Meni

Beograd

GSP sprema armiju kontrolora

Proveru da li putnici imaju karte ili pretplatne markice ubuduće će obavljati još 300 a možda i 500 službenika Gradskog saobraćajnog preduzeća, koji će dobiti i šira ovlašćenja. – Na pojedinim linijama uvode se kondukteri

Neplaćene karte i kazne, samo za poslednje tri godine, Gradskom saobraćajnom preduzeću „Beograd” nanele su štetu od oko milijardu dinara. Broj onih koji se „švercuju” se u istom periodu sa pet odsto uvećao između 20 i 30 procenata, zbog čega će GSP u narednim mesecima primeniti niz mera, saopšteno je juče na konferenciji za novinare ovog preduzeća.

Broj kontrolora biće utrostručen, na pojedinim linijama će biti uvedeni kondukteri, a putnici koji su do 30. aprila ove godine uhvaćeni u vožnji bez karte ili markice, moći će da od 10. maja do 10. jula izmire svoje dugove uz izuzetno povoljan popust, saopštilo je juče rukovodstvo GSP-a. U bazi podataka ovog preduzeća nalazi se oko 197.000 evidentiranih vožnji bez karte, napisanih za oko 150.000 osoba, a od ponedeljka će početi naplata po sledećim tarifama: putnici koji su „zaradili” od jedne do tri kazne celokupan dug moći će da namire za svega 1.000 dinara, dok će oni koji imaju od četiri do devet plaćati 2.000 dinara. Za više od deset prekršaja tarifa je 3.000 dinara. Inače, svaka pojedinačna opomena košta 3.000 dinara.

– Dug se može proveriti na sajtu GSP-a www.gsp.co.rs unošenjem matičnog broja, kao i lično na šalterima u Kneginje Ljubice 29 ili telefonom. Uplate, osim na šalterima GSP-a, od ponedeljka će moći da se obave i poštanskom uplatnicom u koju treba upisati matični broj. Posle 10. jula, kada se akcija završava, sledi utuženje svih koji ne izmire dug – rekao je Radoslav Nikolić, generalni direktor GSP „Beograd”.

Akciji će se pod istim uslovima pridružiti i međugradski prevoznik „Lasta”, saopšteno je na konferenciji.

Predloženi paket mera podrazumeva i pojačanu kontrolu od 1. juna. Pored postojeća 164 kontrolora, biće angažovano još najmanje 300, a ako se ukaže potreba, i čitavih pet stotina. Oni će biti ovlašćeni da u slučaju kad putnik nema kartu, a ne želi da pruži lične podatke, zaustave vozilo dok „ilegalni” putnik ne izađe. Iz GSP-a zato apeluju na građane da pokažu razumevanje i strpljenje, jer se može desiti da će u toku duže vožnje biti nekoliko kontrola.

– Cena doplatnih karata ostaće 3.000 dinara, ali je novina uvođenje popusta od 50 odsto ako se kazna plati odmah u vozilu ili u roku od 15 dana od prekršaja – dodao je Nikolić.

U određeni broj vozila, početkom septembra biće vraćeni kondukteri koji će kontrolisati karte i prodavati ih putnicima koji ih nisu blagovremeno kupili. Cena u vozilu ostaće 80 dinara za prvu zonu i 100 dinara za prvu i drugu zonu.

GSP će sa početkom prodaje markica za jun uvesti stimulativnu meru za pravna lica, odnosno količinski popust na kupljene markice za zaposlene. Pored toga, sve firme ostvaruju i pravo na povraćaj PDV-a u iznosu od osam odsto.

----------------------------------------------

Lakše je s markicom

U GSP „Beograd” ističu da kupovina markice predstavlja najekonomičniji i najlagodniji vid plaćanja javnog gradskog prevoza. Markica omogućava neograničen broj vožnji i presedanja na sve 154 linije, kupuje se jednom mesečno, ne poništava se i tako omogućuje veći komfor, a cena joj je niža od doplatne karte. U proseku, trošak jedne vožnje plaćene kroz markicu je između 11 i 21,5 dinara, dok je cena karte za prvu zonu 42, odnosno 80 dinara, ako se kupi u vozilu.

M. Luković

objavljeno: 08/05/2010

Poslednji komentari

НН  | 11/05/2010 09:08

Услуга коју ГСП пружа не заслужује да плаћамо карте. Онолико новца колико добијају од града Београда је довољно да се сви ми возимо гратис уз овакву услугу. Прво што би требало урадити је да се среди стање у ГСП, тј крађа горива, бахатост возача и контролора, очајно стање возила, корупција и криминал у ГСП, непоштовање реда вожње. Све то треба полиција да испита, па тек онда када на улицама видимо чисте и уредне аутобусе, поправљене столице, закрпљене рупе на визилима,..., онда ћемо почети да плаћамо карте.

Radisav Mitic | 11/05/2010 13:01

Nadam se da neposteni nece postavljati uslove pod kojima ce placati prevoz. Ako, vam se ne svidja GSP lepo mu se zahvalite i zaobilazite ga u sirokom luku, ali ako se vozite nema izgovora za neplacanje. I ja bih mogao tako. Sto se tice necistoce i pusenja u vozilu, to je laz. Odavno toga nema u GSP-u. Onaj ko to tvrdi neka slobodno kaze kada i u kom vozilu se to dogodilo. Inace, laze.

Ivan Jovanovic | 28/09/2010 18:24

@Radisav Mitic: Koga svrbi, taj se cese. Ipak, daleko je merodavniji sud vecine gradjana, koji su prinudjeni da koriste nekvalitetne usluge GSB. Cinjenice na koje oni ukazuju ne mogu se sakriti!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije