Meni

Beograd

Stari mlin novo gradilište

Na kompleksu površine 80 ari u Bulevaru vojvode Mišića nići će 25.000 kvadrata hotelskog prostora, poslovna kula i garaže, a prvi gosti očekuju se 2013. godine

Foto D. Jevremović

Obnovom glavnog zdanja iz 1902. godine, u Bulevaru vojvode Mišića počela je rekonstrukcija zgrade starog parnog mlina. Na kompleksu površine 80 ari nići će 25.000 kvadrata hotelskog prostora, poslovna kula i garaže, a prvi gosti očekuju se 2013. godine. Investitor „Soravija grupa” sa partnerima Erste bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj u taj posao uložiće 55 miliona evra, kaže Bernhard Ebner, direktor „Soravija grupe” za Srbiju.

Stari mlin, zaštićen kao spomenik kulture, biće potpuno obnovljen, zadržaće autentične delove zgrade pod čiji krov će se useliti hotel sa četiri zvezdice. „Soravija” već mesecima razgovara sa poznatim hotelskim brendovima, tražeći onaj čija će pločica zasijati na novom objektu.

– Još pregovaramo. Očekujem da ćemo do kraja godine znati ko će biti operater za novi hotel – kaže Ebner.

Početak gradnje prolongiran je nekoliko puta od 2009. godine, kada je Sekretarijat za urbanizam investitoru izdao sve potrebne dozvole.

– Kašnjenja su direktna posledica finansijske krize. Zato nas raduje da smo uprkos svim nedaćama uspeli da pokrenemo Stari mlin. Period do početka rekonstrukcije iskoristili smo da prilagodimo hotelske standarde turističkoj i poslovnoj klijenteli – naveo je Ebner u pisanom saopštenju za naš list.

Obnova je više puta odlagana i zato što je godinama najveći problem atraktivne lokacije bila nerešena imovina.

Mlinom je nekada gazdovala Vračarska zadruga, u kojoj je većinski vlasnički udeo imala porodica Bogdana Veljkovića. Posle Drugog svetskog rata nova vlast oduzela je zemljište i 18 objekata porodici Veljković. Nikada nije vraćena starim vlasnicima, a 1994. godine deo Starog parnog mlina, pod nejasnim okolnostima, izgoreo je u požaru. Godinu dana kasnije, opština Savski venac na čijoj teritoriji je mlin, daje lokaciju firmi „Koling” u zamenu za 800 kvadrata stambenog prostora. Pre četiri godine planska komisija Skupštine grada prihvatila je urbanistički projekat „Starog mlina”, a „Koling” je izradio idejno rešenje, ali nikada nije započeo gradnju, jer je u međuvremenu prodao kompleks „Soravija grupi”.

D. M.

-----------------------------------------------------------

Žrvanj istorije

Kao Prvo akcionarsko-lebarsko udruženje za preradu hrane u Kraljevini Srbiji, parni mlin je osnovan 1901. godine. Sagrađen je godinu dana kasnije i bio je prvi mlin – akcionarsko društvo u Srbiji. Osim parnog pogona, imao je i dinamo mašine, a 1912. prvi je mlin u Srbiji koji je elektrifikovan. Između dva svetska rata, po obimu proizvodnje postao je jedan od najvećih i najvažnijih u Jugoslaviji.

objavljeno: 19.09.2011

Poslednji komentari

Glavcic Dragan | 19/09/2011 10:30

Da ne prodje ovo kao Metropol ili Izraelski u centru grada ?

t bm | 22/09/2011 15:15

A restitucija?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije