Meni

Београд

Обнова „Асторије” у сенци имовинских прегањања

Ђурђе Нинковић, потомак предратних власника хотела у Улици Милована Миловановића, оптужује нове власнике да му започетим поправкама угрожавају стан који има у хотелском здању

Случај „Асторија” од почетка су пратиле контроверзе (Фото Ж. Јовановић)

Готово пола године је прошло од када је почетком марта хотел „Асторија” у Улици Милована Миловановића продат конзорцијуму „Прогрес АД” из Младеновца и предузећу „Монтенегро премијер” из Подгорице. Шест месеци касније, хотел је затворен због обнове, а адвокат Ђурђе Нинковић, потомак старих власника, и даље тврди да је објекат бесправно продат, јер је државни закуп на „Асторију” истекао пре приватизације. Он тврди да је једини прави власник и од радова у хотелу, које су предузеле нове газде, настала је штета у његовом стану на првом спрату овог здања, где живи са мајком и који је изузет од приватизације.

– Због бахатог рушења зидова, изнад наших глава сада цури вода и пада плафон. Улазимо у стан кроз градилиште у ходнику. Закон о приватизацији је вишеструко неправедан, јер не само да омогућава продају туђе имовине, већ не нуди никакву заштиту онима који су продајом оштећени или угрожени – сматра Нинковић.

Случај „Асторија” од почетка су пратиле контроверзе. Најпре је Нинковић неколико дана пре приватизације обзнанио да држава није испунила обавезе које је имала по Закону о национализацији, по коме је давне 1959. године преузела хотел од његовог деде.

На конференцији за новинаре одржаној у хотелу, он је, будући да је рок од 50 година за исплату државне накнаде претходним власницима истекао, симболично преузео власништво као директан наследник свог деде.

Тада је апеловао на државу да откаже заказану приватизацију и хитно донесе закон о денационализацији, којим би статус национализоване имовине био решен. Ни то што је Нинковић наглашавао да такав закон представља „устав посткомунистичке земље” није убедило челнике Агенције за приватизацију да одложе аукцију, па је хотел продат за 230 милиона динара – дупло мање него што је била процењена вредност.

Из Агенције су тада нагласили да су се држали Закона о приватизацији, јер још не постоји правни акт који би дефинисао статус национализоване имовине. Речено је тада и да је Агенција уговором о продаји обавезала купца да ће морати да се придржава таквог правног акта када буде донет.

Нинковић оптужује Агенцију за приватизацију и купце да се „коцкају туђом имовином”.

– Они хоће од хотела средње класе да направе луксузно место при чему није сигурно да ће у томе успети. Јер, простор који граде преградиће панел-плочама које нису ништа у односу на квалитетну циглу од које су прављени зидови. Безуспешно сам покушао да контактирам са председником Борисом Тадићем и премијером Мирком Цветковићем. Поднели смо тужбу и сада чекамо да се огласи Врховни суд – рекао је Нинковић.

Незванично се „шушкало” у једном делу јавности да је „Асторију” купио Душан Забуновић, познат јавности по много чему па и као власник хотела „Мистер президент”. У изјави за „Политику”, Забуновић је демантовао такве тврдње, истичући како је једина његова веза са „Асторијом” то што је „Мистер президент” продао лиценцу за пословање тог хотела.

– Ми смо уједно главни саветници за реконструкцију хотела и за његово подизање на светски ниво. „Асторија” ће постати „Квин хотел Асторија” и биће један од најбољих објеката те групе у овом делу света. Већ на презентацији су резервисана места за првих неколико месеци после отварања, на које ће доћи познате личности, као у „Мистер президенту”. Београђани ће своје госте моћи да доведу по веома повољним ценама, јер ће двокреветна соба коштати 70 евра односно 35 по особи – истакао је Забуновић.

Д. Буквић

објављено: 24/08/2009

Последњи коментари

amer p | 24/08/2009 18:17

lopovsku drzavu tuziti medjunarodnom sudu, jer sigurno da E.U I S.A.D ne znaju da nasa vlada prodaje i trguje sa tudjom imovinom kada se to sazna e.c ce sigurno imati razgovor sa lopovima i reci im da AL Capone i njegovi dani su odavno prosli, jer tako se nasa vlast ponasa

Brana NY | 25/08/2009 00:27

E moji dragi sugradjani, da je ovako drzava Amerika uzela hotel Waldorf Astoriju porodici Astor, odavno bi propala i Amerikanci bi se selili kod nas umesto mi ovde! E kamo srece da je kod nas preovladala pamet a ne pohlepa ...

bezimeni advokat | 25/08/2009 00:34

Eto zasto su nasi sudovi zakrceni, zbog sporova kao ovaj. Tuzili drzavu, Agenciju, kupca, pa sve do vrhovnog suda. Pa to je sijaset rocista! To sve kosta para, to sto sudovi ovo kao razmatraju (ali ne razmatraju kako treba). A drugi sporovi cekaju na red. To pokazuje da su kod nas losi zakoni kada se oko jedne prodaje vodi toliki broj sporova. Koliko para svi bacamo u vodu zbog toga? Pa tako godinama. Zar ne bi bilo bolje doneti taj zakon o Restituciji i pravno urediti stvari kako treba?

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније