispunila svoje obaveze spram prethodnih vlasnika kada je nacionalizovala ovo zdanje. Uz zahtev da se prekine privatizacija, on je apelovao na hitno donošenje Zakona o denacionalizaciji i najavio ulaganja, uz obećanje da nijedan radnik neće biti otpušten do penzije. Dan kasnije, stupanjem u štrajk, Ninkovića su podržali i zaposleni.

„Astorija” je ipak prodata i to za sumu koja nije mnogo nadmašila početnih 113 miliona dinara, ali je zato dvostruko manja od procenjenih 471,1 milion dinara odnosno oko 5,3 miliona evra.

Ninković, čiji se stan nalazi u „Astoriji” izjavio je da će, uprkos prodaji, ostati u hotelu koji je, kako kaže, Agencija za privatizaciju „poklonila na fingiranom nadmetanju”.

– Pre dva dana razgovarao sam sa predstavnicima agencije, koji su mi rekli da postoji mogućnost odlaganja prodaje. Do toga nije došlo, a kvadrat „Astorije” prodat je za oko hiljadu evra, iako je stvarna cena četiri puta veća. Siguran sam da je posredi dogovor između učesnika i agencije – ističe Ninković, dodajući kako je kupac, zajedno sa hotelom, nasledio i sudske sporove koje naš sagovornik vodi protiv države.

Ninković kaže da ne odustaje od borbe za svoje zdanje i da neće pustiti u zgradu predstavnike kupca.

– To nisu novi vlasnici, jer agencija nije bila ovlašćena da poklanja ili prodaje hotel, već to možemo da učinimo samo moja sestra i ja. Narednih dana razmotrićemo situaciju i odlučiti o daljim potezima – zaključio je Ninković.

Agencija za privatizaciju ranije je saopštila da mora da postupa po Zakonu o privatizaciji, jer ne postojipravni akt koji bi definisao status nacionalizovane imovine.

D. Bukvić

objavljeno: 07/03/2009

Poslednji komentari

Jelena Lukic | 11/03/2009 12:00

Iz istorijske perspektive vecina ako ne i svi ratovi su se vodili oko vlasnistva nad zemljom (teritorijom). Znaci gde ne postoji uredjena situacija oko vlasnistva nad zemljom i nekretninama tu je veliki potencijal za konflikt. Lose je sto vreme prolazi a mi jos nismo dovoljno uredili drustvo da izbegavamo konfliktne situacije kao sto je ova sa Astorijom.

Sl. P. | 12/03/2009 19:28

Dobih danas pismo, bice interesantno da ga objavite, jer ima znacenje kako za ovu, tako i za komentare na druge teme, evo njegovog sadrzaja:
"Dragi Sl.P.,
U pravu su ljudi, mislim na komentatore u ovom, ali i drugim slucajevima, sta drugo da kazem. Ali, kao sto vec rekoh, to su samo komentari na internet stranici (na tekst o prodaji Hotela Astorija) koje, verujte mi, retko ko cita, a i da procita ne potresa se bog zna sta, osim samih komentatora (kojih ima ukupno 14). Slozicete se da to nije kriticna masa za bilo sta! Takvih ljudi je sigurno dosta, ali prestravljeni od zovota, i ko zna cega sto im se desavalo, jos uvek ne smeju javno da istupe i na sav glas zaurlaju na temu da ih vlast za koju su glasali i za koju su se borili i dalje KRADE I VRSI OTIMACIJNU NJIHOVE IMOVINE, sto je necuveno! Na zalost, u ovo vreme izvitoperenih moralnih i svih drugih vrednosti, covek je bitan samo pred izbore i na dan kada treba da upotrebi ono malo mozga u cilju zaokruzivanja odredjenog broja na listicu. Tuzno! Cinjenica je da se na kraju, kao neminovno, ispostavi da je i to malo mozga, po ko zna koji put napravilo istu gresku, sto ce reci da je odavno nasem narodu izvrsena lobotomija i da se ovde nikada nista promeniti nece! U moru letargije i licnih interesa vladajuce manjine (citaj: visih inetesa- to se ovde valjda tako kaze) obican, mali covek je potpuno nemocan."
A na kraju da dodam licno zahvalnicu Politici i njenim cenjenim radnicima i Redakciji, sto nam pruza sansu da se na njenim stranicama makar izjadamo za nanete nam nepravde, koje ne verujem da dolaze do onih koji bi trebalo da ih resavaju po hitnom postupku i redovno citaju, kao sto se cita sve napisano u vasoj rubrici "Medju nama", steta sto je vise ne dajete na Internetu. Pozdrav svima u Politici, vas Sl.P.

Mirko  | 31/03/2009 00:47

Ipak Srbija zasluzuje bolje od ovoga. Koliko sam ja cuo prosle nedelje, iz dobro obavestenih izvora, Astorija ima 3,600 m2 (a ne 2,600m2 kako je reklamirala Agencija). Pa sami onda izracunajte ...

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije