Meni

Beograd

Šoping turizam – nova potrošačka navika

Pun kofer krpica, namirnice za mesec dana ili nekoliko kućnih aparata odjednom, „turistički” se pazare u „Parndorfu” (Austrija), „Palmanova autletu” (Italija), „Julijus molu” (Rumunija), „Arkadu” (Mađarska)

„Parndorf” u Austriji

Nema meseca u ovoj godini da u Srbiji nešto nije poskupelo. I bez toga kod nas je sve skuplje nego u najbližim trgovinskim centrima i autlet gradićima u inostranstvu, uvereni su kupci putnici. Ležerna višesatna kupovina u kojoj se pazare pun kofer krpica, namirnice za mesec dana koje jedva staju u potrošačka kolica, ili nekoliko kućnih aparata odjednom, nezamisliva je našim građanima sa prosečnim primanjima – sve dok ne izađu iz domovine.

Ko se obreo u „Parndorfu” nadomak Beča, „Palmanova autletu” nedaleko od Trsta, „Julijus molu” u Temišvaru, segedinskim tržnim centrima „Arkad”, „Tesko”, „Metro”, „Kora”… imao je hiljadu razloga da pomisli da je svuda jeftinije nego kod nas – mnogo jeftinije. Zato se šoping turizam na velika vrata vraća u živote naših ljudi.

Ne putuju u kupovinu „šverc-komerc” razmera, ali van Srbije pazare kao da novca imaju na pretek, ne kriju potrošači. Iz „Lidla” izlaze sa po tri-četiri pune velike kese u rukama, zato što su margarin, sirevi, proizvodi od mesa, prašak i oplemenjivač za pranje veša 20 do 30 odsto jeftiniji nego kod nas. Papirne džambo kese u „Ikei” pune sitnicama za kuhinju, kupatilo, opremanje kuće, jer na primer zidnu policu ili klub stočić ovde ne mogu da pazare za sedam do deset evra. Tri para dečjih čizama kupuju po ceni jednih u Beogradu, haljinu za dva evra, bluzicu za evro, dve majice kratkih rukava za pet, ženske cipele za deset, a mušku košulju i pulover u kompletu za 12 evra i to u radnjama poznatih robnih marki. I kad svedu računicu u jednoj šoping turi, u stvari uštede. Pri tom, makar iz autobusa vide ulice, trgove, znamenitosti gradova koje biraju kao destinacije za potrošačke izlete.

Odlazak u inostranstvo prvenstveno šopinga radi na dobrom je putu da postane uobičajena potrošačka navika, jer malo kome u doba besparice ne odgovaraju veći izbor i niže cene.

– Interesovanje za kupovinu u inostranstvu je povećano. U prilog tome ide činjenica da je popunjeno svih 70 predviđenih mesta u dabldekeru za šoping turu do Temišvara 13. oktobra, i da su uveliko rezervisana mesta za sledeći termin 28. oktobra – kažu u agenciji koja na jednodnevni izlet u Rumuniju vodi potrošače za 990 dinara. Taj aranžman podrazumeva razgledanje Temišvara (obilazak Trga pobede, Trga jedinstva, posetu srpskoj sabornoj crkvi…) a zatim šoping u „Julijus molu”. Sa 330 radnji on spada među najveće tržne centre u ovom delu Evrope.

A šta naši ljudi tamo najviše kupuju?

– Sve, od garderobe do tehničkih uređaja – kažu organizatori šoping ture. 

Za samo tri sata turističkim autobusom stiže se od Beograda do Segedina. U aranžmanu koji košta 1.100 dinara putnici biraju da li će dan da provedu u Morahalom banji ili u šopingu po segedinskim molovima i hipermarketima. U „Koru” i „Metro” hrle namereni da se opskrbe namirnicama. „Arkad” je najčešće odredište kupaca koji žele da garderobu robnih marki tipa „zara”, „berška”, „ce end a” pazare za prosečno 20 do 30 odsto manje novca nego što bi za iste krpice morali da izdvoje u beogradskom „Ušću”.

– Svaki kupac ima svoju računicu, zbog čega ide na šoping turu i koliko će novca da potroši. Manje se ide u nabavku hrane, a više u kupovinu garderobe i obuće. Kad dođu prvi put u „Palmanova autlet” u Italiji, ili „Parndorf” u Austriji, mnogi tek onda shvate šta su letnja, jesenja, totalna sniženja kakvih kod nas nema. U radnjama u centru Beča, kao što su „Ha end em”, košulje, bluze, džemperi iz nove kolekcije mogu se kupiti za dvostruko manje novca od stvari istog kvaliteta ali nekog drugog proizvođača u nekoj beogradskom butiku. Onda ne čudi što se putnici iz gradića tržnica vraćaju u autobus vukući kese pune majica, pantalona, torbi, patika... Ali, ono što je zaista kvalitetno ili nosi ime svetskog brenda a kod nas je preskupo, ni u inostranstvu nije jeftinije – kažu u agenciji „Skaj end oušn”, koja svake subote kupoholičare šalje u Segedin i Temišvar, svakog drugog petka na šoping vikend u Trst i Beč, i zbog interesovanja putnika priprema program za potrošački vikend u Solunu sa posetom tržnom centru „Kosmos”.    

----------------------------------------------

Vikend u Beču petsto dinara skuplji od povratne karte do Vladičinog Hana

Cene aranžmana za kupoholičare razlikuju se od agencije do agencije. Šoping izlet u Segedin ili Temišvar može da se priušti za 1.000 do 1.500 dinara. Poređenja radi, više staje karta do Subotice sa Beogradske autobuske stanice.

– Do Subotice u jednom pravcu karta košta 1.140 dinara, a povratna 1.760 dinara – kazali su na stanici BAS-a.

Na pitanje koliko košta povratna karta do Vladičinog Hana odgovorili su „2.980 dinara”. Oko petsto dinara više potrebno je za odlazak na šoping vikend u Beč. Do Grčke ili Italije na potrošački vikend u Solunu ili Trstu kupoholičari treba da izdvoje oko 4.000 dinara.

M. Simić-Miladinović
objavljeno: 03.10.2012.

Poslednji komentari

Popust Popust | 03/10/2012 23:48

"Mihailo Sumadiski" "autlet" je nesto kao "oduska" "popust"---->
"aut" je napolje a "let" pustiti/dozvoliti. Mozda bi se moglo zvati i "centar popusta".

Tanya marinko-Covell | 04/10/2012 13:56

Slobodni prevod reci:" autlet" bi u duhu naseg jezika glasio: stalna rasprodaja ili stalno snizenjesnizenje [roba koja se vise ne prodaje u prodavnicama u kojima je bila prvobitno izlozena].
Tako je u UK

Jovan Kozomvuk | 04/10/2012 21:15

Kad vec pomenuste cenu autobuske karte: meni nikako nije jasno, kako kod nas prevoz moze biti tako skup, a usluga je bedna: izandjali autobusi ciji izduvni gasovi cesto zavrsavaju u kabini, guzva, prljavo i neodrzavano, vozaci nece da se trude za te pare koje primaju...
Aj da je onda prevoz deset puta jeftiniji od onog na zapadu, ali nije!? Najcesce su cene priblizne, iako na zapadu vozac zaradi 1500 do 2000 evra mesecno, firma plati na te pare o-hoho doprinose, autobus je najcesce nov a uvek odrzavan... i naravno, i firma (vlasnik) zaradi !
A nasi? Stalno pricaju kako maltene voze s gubitkom? ...

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije