Meni

Društvo

Bolji uslovi za lečenje dece

Renovirano Odeljenje kardiologije klinike u Tiršovoj. – Srčane mane su najčešće urođene mane kod dece

Ida Jovanović

Među buketom šarenih balona, u igraonici smeštenoj na zastakljenoj terasi s koje „puca” pogled na beogradski Vračarski plato i Hram Svetog Save, na udobnoj sofi sede tri mame, ćaskaju i ljuljuškaju svoje bebe. Pored njih četvorogodišnja devojčica je zagnjurila u korpu s kockicama. Svi su nasmejani, opušteni… Prizor kakav nismo navikli da vidimo u našim bolnicama, a upravo ovo je novinarska ekipa zatekla na nedavno otvorenom, potpuno renoviranom Odeljenju kardiologije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

– Prvi put sam u Dečjoj klinici i strahovala sam kako će biti. Moja beba ima pet meseci i probleme sa srcem. Anđelu smo dobili posle 23 godine čekanja – vantelesnom oplodnjom. Ovde su uslovi izvanredni i nadam se da će sve biti u redu – kaže Slavica Adamović iz sela Brezovica kod Uba, majka male Anđele.

Biljani Jovanović nije prvi put da boravi na kardiološkom odeljenju ove ustanove – njenoj Teodori prva operacija je urađena sa tri meseca, a devojčica sada ima 17 meseci.

– Sada su uslovi za lečenje mnogo bolji. Sve je novo, čisto, lepo…Da nije bolesti, pa da uživam kao u nekom hotelu – kaže Biljana.

Direktorka Dečje univerzitetske klinike, profesor dr Ida Jovanović objašnjava da je kompletno renoviranje odeljenja kardiologije i nabavka kompletnog nameštaja – donacija Banke Inteza u vrednosti oko 250.000 evra. Krevete i noćne ormariće je donirala Viktorija grupa. Igraonica, igračke i knjige su lična donacija Tatjane Tadić, supruge predsednika Srbije.

Inače, odeljenje kardiologije je najopterećenije odeljenje.

– Ambulantno se obavi 20.000 pregleda godišnje, uradi 8.000 ultrazvučnih pregleda srca kod dece, a između 4.000 i 5.000 dece nosi holter aparat. Srčane mane su najčešće urođene mane kod dece, čine čak 26 odsto svih mana. Danas su mnogo bolja dijagnostika i lečenje ovih oboljenja srca. Godišnje kroz naše odeljenje prođe 1.500 dece uzrasta od rođenja do punoletstva. Mi smo na kardiologiju ponosni, jer pokrivamo celu teritoriju Srbije, deo Crne Gore i Republiku Srpsku. Često se događa da mali pacijenti budu operisani i po pet i više puta tokom detinjstva – objašnjava doktorka Jovanović.

Prvo odeljenje iza kardiološkog po opterećenosti je respiratorno, koje ima 8.000 pregleda godišnje, sva ostala imaju mnogo manje, po 3.000 pregleda. Direktorka Dečje klinike kaže da posao rekonstrukcije i popravki u ovoj ustanovi nikada ne prestaje, zato što je zgrada starija od 60 godina. Tako su Nefrološko odeljenje i Odeljenje za abdominalnu hirurgiju, koja su sada skučena i tesna, a na njima pacijenti leže dugo, prva na listi predviđenih za renoviranje u narednoj godini.

Olivera Popović

objavljeno: 27.12.2011

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije